Какво се учи в академията - завършилите софтуерни developer-и ли са или софтуерни инженери?


5

Здравейте,

На няколко места прочетох, че Telerik Academy е практическа програма за подготовка на софтуерни инжинери, даже пише, че е подходяща за хора, които целят да станат добри инженери (тук), и това ми се стори странно. След известен research из интернет, установих че термините "developer" и "engineer" са почти сходни, когато става въпрос за софтуер, но с една малка разлика - инжинери могат да се нарекат само тези, които са завършили такова образование в някой ВУЗ?

"Calling yourself an engineer, when you're not actually qualified as an engineer is sort of a no-no." се споменава тук. Понеже не съм запознат какво точно знаят инженерите и какво точно се учи в академията, въпросът ми е - изучаваните в академията неща покриват ли изискванията за да може човек да се нарече (начинаещ) инженер, или това е резервирана титла само за хора, които са минали през мъките на един ВУЗ?

Питам, защото не искам случайно да стана за смях ако кажа някъде, че ще ставам инжинер след година.

Благодаря и се извинявам за странния въпрос.
Отговори1
В моя ВУЗ в дипломата пише,Информатик така,че и там не пише инженер.Може да се наречеш както искаш,но повечето хора свързват думата инженер с други професионални насоки.

от KocePetrov (157 точки)


2

Академията не е висше учебно заведение и чисто юридически няма да можеш да се наречеш софтуерен инженер или информатик или каквато и да е друга правна терминология свързана със завършването на ВУЗ. Това, което може да получиш от Академията е сертификат/и, който/които засвидетелстват, че успешно си минал през обучението/ята в Академията и имаш съответните знания. 

При други традиционни (по-стари) дисциплини като например строителното инженерство за да имаш пълни права за проектиране в съответната сфера на строителството е необходимо да си завършил съответния ВУЗ и да имаш години опит и участие в множество проекти за да може да ти бъде издадено удостоверение за пълна проектантска правоспособност от Камара на Инженерите в инвестиционното проектиране. Това не е необходимо, или поне аз не знам да е, за хора занимаващи се с информационни технологии и по-специално разработване на софтуер. Затова може да разработваш софтуер и да го продадеш за сума X, дори и да нямаш титла от ВУЗ. Нужни са знания и много труд.


от martinboykov (1112 точки)


6
Академията не прави инженери, а създава нинджи. Което си е за предпочитане :)

от stoberov (3451 точки)


5
"Нинджeнери", колега. 

от Bruno (921 точки)


0

"изучаваните в академията неща покриват ли изискванията за да може човек да се нарече (начинаещ) инженер, или това е резервирана титла само за хора, които са минали през мъките на един ВУЗ?"

Според мен академията дава знанията, които един (начинаещ) инженер би трябвало да има. Дали ще се наречеш такъв не мисля, че има голямо значение. Представи си, че разчиташ само на университета и това, което ти дава. В най-добрия случай ще имаш диплома за инженер, а знанията ти най-вероятно няма да са на ниво. Едва ли тогава ще искаш да се наречеш инженер.


от Bruno (921 точки)


0

В уикипедията за "инженер" прочитаме следното:

"Думата "инженер" произлиза от латинските корени "ingЕniare ("измислям, изобретявам") и "ingЕnium" - ("интелигентност, умение"). Научните степени присъждани на инженерите могат да бъдат: бакалавър, магистър на техническите науки — м.т.н, кандидат на техническите науки — к.т.н, която сега съответства на доктор, доктор на техническите науки — д.т.н

Инженерът е човек, занимаващ се професионално с инженерни науки, прилагайки знания в сферата на науката и математиката и демонстрирайки изобретателност с цел решаване на технически проблеми. Инженерите проектират материали, структури и системи, вземайки в предвид ограничаващите ги практичност, безопасност и цена. Работата на инженерите прави връзка между научните открития и прилагането им към човешките нужди." и т.н.

Внимание! Погледнете как се изписва думата "инжЕнер" - не като в английския. Напишете ли в CV-то си "инжИнер", правите много лошо впечатление. Освен ако не сте гениален изобретател, но нали пък комисията трябва по някакъв начин да разбере това :)

Радостно е, че съществува и Асоциация на софтуерните инженери: http://www.ase.bg/

Не видях на този сайт дали тази асоциация е оторизирана да присъжда звание "Професионален инженер" (PE или P.Eng.), т.е., разрешение да практикуваш. Темата е интересна и ако някой знае, нека сподели.


от ellapt (6303 точки)