JS Apps 2015 - Изпитна задача, оценяване и решение


37

Здравейте колеги,

Изпитът свърши.

Тук може да намерите условието на изпитната задача.

Оценяването ще започне утре(11.09.2015) следобед, и ще имате време за оценяване до понеделник (14.09.2015). Трябва да проверите по 10 изпити на други колеги.

Моля ви да сме коректни и да не правим лоши неща.

// done (понеделник мина) Решения на изпитната задача ще качим в понеделник.

Авторското решение без module loaders може да намерите в github или да го видите онлайн.

П.П. всички endpoints са достъпни през http://fortune-cookies-demo.herokuapp.com/api/..., така че може да промените URL-а във вашите решения и да работят с единен сървър :)

Поздрави,




Отговори



15

Може да видите критериите за оценяване в github-а.

Критериите са final и не подлежат на промяна.

// done -> Скоро (до 1-2 часа) ще можете вече и да оценявате ;) 

Ето и видеото с примерно оценяване. Вече може да оценявате. Успех!

П.П. качеството на видеото ще се подобри скоро, надяваме се :)


от DonchoMinkov (12706 точки)


0
Ако регистрацията не работи, как може да се тестват отделно login и logout? Или автоматично даваме 0 точки, без значение дали са имплементирани?

от gbelcheva (612 точки)

4

Имаш регистрирани потребители в стартовия проект, а можеш и да си добавиш ръчно в data.json файла :)

EDIT: Няма как да ползваш готовите, не знаеш паролата :D За да си добавиш - ако има имплементиран хеш, мини си паролата през него и я добави така в data.json. (Ей тук можеш да си симулираш SHA1) Ако няма хеш - ший направо паролата в JSON-а и туйто :D





4

Ще има ли видео с примерно оценяване на изпита както минали години?

Благодаря :)


от g.yonchev (2087 точки)


0
Със сигурност ще е доста доста от полза :)

от radko_mitev (197 точки)


20

Да допълня две неща за проверката, които мисля, че са важни:

1. Ако в каченото решение е оставена папката 'node_modules' при download през Chrome ми казва, че имало нещо "..downloaded and could be dangerous'. Ако проверяващия попадне в подобна ситуация да не се шашка, ами да избере "keep" иначе няма сваляне на архива.

2. Разбрах, че сървъра има ограничение в броя на "fortune cookes", които връща. Ограничен е до 10. За справка controllers/cookies-controller.js 2-ри ред. Ако изпратеното решение има повече от 10 "fortune cookes" е възможно да не се вижда резултат при re-share и share. За да не се проявява този ефект/дефект преди да се пусне сървъра може да се замени data.json с първоначалния от тук.


от deyan.todorov (1019 точки)


0
Другият вариант за изкарване на всички cookie-та е да се промени връщаният брой cookie-та, който е зададен като параметър на сървъра. 

от antoanelenkov (1047 точки)

0
Това за ограничението до 10 е доста гадно. Аз гледам че съм изпратил решение с 9. :D Дано се усетят проверяващите.

от YordanGergov (297 точки)



0
Понеже импортвам различни модули с systemjs, в самата библиотека sammy трябваше да се добави import 'jquery'. Toва е причината да си предам решението без да изтривам bower_components. Дали ще ми се отнемат точки за това? Може би jquery трябваше да го реферирам като отделен script, но се сетих чак сега :Д



1
Ами той Дончо нали изрично каза, нищо да не трием... Иначе и аз съм качил всички мои външни библиотеки в public folder-a.


0
Идеално. Значи трябва да е взет.




8
До колкото разбрах хората, които да били в Ultimate, не са трили bower папката, заради проблеми с install, но в Enterprise ни светнаха за фикса от форума, и си работихме с него, но накрая предполагам, че повечето хора са си изтрили папките node_modules и bower_components, което ме притеснява дали всеки проверяващ ще се сети да напише съответните 2 реда в конзолата, преди да оцени като -  не тръгва :) Надявам се, че в инструкциите за оценяване ще се обърне внимание и на това  :) 

от ivo.paunov (991 точки)


0
Изтривахме си bower_components папката, за да не качваме гигантски архиви при предаването


1
То чуденето идва от факта, че в двете зали имахме различни инструкции. Надявам се наистина някъде с големи букви да е написано за проверяващия, че Ако ги няма съответните папки трябва да напише 2 реда в конзолата. Аз пък съм от другите хора, на които им беше казано да качват абсолютно всичко, дори node_modules от сървъра, та се надявам и за това да няма проблеми от  оценяващи, които са карали изпита в друга зала. 



0

Всички ли са наясно с условието, защото имах спор дали при натискане на отделно късметче трябва да ти изведе cookie:id, пък в самия сървър това го няма (на cookie:id имаш само put за лайк/дислайк).

Според мен е важно тези неща да се изчистят преди самото проверяване, но все пак имам мисълта, че ще има процент от проверяващите, които не са отваряли форума.


от PawelAngelow (392 точки)


0
Мисля, че няма да повлияе толкова. Малко хора пишат, но повечето четат форума...
По-важното е че ще бъдем оценени от доста хора (около 10)
надявам се да не повлияе :)
 

от Hri100v (261 точки)


1
Аз искам да попитам дали ще се оценява функционирането на приложението или ще се разглежда и кодът. Защото успях да напиша почти цялата функционалност, но поради малък проблем в кода, след регистриране на потребител, той се log in-ва автоматично и трябва да се log out-не и log in-не отново за да има достъп до функциите на регистриран потребител.

от PackMan0 (56 точки)


2
Любопитен съм как автоматично след регистрация се логва, при условие, че сървъра връща отговор само името на новорегистрирания потребител?

от Pip3r4o (3392 точки)

2

абсолютно същата грешка съм допуснал. Правиш си регистрация цъкаш "like" "dislike" "share" - не бачка. Обаче ако се logout-неш, после логин на ново всичко работи. Грешката е че след регистрация трябва да логна създадения потребител или поне да го информирам. т.е.

userController.register(user) .then(function(response) { return userController.login(user); }) .then(function(responseUser) { toastr.success(' Welcome' + responseUser.result.username); });

надявам се да има разбиране от проверяващия.


от M.Yankov (1418 точки)



0
Малко извън темата за изпита, но всички ли, които са предали в BGcoder домашното за "underscore" в профила им в TelerikAcademy пише "Домашни: 0 от 1". Т.е. не е направена връзката BGcoder с TelerikAcademy и се получава този резултат.

от deyan.todorov (1019 точки)


0
Вероятно, и при мен е така.

от topalkata (6442 точки)

0

Възможно е да е така.

При мен домашните от предния курс (UI & DOM) все още си стоят 0/6, въпреки, че си предадох всичко. Е, тогава бях online и си получих поканата за изпит.


от AyrFX (948 точки)



5
И от мен едно предложение. Аз предадох и data.json файла без да се сетя да го зачистя и вероятно има някакви usernames, които биха нарушили анонимността. Предлагам да го заменяме с оригиналния преди да проверяваме. Предполагам и други хора са направили това недоглеждане :)
Успех на всички

от vesheff (3702 точки)


2

Най-добре да е така... и без това ако не използваме оригиналното съдържание на всичко, освен public, няма как да разберем, дали нещо е пипано извън тази папка.

Аз (без да съм сигурен) май предадох само тази папка, което може и да ми намали оценката, но не вярвам да стане причина за нулев резултат... мисля, че всички колеги са достатъчно адекватни...


от AyrFX (948 точки)

0
Същото нещо. До последно мислех, че ще предаваме само папка 'public' и в бързането накрая не се сетих да зачистя 'data.json', след като казаха да пращаме всичко.

от antoanelenkov (1047 точки)



1
В предадения zip архив с решението ми бях затрил единствено node_modules , както пишеше в условието.След това бях със слушалки и не съм чул да не затриваме нищо, надявам се не е проблем и може да се упомене във видеото да се даде един npm install от проверяващия за всеки случай ако не се сети.

от IvayloAndonov (1994 точки)


0
Не би трябвало да е проблем. И много други колеги казват, че са изртрили node_modules ли bower_components, зависи с какво са работили... 

от emil.nik (307 точки)


3

Малко офф топик. В дните преди изпита не ми работеше bower, докато бях включен в мрежата на телерик. Малко се шашнах, защото знаех, че ще трябва да го изолзвам на изпита. Хвърляше ми грешката: 

bower ECMDERR       Failed to execute "git ls-remote --tags --heads git://github
.com/jquery/jquery.git", exit code of #128

Затова написах този код: 

git config --global url."https://".insteadOf git://

Това смени линковете, към които прави заявки, от 

git://github.com/jquery/jquery.git#~1.10.2

към

https://github.com/jquery/jquery.git#~1.10.2

Така можех да си използвам bower без проблем и на изпита. Добавих си всичко в папка bower_components, добавих и .bowerrc... 


от emil.nik (307 точки)


0
На изпита Евлоги каза, че bower е блокиран за интернет мрежата и да пробваме да се вържем към кафето или през телефоните

от kalin.dimchev (645 точки)

0
И аз направих същото, но не съм трил bower_components и не вярвам да е проблем.

от G06092 (54 точки)