проблем с NET.FRAEEMEWORK


-1

колеги в книгата на програмиране на с# е описан Microsoft.NET\Framework\v.4.0.21006 а аз имам Microsoft.NET\Framework\v.4.0.30319 и му давам като пише в книгата да сменя пътя но не става,от каде да го изтегля Microsoft.NET\Framework\v.4.0.21006


Отговори4

Човече ... в профила ти пише че си 4-ти курс информатика. Недей така ... вече дори не е и смешно.

Имаш ли идея какво е .NET framework изобщо? Имаш ли някаква идея какво означават тия цифрички във версиите? Изобщо ... някога писал ли си някаква програма, която да е тръгнала?

Моля, дай цитат от "книгата на програмиране на c#" където точно е описано защо се налага точно тая версия. Какъв ти е проблема с 4.0.30319 че искаш да го смениш със ... дефакто същата версия, но с някой и друг бъг повече?

Задавай конкретни въпроси с примери. Защо се налага да смениш пътя? Кой път - там, където се инсталира фреймуърка или...?


от JulianG (5316 точки)


0

Промяна на системните пътища в Windows

Може би ви е досадно всеки път да изписвате пълния път до csc.exe, когато компилирате C# програми през конзолата. За да избегнете това, можете да редактирате системните пътища в Windows и след това да затворите конзолата и да я пуснете отново. Промяната на системните пътища в Windows става по следния начин:

1.  Отиваме в контролния панел и избираме "System". Появява се следният добре познат прозорец:

Описание: 1-_environmentvariables

2.  Избираме "Advanced System Settings". Появява се диалоговият прозорец "System Properties":

Описание: 2-environmentvariables_-_System_properties

3.  Натискаме бутона "Environment Variables" и се показва прозорец с всички променливи на средата:

Описание: 3_-_environment_variables_dialog

4.  Избираме "Path" от списъка с променливите, както е показано на горната картинка и натискаме бутона "Edit". Появява се малко прозорче, в което добавяме пътя до директорията, където е инсталиран .NET Framework:

Описание: 4_-_environment_variables_path

Разбира се, първо трябва да намерим къде е инсталиран .NET Framework. Стандартно той се намира някъде в директорията C:\Windows\Microsoft.NET, например в следната директория:

C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v.4.0.21006

Добавянето на допълнителен път към вече съществуващите пътища от променливата на средата Path се извършва като новият път се долепи до съществуващите и за раздели­тел между тях се използва точка и запетая (;).

Описание: idi_excБъдете внимателни, защото ако изтриете някой от вече същест­вуващите системни пътища, определени функции в Windows или част от инсталирания софтуер могат да спрат да функцио­нират нормално!

5.  Когато сме готови с пътя можем да се опитаме да извикаме csc.exe, без да посочваме пълния път до него. За целта отваряме cmd.exe(Command Prompt) и пишем командата "csc". Би трябвало да се изпише версията на C# компилатора и съобщение, че не е зададен входен файл:,

Записваме чрез [Ctrl-S] и затваряме редактора Notepad с [Alt-F4]. Вече имаме изходния код на нашата примерна C# програма, записан във файла C:\IntroCSharp\HelloCSharp.cs. Остава да го компилираме и изпълним. Компилацията се извършва с компи­латора csc.exe.

Ето, че получихме грешка – Windows не може да намери изпълним файл или вградена команда с име csc. Това е често срещан проблем и е нормално да се появи, ако сега започваме да работим с C#. Причините за него може да са следните:

-     Не е инсталиран .NET Framework;

-     Инсталиран е .NET Framework, но директорията Microsoft.NET\ Framework\v4.0 не е в пътя за търсене на изпълними файлове и Windows не намира csc.exe, въпреки че той е наличен на диска.

Първият проблем се решава като се инсталира .NET Framework (в нашия случай – версия 4.0). Другият проблем може да се реши с промени в системния път (ще го направим след малко) или чрез използване на пълния път до csc.exe, както е показано на картинката долу. В нашия случай пълният път до C# компилатора на нашия твърд диск е следният: c:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v4.0.21006\csc.exe. Да извикаме компилатора и да му подадем като параметър файла, който трябва да бъде компилиран (HelloCSharp.cs):

След изпълнението си csc приключва без грешки, като произвежда в резултат файла C:\IntroCSharp\HelloCSharp.exe. За да го изпълним, просто трябва да изпишем името му. Резултатът от изпълнението на нашата първа програма е съобщението "Hello, C#!", отпечатано на конзолата. Не е нещо велико, но е едно добро начало:

ето това което не ми се получава за това питам


от nipedo (-55 точки)


1
А защо то е да компилирш C# програми през конзолата изобщо?

от saykor (8845 точки)

0

В конзолата пишеш "\w" и след това натискаш tab. Командния процесор сам ще допълни написаното със първия файл или директория, които са в главната директория ("\") и започват със "w". После натискаш m и пак tab (един или повече пъти, зависи какви директории има в windows). Натискаш tab докато не ти покаже microsoft После f и колкото таб-ове трябва ... и така докато не стигнеш до това, до което си се запътил.

Със "стрелка нагоре" или "надолу" пък можеш да викаш последните команди които си ползвал. Тъй като вероятно ще е наложи да компилираш един и същ файл повече от един път, просто намираш командата която вика компилатора - тя ще е същата. Ще имаш един цикъл от 2 команди - csc и notepad  - с разни параметри към тях. Като ги напишеш един път след това много лесно ще ги викаш със стрелките нагоре и надолу. А с магията на tab бутона си спестяваш камара писане.

Но както ти казаха ... компилирането от конзолата е някакъв див анахронизъм и почти не се ползва вече. Хубаво е да знаеш че го има и как става, но е безумие до го ползваш освен ако наистина няма никакъв, ама абсолютно никакъв друг начин да свършиш дадено нещо.


от JulianG (5316 точки)


1
Инсталирай си Visual Studio Community 2013, безплатно е. Така няма да ти се налага да се занимаваш с компилиране под ДОС. Когато започнах книгата, също се сблъсках с този проблем, но си сложих ВС и всичко се нареди. Прескочи го това с компилирането под ДОС, няма да ти трябва. Направено е само с цел, за да разбереш после, че има VisualStudio и с него е по-лесно.