CSS Домашни - Pixel-Perfect?


9

Здравейте колеги 

Създавам темата, защото виждам много въпроси относно това как трябва да бъдат:

1.) Написани домашните 

2.) Как се оценяват домашните 

 
Задание на домашните: в заданието на домашното никъде е не упоменато, че домашното трябва да е "Pixel-perfect"

Според мен не би трябвало да се наказват с по-малко точки хората използвали други цветове или други снимки в домашните си  

Също така при зададена таблица с 10 еднакви реда бихте ли наказали някого заради това, че е направил само 5 които отговарят на заданието 

Има много добри допълнения за Firefox  и Chrome за "Pixel-perfect" , но дори и да се направи домашното "Pixel-perfect" при този случай страницата(домашната)  се прави "Pixel-perfect" за конкретната разделителна способност и едва ли всеки има възможността и времето да тества домашната си на различните браузъри при различните разделителни способности .(При промяна на разделителната способност ще има и промяна на изгледа.)

1.) Няма как да се знае при каква разделителна способност е направена снимката.

2.) Няма как да се знае разделителната способност на проверяващият 

Следователно за да е наистина "Pixel-perfect" трябва да бъде разработен респонсив дизайн, а си мисля че хората тук започват от началото и още нямат тези умения. 

Нека се замислим какво е важното при проверка на домашното:

  - Дали е разбрано и приложено показаното на лекцията

или 

  - Дали е направено "Pixel-perfect"

Ще се радвам да ме поправите, ако греша. 
Отговори3

Абсолютно съм съгласен с теб колега.

За мен също по-важното е какво сме научили да прилагаме от лекцията отколкото да направим абсолютно копие на домашното още повече, че понякога това е абсолютно невъзможно и можеш да загубиш безценно време да преливаш от пусто в празни, вместо да го оползотвориш да научиш нещо полезно.

Аз лично при проверка на домашно гледам точно това което и ти спомена. 


от Moiraine (1100 точки)


10
Домашните не трябва да ги оценявате на pixel-perfect принципа. Оценявайте дали нещата изглеждат приятно добре в някой браузър по ваш избор и нищо не се чупи брутално. :)

от ivaylo.kenov (30760 точки)


1

Здравей колега, относно пиксел пърфект-а в различните резолюции не си прав. Картинката която са ти дали примерно е 600px. като си направиш ЦСС-а така, че кутийката да ти е 600px тя ще бъде 600px на всички резолюции и ще бъде пиксел пърфект. това, че на различните резолюции ще се изобразява с различен размер е естествено защото при различните резолюции имаш различен брой пиксели по вертикала и хоризонтала.

Колкото до различните браузери там нещата са по- сложни. Но практиката е показала че ако се ресетне хтмл-а, сайта няма да ти се кълчи много. Също аз лично не съм съгласен с правилото колкото по- малко ЦСС толкова по- добре, напротив колкото повече са ти описани елементите толкова по добре ще се визуализират на различните браузери. С времето и опита се свиква и се научават основните разлики в дефоултните настройки на различните тагове в различните браузери (не са чак толкова много) и при добре описан ЦСС всичко си идва на място. Всичко е въпрос на практика и навици а те не могат да се придобият за една седмица. От тук нататък всичко си зависи от Вас, упражнения са му майката :) 

Може би би било добра практика да се отбелязва за кой браузер е оптимизиран вашия код, защото по задание трябва да е ок на един браузер (по ваш избор) и ако (а това се случва често) колегата го отвори само с един и той не е този за който е оптимизиран кода, веднага започва да те храни и да те реже.

Поздрави и успех!


от mitkkky (15 точки)


-1

Никой не говори за "pixel-perfect", обаче ако ти е дадено да направиш галерия със снимки отгоре, които да са "листнати", да се кликат и да се показват увеличени отдолу, а ти направиш някаква галерия, която няма нищо общо като визия с това - thumbs са отдолу, голямата картинка се показва на hover, размерите и съответно подравняването също са различни - тогава не мисля, че домашното е ОК. Примерно при ляво подравнена снимка с определен размер в заданието, може би се има предвид да се упражни float, position, определени псевдо селектори и така нататък. Иначе не вярвам някой да се заяде за това, че в домашното си имаш някакво разминаване с няколко пиксела в margin, padding,  border-radius, или пък си направил border 3px вместо 2px. ;)

Ако нямаше значение как изглеждат домашните, нямаше да има значение и как изглежда задачата на изпита, а това не е така. Аз лично мисля, че при домашните се следва същата логика като при изпита - дава се картинка като задание и задачата е да я "напишеш" максимално близо до оригинала. Никой не е казал, че нещата са лесни.


от onvisions (27 точки)


1

В повечето домашни картинките са дадени ориентриовъчно - като пример. В условието на Problem 2 Web Gallery пише: "Create a web gallery" и също е изброено какво да се ползва, а не как да се структурира, дали ще си подредиш картинките, отдолу , отгоре , където и да е било крайния резултат си е галерия , дори при проверка на домашното пише че може да дадеш бонус за порявена креативност, която се състои именно в това да спазиш условието на задачата но и да я стилизираш по интересен или забавен начин. 

Ако се искаше да направиш задачите да изглеждат като картинката от условието щяха да се давът допълнително използваните ресурси като картинки и логота - както на изпита.

Има и задачи които изискват точно като на снимката от заданието , като тази с калкулатора, но там това изрично е посочено в условието.от kidroca (1498 точки)

1

Бонус за креативност бих дал, само ако задачата е наистина интересно изпълнена и тази "креативност" е в интерес на решението и добрата визия. Не мога да дам бонус, ако въпросното "креативно" решение изглежда много по-зле от заданието. В крайна сметка всеки може да напише "web gallery" + съответните ключови думи в google и да си намери готов код на галерия.

А проявата на креативност може да бъде по отношение на съдържанието на CSS или HTML кода. Възможно е една и съща визия да се постигне със съвсем различен код.

ПОДЧЕРТАВАМ обаче - аз никога няма да "порежа" някой за домашното, ако има работеща задача, правилно написан код, дори и да има разминаване във визията. Давал съм бонуси и просто затова, че цялото домашно е написано със старание и внимание към детайла и няма грешки. Такива домашни не са чак толкова често срещани и заслужват поощрение.

Явно обаче е нужно условията на домашните да се прецизират още и да е изрично упоменато дали трябва резултатът да отговаря ТОЧНО на картинката от заданието или не. Защото после все има неразбрали и недоволни. Ама на кривата ракета, космосът й е виновен. Това го казвам, макар че и аз съм имал негативни коментари на домашните и съм ги оценявал като "полезни", винаги когато са били аргументирани и смислени.


от onvisions (27 точки)


1

"Does 2015 mark the end of pixel perfect design?" - интересна тема. Не е ли по-добре да насочим усилията си в тази посока?

За мен специално pixel-perfect е безусловно необходимо, ако копираш някаква страница - някак не ми звучи креативно :)

Ако хвърлим бегъл поглед върху критериите за автоматизирана оценка на резултатите от изпита по CSS, там проверките са по-скоро свързани с използвани конкретни селектори и пропърти-та. Проверяват се и размери, но се дава и ТОЛЕРАНС.

Един художник, ако прави репродукция на картина, безусловно трябва да я изпълни нещо като "pixel-perfect". Но за художника-творец това е погубващо.

В курсовете участват както дизайнери, така и програмисти - всеки с уменията в своята област, но идеята е да има познания и в това, което не му е амплоа. Така че при проверка на домашните с изисквания за неща, които не са зададени, не са учени и не е ясно до каква степен са важни едва ли се постига основната цел на обучението.

Аз бих маркирала като "неполезна" оценка на домашно, в която проверяващият ме критикува относно "pixel-perfect" - освен ако изрично не е написал в коментара си, че не ми е намалил оценката по този повод (тогава бих му благодарила). Причината е, че тази тема се преекспонира от много време и вече едва ли има студент в Академията, за когото тя да е нова и неизвестна.


от ellapt (6303 точки)


1

Тука идеята за пиксел пърфект не е да те спънат като дизайнер и да ти сложат рамки за да не можеш да си разгърнеш таланта а да покажеш че си усвоил материала и че ако заданието в случая е идея в главата ти ще можеш да я изпълниш както си я представяш или както ти е дадена като задание от клиент например. 

Аз мисля че бонуса се дава при показване на креативност в кода а не на фрейма. Това е курс за програмиране а не за рисуване!

Не се заяждам а изразявам мнение. 

Говоря за изпита и домашните в които е опоменто, че страницата трябва да изглежда по същия начин като на картинката.


от mitkkky (15 точки)

0
Страницата трябва да изглежда както на картинката, но това дава толеранс и  не е перфектно до пиксел. Радвам се, че мислим еднакво и не виждам заяждане :)

от ellapt (6303 точки)