Университет, има ли смисъл?


1

Здравейте, от около няколко месеца обмислям, дали да не запиша университет, по-конкретно ТУ-Варна. КСТ, задочно. Пробвах се в софтуни и тук, от там имам сертификат за хтмл и цсс, а тук успях да си взема C# 1-ва част (и тия от фронт-енд, без джаваскрипта, което за мен е нищо), което не е голямо постижение като се замисля, но просто имам чувството, че материала идва супер бързо, няма много упражнения, домашните изведнъж станаха доста трудни. Самия език на лекциите, е на по-високо ниво, като се използват много термини, които не винаги са ясни какво значат.

Когато започна фронт-енд курса реших да се хвана него да изкарам, тъй като на шарпа втората част не разбрах доста неща, но от джава скрипта разбрах още по-малко, а не мисля, че ще успея да го взема някога с отличен. Общо взето ме влече повече хардуеър, отколкото да стоя и да пиша. Искам да се занимавам с ремонта на машините, евентуално изграждане на мрежи и от сорта. Имах голямо желание и за фронт-енд, но отидох на едно-две интервюта и въпреки, че още не е минало всичко от рязане на сайтове, реших да се пробвам. Чувствах се като, че ли за пръв път пишехтмл/цсс. Просто много неща не бях сигурен как да ги направя, след известно допитване скалъпих нещо. Дори едно псд ми бяха дали да правя вкъщи, но след като го направих, ми изглеждаше по-скоро като - "вижте направих го да изглежда като вашето",  вместо - "ето ви го сайта". И това просто ме отказа, но каквото и да потърся в нета, никой няма добра дума за университетите и аз съм минал през такъв, но забелязвам, че много хора тук, в момента учат подобни специалности в такива и едва ли е токова зле.


в Spam от todor09 (283 точки)


Отговори4
В ТУ-София е загуба на време, за Варна не знам. От опит ти споделям. Целта на тези вуз-ове е най-вече да ти надраскат учебни часове на семестър, с което да ти вземат парите и тези на държавата. Това, че те затормозяват излишно и обучението поне в ту е некачествено и непрактично не ги касае. За 4 години можеш да постигнеш велики неща, но ако учиш там ще ти е много трудно.  Лично мнение изразявам.2

И аз споделям мнението на Даниел Петров.
Техническите университети в страната повече пречат отколкото помагат. Губиш страшно много време, труд и нерви по неща, които отиват в кашон в архива или те занимават с динозавърски технологии от времето когато баща ми е учил там. За 3-те години през които съм бил в университета съм имал точно 3 предмета, заради които си е струвало да ходя и съм учил с кеф, дори миналата година ходих по 2 пъти на едно и също упражнение с други групи, защото преподавателя си вършеше работата перфектно и исках да взема максимално много от дисциплината. Но 4 години гърч за сметка на 2-3 курса просто не си струва.

За другите университети не мога да изразя мнение, но по това което виждам и чувам от приятели - същата работа.

Може би в НБУ и СУ донякъде са по-добре нещата. СУ - защото има някаква млада сила, която се опитва да бута ФМИ напред, а НБУ, защото взимат млади преподаватели, които имат някаква идея защо са там и са донякъде мотивирани от по-приличните заплати.

Все пак, имай предвид, че хората с дипломи било то само бакалавърски в IT сферата се тачат повече и най-често са с предимство, пред тези които имат само средно образование.

Ако имаш финансовата възможност, излез да учиш в някой приличен университет в чужбина.
Ако не друго, в EU сме и има доста програми, които предлагат безплатно обучение за чуждестранни студенти, което означава че разходите ти ще бъдат главно за храна и евентуално наем на квартира или общежитие.


от INKolev (4141 точки)


0
Имам висше, но в съвсем друга област. За разлика от София, Варна ми е на час път, а семестъра е 220лв. за задочно, което според мен си е "народна" цена. Ясно, че в тая сфера трябва и английски, но предпочитам курсовете да са на български, особено с разни термини, които не са ми ясни, докато ако има термини, но останалото е на български, може по-лесно да разбереш за какво иде реч.

от todor09 (283 точки)


5

Ако имаш време и желание - запиши се и изкарай някаква техническа специалност!

Не ги слушай, за загубата на време и така на татък - университетите никога не са имали за идея да те направят майстор - занаятчия в някой занаят - било то неква тесна ниша на писане на код или нещо такова - от там се получава по-широка обща идея за техниката, за организацията на знанието и т.н. Хора, които очакват че с дипломата от университата са готови директно да се продадат на пазара на труда за милиони винаги ще бъдат разочаровани.

Въобще университета е скъпо (най-вече откъм време и усилия) начинание, което обаче ти доставя уникални познания (които обикновенно е много трудно да си набавиш по друг начи и по-важното - много рядко се изплащат директно след дипломиране!).

Също, качеството на образователните програми в ТУ Варна, София, MIT, Stanford и т.н. е сходно! Материала и лекциите са едни и същи - няма 2 електротехники, и там и тук "Който не знае закона на Ом-а да си оди дома!" си важи... Тоест не си струва да излизаш от България за да учиш, може би за да набереш друг тип опит - да, но за да добиеш знанията от конкретна област на науката... повечето реално си зависи от теб самия.

В действителност обаче, ако просто искаш да започнеш работа с хардуер възможно най-бързо не ти трябва университетско образование! Това би било ненужно разхищение. Ориентирай се към курсове от тук: COMP TIA . Това е организацията на хардуеристие и мрежовите спецове, има стройна система - предлагам ти да се огледаш в тези курсове - има и доста безплатни ресурси - и възможности да се сертифицираш и да започнеш хардуерна работа за 3-4-5 месеца здраво учене, според мен


от LaForce (756 точки)


-1
"Глупавите хора ходят в университет, докато умните вече правят свой бизнес." - сам се цитирам :D

от PackMan0 (56 точки)


0
Разликата между "свой бизнес" и "успешен свой бизнес" е огромна. Другото което е - мислиш ли, че някой, със свой бизнес (успешен), ще тръгне да учи ИТ изобщо. Вероятно всеки се е убедил, че иска време, при това доста, а ако имаш свой бизнес, времето не ти е в излишък.

от todor09 (283 точки)


1
Аз съм в ТУ София и ако не бях 4 курс без невзети изпити да съм прекъснал до сега. Непрекъснато взимам неплатени отпуски да ходя на упражнения. Според преподавателите да отсъстваш заради това че ходиш на работа е неоважителна причина. Общо взето ми е в тежест тоя "университет". Ако искаш да се занимаваш с мрежи се запиши в Cisco.2

Здравейте колега,

Първо за да отговоря на въпросите Ви свързани с университетите - записването на университет в България (независимо частен или държавен) е необходимо до толкова доколкото да можеш да посочиш наличие на висше образование в CV-то си.

С изключение на единици преподаватели и/или дисциплини (както в държавни така и в частни университети) масовката са:

А) Със статут доближаващ се до този на {{randomAncientCulture}} митология.

Б) С размити, езотерични, енигматични или апокрифни наименования, съдържание и полезност - предвидени да запълват семестриалния хорариум и/или да осигурят работа на човек със съмнителни академични достойнства.

Горното мнение е базирано на личен опит от сблъсъка ми както с частни така и с държавни ВУЗ-ове в България.

По отношение на колегата, който сравнява MIT и Stanford с ТУ Варна и София - :D:D:D:D:D:D:D + (epic facepalm)(друг коментар няма да получите) - това го казвам, защото съм имал възможност да се сблъскам и с чуждестранни ВУЗ-ове.

Това, че Българските ВУЗ-ове те изкарват тотално неадекватен на пазара на труда не означава, че всички ВУЗ-ове worldwide са на това ниво - нека не генерализираме.

Съгласен съм с мнението на колегите, че е по-добре да се насочиш към конкретни курсове/сертификации в дадена област, но с няколко уговорки:

А) Международните сертификати се ценят доста във фирмите и добавят голяма тежест на едно CV.

Б) Дори и тези сертификати не са универсална панацея и няма да те подготвят на 100% for the real world. (и фирмите знаят това)

В) Сам ще видиш, че дори при различните специализирани курсове и сертификации има доста неща, които ще ти трябват рядко (ако изобщо ти потрябват), но като теглиш чертата са в пъти по-адекватни (поне от Българските университети със сигурност).

По отношение на коментара, че само глупавите хора ходят в университет, докато умните вече правят свой бизнес. Отново, нека не генерализираме - семейството ми имаме дългогодишен и доста добре развиващ се бизнес (всички сме с висше образование). ;)

Така, че колега Петков, когато живот и здраве след 5-6 години бизнесът Ви все още се развива и процъфтява (дай боже!) ще се съглася, че спадате към групата на умните. :)

Така, че колега моят личен съвет е - запишете задочно в някой университет, просто за да имате тапията, но отделете по-голям ресурс от време и усилия за самоподготовка и сертификация.

Поздрави!


от Ivan_Nik (933 точки)


1

Колега, написъл съм, че програмите по съответните предмети са много сходни, което е факт.

Конкретен пример - когато реших да си припомня електротехниката, която съм изучавал в ТУ-София, прегледах отворения курс точно на MIT. Програмата е същата на 95%. Включително последователността на изучаване на материяла и задачите за домашна. 

Вие може би имате някакви други характеристики на университетите в предвид, които ги отличават, но по отношение на материала по съответните дисциплини “адекватността“ е доста сходна.


от LaForce (756 точки)


1

В много ИТ фирми освен познанията по програмиране и някой курс, ще търсят да имате инжинерна диплома. Не е задължително да е ИТ, но ако сте се насочили натам какъв е смисъла да учете сградостроене например?

По мое скромно мнение университета е лукс, за хора които могат да си го позволят като време и финанси. Ако имате варианти да се издържате, особено без да работите, е добра идея да изкарате висше заедно с Телерик Академия или Софтуни. Също като лични наблюдения от всички университети в БГ откъм програмиране обучението е най-адекватно във ФМИ и ТУ Варна. Може и в НБУ да има евентуално някоя читава специалност. Във ФМИ се залага доста на фундаментални знания макар, и с доста остарели методи на преподаване. Но пък се учи стабилно и C++, което е плюс с който и език да се занимавате после.


от ivan.mihov1 (4988 точки)


1
Приятел, аз съм КСТ - задочно и не мога да кажа почти нищо хубаво за тази специалност (3 курс съм). Учи се основно физика - теор. електротехника, полупроводникови елементи, ел. измерване и т.н., мой приятел в ТУ Пловдив казва, че учат и химия, като искам да отбележа, че ако чатнеш по тези предмети няма да си "хардуерен специалист", както повечето твърдят, по-скоро ще си един сух теоретик :)

Ако искаш да се занимаваш с хардуер, съвета ми е да отваряш YouTube и да почваш да гледаш видеа как го правят хората. Аз с това КСТ супер много се наших, защото по много предмети се заяждат и само ми губят времето да уча простотии, които след 1-2 години дори не помниш, камоли да ти потрябва на работа. Ако сега завършвах училище, не бих избрал технически университет, по-скоро някъде, където "пускат" по-лесно, за да си взема дипломата и да продължа да се обучавам в академии като на Телерик, където всъщност са истинските преподаватели, които искат и могат да те научат и да ти дадат хляб в ръцете.

Само ще вметна, че Академията също ми помага за много от "изпитите" в универсистета. По ООП изкарах 6 с точно 2-3 часа учене + 2-3 часа малко упражнение на гадните указатели в C++, всичко друго си го знаех от C# т.е. от Академията. Няма да споделям, колко съм се смял, като ни казаха, че изпита ще е супер дълъг - 2 часа и половина (щях да му кажа "ела котьо на DSA - 10 часа любов") Значи представи си, колко добре се преподават фундаментите тук! По уеб дизайн пък да не говорим, тогава пишех една задача по JS Apps и помолих даскала да помогне за едно нещо и като стана дума за промиси, IIFE-та, ECMA Script 6 (2015) и пича отиде да си купува вода, просто не беше чувал за тези теореми.

Обобщено: запиши университет за диплома и наблегни на "алтернативното" образование.

2
И от време на време си викаш:
- Абе, от тоз университет не ми остава време за учене!

от Bruno (921 точки)


1

Здравей,

Аз поддържам в общи линии мненията на ivan.mihov1, LaForce и Ivan_Nik. По-конкретно ще кажа, че ако си решил да се занимаваш с хардуер, две неща са важни - да завършиш технически ВУЗ и да получиш диплома на инженер. Дипломата няма да те направи завършен инженер, но ще открие пред теб възможности за растеж в професията. Ще получиш фундаментални знания, ползата от които не се вижда на пръв поглед, но на практика са необходими.

Щом като живееш близо до Варна, най-добре е да запишеш там в ТУ компютърна специалност. Добре е да запишеш редовно обучение, защото има повече лабораторни упражнения. Но и задочно е възможност.

Не очаквай в никакъв случай да излезеш от ТУ като завършен инженер - още мно-о-ого ще трябва да учиш на работа и ти пожелавам да имаш късмета да попаднеш на читав екип от опитни специалисти, от които да се учиш, които да работят по интересен проблем, със съвременна техническа база; така ще прогресираш в професията. За съжаление, в последните години това трудно се случва, защото много производства се закриха и връзката между по-опитните специалисти и начинаещите инженери се прекъсна. В това е проблемът.

По отношение на Софтуерната академия горещо ти препоръчвам да започнеш онлайн от основните курсове (паралелно с ТУ, както правят много други студенти). Така ще покриеш изискванията за сертификат по някой от траковете. В Телерик академия обучението наистина е много сериозно, изпитите са много тежки, материалът непрекъснато се обогатява с нови курсове и нови софтуерни технологии. Имайки зад гърба си познанията по хардуер, ще бъдеш един завършен и търсен специалист.

Пожелавам ти успех!


от ellapt (6303 точки)