Логическа задача offtopic


1

Здравейте,

имам един логически въпрос, който ме затруднява. Ако на някой му се решава логическа задача ще удари ли едно рамо. Преди да Ви дам отговора, който е посочен, ще помоля за решения и обосновка, защото аз не мога да я измисля. Ето и условието:

Точно в 6 ч 15 мин призракът изчезнал, а часовникът, който до този момент показвал точното време, започнал да се върти със същата скорост, но в обратна посока. Призракът се появил oтново в 7 ч 30 мин. Колко часа е показвал „побърканият” часовник в този момент?
A) 17 ч  B) 17 ч 45 мин  C)  18 ч 30 мин D) 19 ч  E) 19 ч 15 мин
Отговори0

Според мен верният отговор е А):

Изминали са 1ч 15мин от моментът, в който часовникът се е прецакал. Ако знаем, че той тогава е посочвал точното време, то можем да приемем, че се движи с нормална за часовник скорост. Т.е той ще се е върнал назад също 1ч и 15 мин - т.е в момент, в който малката стрелка е в/у е 5-ицата а голямата си е в начална позиция. В случая възможният час, който може да показва е 5ч или 17ч, тъй като един часовник сам по себе си не е наясно в коя половина на деня се намираме, и сходния отговор, който присъства е А) 17ч.


от staccobain (834 точки)


0
Благодаря за решението. Отговора наистина е А.

от victor.velchev (1225 точки)


0
A) 17, според мен. С подвеждащо условие, аз чета 6:15 като 18:15. При тази формулировка това е единственото за което се сещам, което ми се струва лесно и вероятно е грешно. Това превод ли е или оригинален текст?

от decho.D (120 точки)


0
Абсолютно си прав за отговора. Това е оригиналния текст.

от victor.velchev (1225 точки)