Разработка на 2D игри за НЕпрограмисти


1
Здравейте,
Имам познат, който не се е занимавал с програмиране, но е доста схватлив и се оправя с технологиите лесно. Въпросът ми е, можете ли да ми препоръчате някоя платформа или framework за лесно създаване на 2D игри от типа Супер Марио. Доста хора бяха правили такива игри на един от предишните тиймуърци, та ще се радвам на предложения.

Играта може да е за web/desktop, няма значение.Отговори1

Привет,

На мен лично ми харесва Unity3D 5, въпреки че за него се изисква и малко програмиране, но google знае всичко, така че това да не го притеснява. Казвам версия 5, защото тя има вградена поддръжка за 2D игри, иначе на по-старите версии трябва сам да си го настройваш от 3D на 2D. Поддържа всякакви платформи, web, desktop и mobile.

Приятна алтернатива на Unity е Clickteam Fusion, с която не съм много запознат, но поддържа web и mobile и не изисква програмиране (май?). Ако му се занимава с разни RPG-та или storyline-heavy игри, да погледне съответно RPG Maker сериите и TyranoBuilder.

До колкото знам, повечето изискват програмиране до някаква малка степен, колкото да направиш нещата точно така, както ги искаш. Програмирането е хубаво нещо, няма лошо да го научи. Има и десетки, ако не и стотици, framework-ци за правене на игри, повечето от които изискват да си знаеш добре езика за програмиране, било то JS, C# или C++.

Поздрави! :)


от Stev3n (2877 точки)


1
Благодаря, колега, пратил съм му темата да гледа какви отговори се пускат и ще ги разцъква. :)

от INKolev (4141 точки)


2

Чак пък без програмиране - малко трудно. След като е схватлив, да мине C# 1, 2 и OOP и да гледа Unity след това (всичките ги има по архива). Ще може да сглобява някакви неща.

Едно време ето това използвах без никакво програмиране, но в момента не знам на какво ниво и какви неща могат да се правят с него - GameMaker:

http://www.yoyogames.com/studio


от ivaylo.kenov (30760 точки)


0

Да, няма как да мине без никакъв код :)
И според мен Unity-то е най-добрият вариант. Ще отнеме малко повече време да изучи курсовете, но поне ще вдига читави приложения после.

Благодаря :))


от INKolev (4141 точки)


0
Unity е може би най-добрата и най-лесна опция. Иначе Phaser също е вариант, но и той изисква програмиране  - на JavaScript или TypeScript. Големият плюс е, че има много tutorial-и и примери за всички функционалности на API-то.

от Bruno (921 точки)