MaterializeCSS - Заместител на Bootstrap


23

Здравейте,

Искам да ви покажа нещо, което ми показаха днес, тъй като сега започват front-end курсове и трака по web ще почне скоро. Предполагам повечето са запознати с Bootstrap, но в момента нещо ново се опитва да го измести. MaterializeCSS е базиран на сравнително новата концепция на Google за Material Design (Тук може да се прочете повече). Ползва се като Bootstrap, но е доста по-мазно. Мен лично ме изкефи и предполагам ще се развие доста, защото идеята за Material Design нараства все повече в Web-a.

Тук се намира и самият framework - http://materializecss.com/

Поздрави!


в HTML/CSS от sa66eto (1945 точки)


Отговори1
Добро откритие, колега. Material design е доста по-свеж от bootstrap и този фреймуърк просто изглежда супер.

от Beardhammer (285 точки)


0
Изглежда яко (up)

от a.sideriss (450 точки)


0

Materialize и мен ме радва, но Bootstrap го заменят от години вече, а кандидати много - http://beebom.com/2015/01/best-front-end-frameworks-for-bootstrap-alternative


от stoberov (3451 точки)


1

Точно тези дни коментирахме с разнообразни хора идеи кое би било по-полезно - да се направи алтернатива на Bootstrap (нещо безплодно на този етап), да се ползва нещо алтернативно и/или extendable или да се работи на проект - да се напише нещо индивидуално и лесно customizable, защото за всеки проект стандартно има няколко неща, които се ползват, и те се припокриват при почти всички general purpose проекти, при по-сериозните и големи просто не е редно да се ползват подобни библиотеки, модули и т.н. и всичко трябва да си бъде колкото се може по-custom.

И в крайна сметка изводът за мен беше да се направи general purpose библиотечка, в моя случай на stylus, която да е customizable и да включва нужните при всеки проект стилизации и съответните js фунционалности за менюта, хедъри, респонсив и тн. и да се ползва за база във всеки проект, като съответно да се добавят нужните неща.

Според мен използването на out-of-the-box css-и и библиотеки е обосновано, само когато нещо много набързо или тестово. Но когато се прави сериозен проект на мен ми изглежда също толкова наглижирано, колкото да се ползва wodrpress template.


от mstratiev (152 точки)


3
Ползвал съм и двете за различни малки проектчета. Materializecss наистина е готин просто защото material design-a е готин. Обаче за заместител не може да става въпрос. Това е фреймуърк изграден на базата на дизайна, който Гугъл наложиха миналата година. Нали се сещате, че след време ще сменят концепцията и ще е нещо друго. Трендът ще се измести. Тогава просто някой ще направи друг нов фреймуърк базиран на новия дизайн и стари ще го позабравят, защото вече не е актуален. В същото време bootstrap не разчита на комерсиалният в момента дизайн, за да събира популярност и затова ще продължава да си го има.

от Vazzzz (1380 точки)


0
Готино е, но за заместване не може да се говори. За мен bootstrap е нещо уникално и безценно. Когато се опитваш да вдигнеш сайт и не ти се занимава с фронт-енд и дизайнерски истории, нищо не може да замести bootstrap и някоя от безплатните му теми. Сайта изглежда чудесно, а може и да не изпишеш повече от 20 реда css.

от ivan.mihov1 (4988 точки)


0

И още един аргумент -> можеш да направиш Material Design за Bootstrap, но не можеш да направиш Bootstrap за Materialize :D

Доста е як.

 

от stoberov (3451 точки)


0
Добре е да се чекне ;)

от Nayata (3190 точки)