Голяма лъжа ли е голямото търсене на ИТ кадри?


-25

Здравейте , понеже непрестанно слушам по медии и навсякъде как в България всяка година имало нужда от 5000 ИТ кадри а на пазара имало само 500 , как студентите втори курс по тези специалности вече работили , как заплатите не падали под 1000 лева, как безработицата е нулева и понеже по време на двугодишното ми търсене на работа не оставам с такова впечатление искам да попитам каква част от това "огромно търсене" е вярна и въобще дали има нещо вярно в него.

Имам диплома за висше от чуждестранен университет, в момента съм трети курс в български университет ,взел съм всички изпити в Телерик от уеб трака макар и не с отличие , искам минималната работна заплата , нямам претенции в кой град в България ще работя , ходил съм на интервюта във всички краища на страната , досега може би съм кандидатствал в 1000 фирми и съм се явил на 50 интервюта. Как ви се струва ,ако търсенето на ИТ кадри беше толкова чудовищно , щях ли досега 2 години да стоя без работа при всичко изброено?

 

в Spam от Marchisio (-530 точки)


Отговори45

Повече от очевидно е че уеб трака не си карал при нас не само заради постовете от преди 4 месеца от тоя акаунт с въпроси "как се дъмпва база" и "откъде да си изтегля SQL server", защото не намерих свързан с теб акаунт, а и защото познавам всички завършили уеб трака и знам кой къде и с какво се занимава в момента. Ти не си сред тях.

Така че ще те помоля, ако ходиш по интервюта да не споменаваш името на академията и че си учил тук, защото по този начин накърняваш авторитета на академията и от това пряко страдат всички, които наистина учат тук и завършват успешно инициативата.


от Nikolay.IT (39117 точки)


-36

Първо. Вече ти обясних защо курсовете които съм взел от уеб трака не се виждат , явно схващаш много бавно.

Второ. Ти си последния човек който ще ми дава акъли какво да казвам и какво да не казвам на интервюта за работа.


от Marchisio (-530 точки)

7
Бате, скрий се. Изчезни.
4
Ами колега, замисли се над представянето си на интервютата и изискванията, които имаш :)

от mita4itu (1969 точки)


-13
На интервютата се представям точно така като съветват от семинара на Академията: "Как да стартирам ИТ кариера" или нещо подобно се казваше. За заплащане не мога да искам по ниско , незаконно е.

от Marchisio (-530 точки)

3

Търсене има голямо... Направи си хубаво CV, покажи GitHub и разни други проекти, които си правил не по задължение, ами за кеф. Пиши Cover Letter-и - оценява се високо.

ПС. Ако искаш ми пиши на лично, тъй като във фирмата, където работя, си търсим още колеги


от mita4itu (1969 точки)


1

Съжалявам, ако описаната ситуация е реална. Щом си ходил на 50 интервюта търсене има, иначе защо ще те викат? Някакъв feedback от тях какво не е достигнало?

Моля, предостави LinkedIn и GitHub профили за да можем да посъветваме по-конкретно, а ако няма - баналната препоръка да си направиш.

Напомням и за приложението на Ники - BgItJobsMarketShare - което връща резултати от Jobs.bg за ключови думи, може да си въведеш технологиите, които те вълнуват, и сам да прецениш дали търсене има.

Личното ми наблюдение е, че работа има за всички, които не са трагични, с уговорката, че това "20,000 човека не достигат" винаги ми е звучало странно изчислено.

Покрай мен не съм чул IT познатите да се оплакват, дори изобщо.


от stoberov (3451 точки)


-9
Не знам какво не ми е достигнало. Във фирмите които искаха да се направи тест съм го решавал на 70, 80%. И се чудя как това не е достатъчно при това нечовешко търсене.

от Marchisio (-530 точки)

6

Има ли нещо, от което сам си недоволен като представяне? 

Наистина се опитвам да ти повярвам и съжалявам за "малшанса" ти, просто ми е трудно да си представя, че конкатенацията

панталон + риза + душ + CV + GitHub + образование
 

не е дала резултат 50 пъти, ако ще и представянето на конкретно интервю да е слабо.


от stoberov (3451 точки)


2
Аз като строителен инженер не мога да си представя да открия 1000 обяви и да се явя на  50 интервюта. Само тази бройка (дори да е доста образна) говори достатъчно.

от vladko_sz (195 точки)


-10
Някой от интервютата бяха онлайн. Но обявите по които кандидатствах в действителност бяха около 1000.

от Marchisio (-530 точки)

3
Ами какво по-голямо доказателство за търсенето очакваш?

от vladko_sz (195 точки)1

Здравей, 

Всичко това, което казваш е адски странно. Имам предвид-не съм започвал работа все още, минавал съм само през едно интервю и получих удобрение.. без предишен опит, без да питам никой как какво.. А още не съм завършил университет и Телерик.. Според мен (като погледна цялото търсене и обяви из Jobs и т.н.) щом имаш образование и завършена академия.. Както казва колегата много възможно е да се представяш лошо и да правиш кофти впечатление на интервютата за работа.. Има много материали из интернет за това КАК да се държим на интервю, как да се представим, какво да казваме и какво не. Разтърси се, ще са ти от полза : ) Успех!
1

Според мене е лъжа това голямо търсене. Но няма начин да си се явил на толкова много интервюта на работа и да не си си намерил работа, аз знам 2 човека от академията дето се отказаха (не отпаднаха) и почнаха работа, единия според мене беше доста слаб и пак след 2 месеца стаж подписа за 1к заплата.

Да не би да искаш прекалено много стартово ?


от avalkov (628 точки)


-10
Искам 380 лева стартова.

от Marchisio (-530 точки)

25

Нещо ме съмняваш, че си правиш гавра.

Но ако е истина, на мен някой ако ми каже, че може да програмира и иска 380 лева стартова заплата, направо ще му кажа, че сме приключили. Това по никакъв начин не показва, че имаш знания и си ги оценяваш.


от ivaylo.kenov (30760 точки)


1
От позиция на невеж, мисля че да искаш МРЗ е по-скоро минус, отколкото плюс. Да нямаш проблем със soft skills? Проекти готови имаш ли, които може да представиш? Не се отказвай, все пак още учиш.

от YordanGergov (297 точки)


-9
Проектите в CV то ми са изпити давани в Телерик и Университета.

от Marchisio (-530 точки)

1
Това не означава, че си ги правил ти. Ако ти си направил всички изпити от web трака на Телерик Академия нямаше да искаш 380лв заплата. Щеше да си знаеш стойността.

от saykor (8845 точки)


24
Нямаш нито 1 взет курс при нас. Не лъжи хората! :)

от Nikolay.IT (39117 точки)


-16
Пиша от друг профил. Няма да си кажа истинското име и данни.

от Marchisio (-530 точки)

3
Поне се разбра, че IT търсене има :)

от stoberov (3451 точки)7
Човек, неграмотен си. Научи малко пунктуация, малко правопис, малко граматика и после някой може да ти дочете CV-то.9
то момчето пише за един прЕател :D

от mita4itu (1969 точки)

-7
Много културен отговор. Благодаря.

от Marchisio (-530 точки)


6
 Не е лъжа голямото търсене на ИТ кадри. Когато започнах сегашната си работа, бях учил 9 месеца курсовете от Телерик, бях взел само 3 изпита поради кофти тайминг и започнах на четирицифрена заплата извън София. На итервюта ходих 4, като на 2-те се издъних, а от едното място ми предложиха за PM което не ме устройваше. Не смятам че съм нито много умен, нито много талантлив.

от ivan.mihov1 (4988 точки)


-5
Нищо съществено и полезно не разбрах след въпроса си . Само обиди и минуси. Ниско ни е нивото в България за съжаление , не знаем как да се държим и как да отговаряме. А казват че в ИТ сферата хората били интелигентни.

от Marchisio (-530 точки)


9
Искрено се надявам, че само тролиш с темата, понеже в противен случай... става ми тъжно какъв живот водиш ;'(

от kon.simeonov (5238 точки)

-8
И аз съжалявам че си изгубих 7 години да уча това , слушайки лъжливите медии как търсене имало. Само 10% от колегите третокурсници в Университета работят. Егати търсенето и нулевата безработица.

от Marchisio (-530 точки)