AngularJS upload и mongodb


2

Посъветвайте ме моля,

1. как да използвам снимките, качени с AngularJS в папка Upload - към конкретен user използващ mongodb (Определени снимки за конкретен потребител, чиято информация се зарежда от mongodb).

2. Какви са практиките?

3. Най-подходящата архитектура за user profile, но с mongodb (да има разбира се multiple upload images )?

Искам да накачуля много снимки, но нямам опит и не зная как към обекта от mongodb-то с данни за потребител примерно, да му под-бутнем някак и дозина снимчици от самотната папка /Upload в която всички снимки са, примерно:

dsiljslvlvnzhfcsbsdklkcnsnzcsd.jpg ей такива.
Отговори2

Можеш ли да обясниш една идея по-подробно как искаш да използваш изображенията? Дали ще е нещо като галерия или социална мрежа, или някакъв image processing?

1. Би могъл да пазиш изображенията за даден потребител в папка с име като това на потребителя и вътре вече да си направиш някаква йерархия за складиране на изображенията за потребителя, като в базата това можеш например да го отразяваш като колекция от стрингове в схемата на потребителя - имената на изображенията/папките.

При голям брой потребители най-вероятно ще ти се наложи да разпределиш изображенията между няколко папки, защото търсеното в много големи директории на файловата система ще бави.

2. Shared storage services не е никак лоша опция за изображения - например Amazon S3 или други подобни.

3. Друг вариант е да пазиш изображенията в базата, което ти носи по-лесен backup, но пък не предоставя чак толкова добър performance - можеш да погледнеш едно примерче тук. Stack overflow тема за складиране на изображения в mongodb - тук

4. Ако става въпрос за image processing, нещата стоят малко по-различно, понеже това в общия случай е CPU instensive операция. Там вече нещата стават малко по-сложни :)

Надяваме се, че това поне отчасти отговаря на въпроса ти. Ако имаш още въпроси или неясноти - питай. Даже ако ми остане време бих могъл да ти пусна едно basic demo на image gallery през angular с node.


от kon.simeonov (5238 точки)


1

Много благодаря, точно това исках. Веднага се заемам да разуча :)

Много искам да науча това.

Жалко че не мога да гласувам + имам само 22 точки

Може ли да пуснеш демо когато можеш.

Поздрави и успех от мен във всичко :)


от inxs777 (62 точки)

2
Един съвет, ако ще ползваш файловата система за пазането на снимки, не ползвай името на потребителя като име на папката,  ползвай GUID