Разлика м/у SASS и LESS


1
Здравейте, може ли някой който е навътре в нещата да ми удари едно рамо, за да не загубя един час да гледам лекцията за LESS, която почнах да гледам на 16 мин съм, но си направих заключение, че е тъпо след като гледах лекцията за SASS.
Тъпо е според мен, защото кода се компилира, когато клиента прати заявка и е бавно, слага го в <style></style> в head-a, трябва да се импортва JS скрипт, който трябва да е под релацията за css,  и някакви такива тъпотии, а има същата функция като SASS, който като гледах лекцията си казах ебати яката работа, за какво подяволите ги учих тези селектори и се тормозих на домашните за pixel perfect с по 200-300 реда css на задача.

Та въпроса е с какво е по - добър ако е по - добър, защото от лекцията разбрах, че ще изучаваме само LESS в сегашната академия и мога ли да използвам SASS вместо LESS.Също така на изпита задължително ли е, може ли да се ползва и т.н. Както и за домашните не ми е ясно, защото пише с LESS в условията им. 

Предварително се извинявам ако има такава тема, аз не успях да я открия, а смятам че информацията от тази тема ще бъде полезна и на останалите студенти :)Отговори5

Здравейте,

Ако изгледаме видеото за LESS след 16 минута, ще разберем, че подобно на SCSS (синтаксиса на Sass, за който имаме видеа), Less може да се компилара локално (т.е. да генерира CSS). Има вариант Less да се генерира динамично на клиента с JavaScript, което е страшно мощно, но ненужно във вашия случай. 

В академията тази година ще се водят лекции за Stylus и Less, като нито едно от тях не е задължително (в това чисто и Sass).

И трите си имат предимства. Аз лично предпочитам Stylus, тъй като е една идея по-мощен от другите 2 и е новичък, но всеки си има право на избор :)

Дано съм помогнал ;)


от DonchoMinkov (12706 точки)


0
Много :)) благодаря !

от a.sideriss (450 точки)


0

И за SASS, и за LESS не ти трябва javascript и нищо не генерира в head, поне при мен, компилират се от sass/less файловете направо едни CSS файлове, които си линквам в html-a. Иначе на мен лично също SASS ми допада повече, но разликите са минимални, най-вече в синтаксиса на разните mixin-и и "функции". Много малко време и усилие ми отне нещо, писано на SASS да го преправя на LESS, като нищо да има и готови приложения, които превеждат от едното към другото.

По въпроса ти за изпита - може да се използва всеки от препроцесорите, но не е задължително - в крайна сметка се предава само .css файл, как си го получил - твоя си работа :)


от topalkata (6442 точки)


0

 SASS и LESS ти позволяват да пишеш CSS по-културно, подредено и стилизацията да наподобява писане на програмен код(влагане на блокове). Отделно имаш нещо наподобяващо функции, възможност да въвеждаш променливи и други екстри.

 Бих ти препоръчал да се ориентираш към LESS, ако се чудиш кое от двете.


от ivan.mihov1 (4988 точки)


2

Краткия отговор е Sass е по-добре от Less

Дългия отговор тук


от wnvko (3123 точки)


0

Един въпрос и от мен

Някой може ли да ме насочи как да подкарам Less на Chrome? Засега ми работи само на Chrome.


от kalin.dimchev (645 точки)


1

Може ли да опишеш малко по-подробно какво значи "работи само на Chrome"?

Less може да се компилира до стандартен CSS, използвайки Node.js, както е описано на презентацията (слайд 9), видеото за Less и на техния сайт. Когато Less се компилира до CSS, вече няма как да не работи на всички браузъри...


от DonchoMinkov (12706 точки)