Въпроси относно проверката на изпита 2015/2016


8

 Ако потребителят не е дал поне 10 рейтинга, може ли да добави повече от 10 видеа към плейлист?

Според мен този въпрос трябва да започва така: "Ако потребителят Е дал..." или не съм разбрал правилно условието?

Намерих и още един въпрос, който предполагам е обърнат като точки:

Потребителят може ли да дава рейтинг от 1 до 5 на плейлист?
Отговори5

Преместено от другата тема:

Привет, оценяването е активно и бих искал да помоля проверяващите да обръщат внимание дали е имплементирано кеширане и съответно да го имат предвид като проверяват дали се показват най-популярните публични плейлисти. Отностно критериите мисля, че има грешка тук: 

Потребителят може ли да дава рейтинг от 1 до 5 на плейлист?

Също така ако ще ги ъпдейтвате бих дал малко предложения да се дават точки примерно за правилно имплементирана рейтингова система (юзърите имат тотал рейтинг, който е евридж от рейтингите на плейлистите им(които са евридж от оценките им)) Поне аз не видях да се дават. Също така ако юзър е анонимен и вижда някой плейлист, то не би трябвало той да може да го рейтне. Също така май не се дават точки конкретно дали е имплементиранно да може да се добавят права определени хора, които могат да виждат частен плейлист. Не искам да нахалствам, просто за поред път изпълнявам неща, които ми се искат по условие и после нямам време за други, само че накрая е за тоя дето клати гората...


от mdraganov (110 точки)


9

Здравейте! В оценяването липсва тази точка

Users can add rights to other users in order for them to view their videos.

Предполагам че доста хора са правили тази функционалност


от TodorDimitrov (757 точки)


8

Аз искам да напомня, че е добре да си update-нете Node и npm/bower, понеже сигурно ще има доста хора, ползвали ES6. Ако нещо не върви, мятайте и по един поглед на package/bower.json-ите, може някое dependency да не е листнато или нещо такова.

Отделно, ако на някой има нужда да гледа базата, може да пробвате mongo-express, което е доста удобно. Към него пускам и скрипта на Миша, който вади дадените точки за изпита:

var sum = 0; $('form .panel-body input:checked').parent().text().match(/(-)?\d+\.\d+/g).forEach(function(a){sum+= +a}); sum

Успех с оценяването!


от kon.simeonov (5238 точки)


5
Аз преди два дена си дръпнах MongoChef, за да гледам базата и съм много доволен :))

от antoanelenkov (1047 точки)

2
Страхотен е! Аз за курса ползвах Robomongo, но сега разцъквам MongoChef и си личи, че е по-изпипан. Оставам с него, благодаря.

от stoberov (3451 точки)9

Обикновено не коментирам изпити, а вече е и малко късно предполагам, но като feedback за догодина - според мен сериозно трябва да се намалят "лесните" точки.

В момента проверявам идентичен проект с този от подготовката за изпита. Единственото сменено нещо е заглавието, всичко друго е от Events Manager, и няма общо с YouTube. Понеже Иво разписа един прекрасен Events Manager проект, сега този колега получава 50т., защото в крайна сметка практически е използвал mongoose, има работещ passport, има регистрации, има layout и т.н.

Според мен подобно нещо е за 10 точки - за усилието да се явиш на изпит и да upload-неш подготовката.


от stoberov (3451 точки)


2
Важното е, че като иде на работа въпросния човек и го питат как се ползва mongoose ще позаеква и няма да го вземат... Тук сме за знания, не на състезание. Лекторите преценяват как и какво трябва за да минеш напред, защото от това зависи името на академията :) Принципно така е с технологиите, ако не си забелязал - едно и също. Workshop, подготовка и изпит all the same. Защото ти няма как да извадиш нещо ново фундаментално от дадената технология. Тя е това, което е. Друг вариант е да нямаме практика и на изпита да се оправяме, но на мен ми се вижда доста глупаво :D

от DanteSparda (645 точки)

8

Прав си за всичко, използвам момента да подчертая, че не съм цитирал точки със състезателен характер. Желанието ми е да привлека вниманието към това, че оценяваме изпити, на които половината точки идват от готов скелет, което ги обезсмисля. А конкретният повод бе, че ми се падна качен проект от подготовката със сменено заглавие, което силно ме подразни със своя струящ тарикатлък. 

Хем екипът на Академията е отделил време да оформи повече въпроси, хем ние губим някакво време в цъкане "да, използван е Mongo на този изпит по MEAN", хем остават минимални въпроси за поощряване на екстра усилията. Оттам и предложението ми просто да се намалят "default'-ните точки, за сметка на въпроси от реалната функционалност и мазнотия на приложението (например визуализират ли се youtube клипчета).


от stoberov (3451 точки)4

Искам да добавя няколко неща, на които се натъкнах при проверка

  1. Хардкоднат username + password - няма да работи, освен ако не е сийдната базата(ако някой не се сети)
  2. Попаднах на иначе много добър изпит, но човека беше забравил да разкоментира сийд и гърмеше home/all etc.
  3. Забравен/некоректен линк в jade => гърми, но ако погледнете в router.js и ръчно достъпите си работи всичко както се очаква

от Alex_H (1616 точки)


4

Във връзка с казаното от Alex_H - знам, че е очевидно, но да си кажа:

Попаднах на няколко изпита, които нямат дадена функционалност реализирана в UI-a, но ако човек погледне конзолата и базата се вижда, че нещата работят (например Коментарите - уж въвеждам, пробвам втори път, refresh, но не виждам нищо в UI-a, в базата обаче има въведен коментар а на конзолата ми пише, че не мога да добавям два коментара един след друг).

Затова колеги - не забравяйте да хвърляте по едно око на конзолата :D


от Ivan_Nik (933 точки)


1
За "Home" страницата нали не се изискваше пейджиране ?

от Boray (666 точки)


2
Ако правилно разбирам условието - там трябва да се показват директно 8 плейлиста, т.е. няма нужда от пейджиране.

от stoberov (3451 точки)


2
Additionally users have rating which is accumulated from their playlists.
Това го има в условието, а на проверката тц. Все пак трябва да се извадят всички плейлисти, чийто creator е user-а да се изчислят техните рейтинги и да се изчисли рейтинга на user-a, и да се визуализира. Все смятах, че ще си заслужава загубата на време за едни 3-4 точки...

от DanteSparda (645 точки)


9
Това е на страницата на профилите на потребителите - там са тези точки. Така като чета тази тема, на MVC изпита отново ще ви се приплаче. Явно сте недоволни от лесни и straightforward неща. Радвайте се, че сте научили нещо...

от ivaylo.kenov (30760 точки)

2

Както отбелязах и след изпита - аз съм "недоволен" от липсата на котки и Батман.

Даже и в изпитите, които проверявам няма котки и Батман. :(


от Ivan_Nik (933 точки)4
А как се очаква с new Date() + 10 да работи кеширането? Най-много node-a да изкара конкатениран стринг. В подготовката Иво не го довърши, но се забелязва, че малко хора са го пипнали след това. Като алтернатива, тъй като node server-а си пази стейта, може да се сложи setInterval и през 10 минутки да се poll-ват даните от базата и да се връщат кеширани при поискване.

от Pip3r4o (3392 точки)


3
Аз лично се водих от best answer-a в ТАЗИ тема. Поорязваш кода само до минути, изкарваш в една функцийка и всичко е почти като new Date() + 10. :)

от dentia (12519 точки)

1
Напълно валидни решения са това, аз самият си написах функция да ми добавя минути към датата - 2 реда, но споменавам и за алтернативата, защото концепцията е малко по-различна спрямо другата сървърна технология която сме учили - web api, там не ти се пази състояние.

от Pip3r4o (3392 точки)