Въпрос/Проблем с инсталация на Java


1

Здравейте,

Знам че тук основно се занимавате с C#, .NET, Javascript и т.н., но все пак да попитам един въпрос свързан с Java, знам че форумът е много силен и може би някой ще помогне.

Имам инсталиран JDK от няколко месеца и за това време съм писал различни задачки, програмки, основно Java fundamentals, ООP (основните неща). От няколко дни се опитвам да понавляза малко по-сериозно в употребата на сървъри(Tomcat)  и работа със Servlet. Докато се опитвам да направя някой основни неща и се налага да се разровя из инсталационните файлове на Java, забелязвам че нямам никъде файл, който да е с име jdk1.8.0..., а имам в папката Java(свалил съм си целия пакет от http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk8-downloads-2133151.html) само папка jre1.8.0_60 (C:\Program Files\Java\jre1.8.0_60). Опитвам се през конзолата да направя компилиране с javac, но ми излиза съобщение, че javac is not recognized, а javac (компилаторът на Java) доколкото знам трябва да се намира в jdk. Следвал съм инструкциите от различно сайтове, добавил съм CLASSPATH и PATH в system properties на MyComputer..и не ми се получават нещата. Та, накратко казано, дали всичко ми е наред с jdk, щом нямам такава папка, как до сега съм си пускал програмките (как са се компилирали), ако нямам javac? Пробвах да си сваля отново JDK и отново  ми се сваля същият пакет неща, без да има jdk1.8....

Благодаря за съдействието!

P.S. Пускам въпроса в тази категория, защото не намерих по-подходяща.
Отговори1
Виж дали не си свалил JDK за друга версия на операционната система. Също направи глобал сърч за javac.exe дали не е инсталиран в друга директория - ProgramFiles, ProgramFiles(86) ако си на Уиндоус. Мисля че преди време и аз имах подобен проблем. Не помня как се оправи, но мисля че изтрих всичко свързано с Java, включително и PATH променливата и инсталирах отново.

от ivan.yosifov (679 точки)


1

Да, още преди няколко дена се захванах с намирането на javac и след като неуспех да го намеря, разбрах че по някакъв начин JDK се е изтрило и е останало само JRE - с ново инсталиране на целия пакет се оправиха нещата.

Благодаря ти за отговоря.