Без никакъв предишен опит: Ще успея ли да се справя с база данни?


1

Здравейте,

Записала съм се на курса по база данни, но нямам покрити никакви други курсове. Въпросът ми е дали според вас ще успея да се справя с темпото и крайния изпит, ако напълно разчитам на материята предадена в този курс и допълнително четене по темата?

Поздрави,

Неда
Отговори4

Здравей, поздравления за ентусиазма!

Пиша от позицията на човек, който е минал всички предходни курсове от Академията тази година, но с нулеви познания по Бази Данни (все още).

Личното ми мнение е, че докато теоретично можеш да минеш изпита, на практика ще е без разбиране на по-фундаменталните неща или връзката на базите с други технологии - ето защо това постижение само по себе си ще е с ниска добавена стойност:

  • ще те очаква един месец на стрес и нерви (харесвам английската дума frustration) защо нещо не става, къде се цъка във Visual Studio и т.н. Неща, които малко или много се научават с предходни курсове.
  • самото вземане на изпит на този етап не мисля, че ти е от полза за нещо - не можеш да се бориш за сертификат и няма конкретна стойност пред някого
  • дори и научен от-до, този курс в изолация не мисля, че сам по себе си е от особена полза за нещо

Разбира се, (почти) всяко ново знание е полезно знание и по-горните неща не променят факта, че имаш интерес и можеш да извлечеш ползи от лекциите.

Конструктивното ми предложение е да дадеш повече информация защо си заинтересована от този курс. Ако трябва да гадая, би искала за кратко време да добиеш обща представа за SQL и как може да е полезен в ежедневието, например в Excel? (казвам го, защото преди година аз бях с това желание, но може твоите мотиви да са тотално различни). 

За финал, бих ти препоръчал да "опипаш почвата" не с този, а с някой друг курс, който няма да е толкова изчерпателен, но ще ти даде веднага усещане за научен материал, което ще те мотивира допълнително и който може да се ползва веднага. Бази данни започнаха вчера, което съвпадна със стартирането на Learn SQL в CodeCademy, който е курс, който като го гледам силно ти препоръчвам. CodeCademy са страхотни в това за кратко време да те "зарибят" с най-важното - онлайн, лъскавко, без да сваляш програми и т.н. Мисля да мина някой следобед именно този курс и аз.

Отново, поздрави за ентусиазма и съм сигурен, че колегите ще дадат допълнителни препоръки.


от stoberov (3451 точки)


6

Ако нямаш ... да го наречем "повече от любителски" познания по C# специално този курс няма как да го минеш, че и да вземеш изпита. Просто ... просто не виждам как ще схванеш нещо от Entity Framework-а без солидни познания по C#... А да учиш C# започвайки от Entity Framework е ... самоубийствено.


от JulianG (5316 точки)


0

Започни от C#1 и ги карай поред, ще им дойде времете и на БД :)


от bstaykov (528 точки)