Telerik & SoftUni


2

Здравейте, натъкнах се на една презентация на Светлин Наков

http://www.nakov.com/tag/%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82/

http://tinyurl.com/q224z8d

И ми стана интересно как стоят нещата с тази класация в момента и по-точно къде е Телерик в нея.

Според по-опитните колеги и тези който са учили или учат в едно или друго от изброените институции, как би изглеждала класацията за 2015/2016 година ?
Отговори4
Предлагам ти да си определиш цели и да съобразиш преценката си с тях, вместо сам да се ограничаваш с шаблонни избори.
Примерен лист от неща, които може да добавиш в своята преценка:
- знания и възможности като следствие : вместо да избираш м/у ТА и СофтУни, разшири кръгозора си с допълнителни достъпни курсове. (Пример: Pluralsight, udemy, Stanford Online ...)
- цялостен трак от знания водещи до възможност за започване на работа - съобрази с  целта си -> Траковете на Т.А. са много добре подбрани. Ако съвпадат с твоите цели - започвай/продължавай.
- престиж след завършване - това може да е много динамично мнение, но за целта има статии, форуми и други неща (Тук включвам  съпоставка м/у популярност и приемственост сред работодатели)
- персонална достъпност до материала - за тази част може да има доста дебати, но едно е ясно - някои части, сегменти или суб тракове могат да бъдат "по-добре обяснени", като това определение и неговото прилагане изцяло зависи от теб.
За това ти предлагам да не се ограничаваш. Случаен пример : суб-трака Javascript Fundamentals от Т.А. или СофтУни може да бъде по-добре обяснен на друго място ( udemy.com - Javascript : Understanding the Weird Parts ) е един от най-препоръчваните курсове за Javascript Fundamentals (виж Stackoverflow, Google Dev. Forums,etc.)

** Бърз преглед на информационните звена (ТА, СофтУни, Microsoft Virtual Academy, online courses...) ще те постави в добра позиция да направиш по-цялостен и информиран избор.


P.S Личен съвет започни/продължи академията на Телерик, маркирай си сертификати, които са популярни за специализацията, която преследваш (когато ясно осъзнаеш, коя е тя), бъди систематичен в решенията си. Също така, бъди рефлективен спрямо конкуренцията и колко е важна за теб - не се отчайвай, ако има хора, които са много по-напред от теб(независимо от етапа на който се намираш)... и това е от мен за момента :D Съжалявам, ако съм бил много обяснителен - много кафета от сутринта хаха ... успех и само напред. :)


от V.Profirov (1122 точки)


1

Става ли въпрос за придобити знания в областта на практическото програмиране, моето мнение е, че Tелерик застава на първо мяст. В класацията изнесена от Светлин Наков става въпрос за учебни заведения, които издават диплома за завършено висше образование след успешно завършване, така че най-вероятно това е причината академията да не фигурира в него.


от antoanelenkov (1047 точки)


13
Интересното е, че фирмата на Наков също не издава диплома. Дипломи издават университети-партньори, които са намерили незаслужено високи позиции в класацията му.

от dentia (12519 точки)

2
Кои са тези незаслужилите и кои са заслужилите ?
4
Колега, Академията на Телерик не е университет, нормално е да не участва в класиция за най-добри университети :) Друг e въпросa, че подобни класации въобще не трябва да те вълнуват - университет се записва за диплома, Академията на Телерик/Софт Уни се записва за да станеш кадърен програмист.0
Разбирам колега, просто от чист интерес попитах какво мислят другите :)


2
Няма проблеми :) Личното ми мнение е, че не можеш да сбъркаш и в двата варианта. Тук вече е въпрос на лични предпочитания - дали искаш всеки изпит да му скачаш на живот или смърт (както е в Телерик), но бенефита е, че обучението е безплатно, или искаш да имаш повече от един патрон (доколкото знам в Софт Уни правят прием по няколко пъти в годината - може и да бъркам :))17

Препоръчвам ти да не гледаш такива класации - в повечето случаи са субективни и с цел, реклама :)

Обърни внимание на:
1. Кои са преподавателите? - добрия преподавател е безценен във всяка една ситуация. Изслушай някое друго видео за да придобиеш идея за стила на преподаване.
2. Какво се преоподава? - виж дали това което се преподава е това което искаш да учиш и дали качеството му е добро. Разгледай програмите виж отзиви.
3. Нивото на колегите с които ще учиш? - високо ниво на колегите ти означава висока конкуренция, което може да е изключително добър стимул за развитите :)

от Teodor92 (13062 точки)


3

Подкрепям. Най-добрата класация би била собствената.

Бих добавил:

4. Потърси мнение от човек, който е бил и на двете места, като имаш предвид неговото и твоето ниво.


от VGeorgiev (2890 точки)


3
Според мен, като човек който е завършил основната част от обучението в SoftUni мога да кажа, че там се преподава доста кадърно и се обръща голямо внимание на студентите (все пак се плаща :) и се дават повече шансове, ако случайно е пропуснат материал и не могат да вземат някой изпит, докато в Телерик определено лично мое мнение е, че не е за хора които никога не са се занимавали с програмиране или поне с математика, която е допринесла за изграждане на логическо мислене. Колкото до дипломите колеги мисля, че няма програмист който да гони диплома, а не знания на първо място. Силно се надявам SoftUni в близкото бъдеще да бъде акредитиран и да стане един истински университет защото екипа там има потенциал да направи нещо което наистина да помогне на IT - индустрията. Телерик отдавна вече е силно утвърдена академия и мисля, че ако се направи класация в която да участват заедно доста ще се поборят с унито кой да е по-напред.12

СофтУни още не може да се бори с Академията. Това е личното ми мнение и не ангажирам никого с него.

А твърдението ми се базира на лекторите тук(Академията) и в СофтУни.


от plamen.yovchev (3283 точки)

0
СофтУни надмина академията преди няколко години: и като брой обучаеми, и като брой курсове и обхват на обученията (вече обучават деца, ученици, възрастни, учители), и като качество: там практиката е 75% - здраво писане на код в клас, не само лекции (с домашни).

от svetlin.nakov (31978 точки)


2
Преди около месец отново имаше класация на Наков, в която бяха на първо място. Малко след това се появи следната класация в една IT група във Facebook.

от Curiosity (452 точки)