Форум - правила


136

Моля спазвайте следните прости правила, при употреба на форума:

1. Пишете само на кирилица (освен когато се налага използването на някакъв термин разбира се)

2. Потърсете дали вече не е отговорено на въпроса, който се каните да зададете

3. Не повтаряйте отговор, който вече е даден. В случай, че не сте компетентни и нямате директен отговор на въпроса, моля не отговаряйте просто за спорта, за да покажете активност

4. Когато търсите помощ/съвет/решение за дадена задача от домашно задължително поствайте условието на задачата като допълнение към въпроса си. Въпроси от типа - "Как решихте 6та задача" без никакво обяснение на контекста на задачата няма да се толерират. Това, че посочвате от кое домашно е задачата не е достатъчно. (Некоректно зададените въпроси ще бъдат премахвани).

Също така, теми със заглавия "Имам едно въпросче", "Моля, помогнете" и подобни ще се считат за спамерски, без значение тяхното съдържание.

5. Когато видите, че някой пуска пост, за който вече има създадена тема, моля, не му отговаряйте подробно, а го препращайте с линк към вече съществуващата тема. В противен случай се получава неприятно в един бъдещ момент една от двете теми да бъде затворена като дублираща се.

6. При пускане на тема с въпрос по домашно (след проверка дали темата вече не е създадена) да се следва шаблона за наименуване :

        [курс] Домашно TOPIC

       Например:

        [C#] Домашно Conditional Statements

        Курс - по кой курс е домашното [C#], [HTML], [JS], [BOOK] и т.н.

             Като BOOK - се има предвид учебника "Въведение в програмирането със C#"

       TOPIC - Заглавие на темата както е изписано в презентацията

       За тагове слагате същите думи каквито има в заглавието без [] т.е. ако в заглавието е [C#] в тага ще бъде само C#

За да намерите търсената от вас задача просто напишете името на темата, от която е задачата и номера и в търсачката. Името на темата ще бъде същото, което е и на презентацията.

7. При нова тема по домашното - Сложете оригиналното условие на задачата, след което питайте каквото желаете.

8. Изразявайте благодарност към тема или отговор само чрез стрелката нагоре или бутона best answer. Всеки отговор от типа  "Благодаря ти", "Мерси, имаш +1 от мен", "Полезно, давам ти +1" ще бъде изтрит.

9. Всеки отговор, наподобяващ предишен ще бъде изтриван и ще носи една наказателна точки. Правилото се въвежда главно заради обемните теми, които се получават свързани с домашните, където всеки просто си пуска решението и се получават много дублиращи се решения. Ако толкова държите да си споделите решението - отделете време и прегледайте дали вече няма подобно публикувано. 

 Отговор или тема съдържаща само линк към код с решение на задача (или директно кода) ще бъде изтриван /а. Ако пускате решение на дадена задача/проблем - то това решение трябва да има описание. 

Ако пускате линк към блога си, където сте описали подробно решението, във форума, може да кажете основната идея на алгоритъма или някакво друго кратко описание. Само линк без никакво описание - не се приема.

10. Не се позволява използването на обидна реч, отговори или коментари съдържащи злобни намеквания или подмятания (тип hate) независимо дали са насочени към Академията или към някой от потребителите в или извън форума. Нека се опитаме да сме цивилизовани хора.

11. Не пускайте теми във FAQ или "Важни съобщения". Модераторите ще преместват там всяка тема, която считат че е подходяща за този раздел, с цел да се запази минимален броят на темите там.

12. Всякакви обяви било то за работа или покупко - продажба, са абсолютно забранени. Това е платформа, за споделяне на знания. За обяви, моля използвайте предначначените за това канали.


Всяко не спазване на правило носи наказателни точки, в зависимост от вида и честотата на провиденията. При много груби нарушения се запазва правото за моментален перманентен бан.

Всеки, нарушаващ правилата периодично, ще бъде блокиран и няма да има право на достъп до форума.

Ако не намирате въпрос, който сте пуснали, по всяка вероятност той не отговаря на правилата на форума и е премахнат от модератор (всякакви спамерски опити няма да бъдат толерирани) 

п.с. Възможно е правилата да се променят/допълнят с времето

Last Update: 29.08.2016


Отговори4
Update 09.10

от paveld3 (17458 точки)


0
Някои може ли да каже каде се намира тази точка за която съм наказан "Martin Angelov 1 т.0 - 22.01.2013". Понеже не я намерих във форум правилата, а искам да знам каде съм съгрешил за да не го правя друг път. В смисъл, че т.0 няма има 1-9 или поне там кадето гледах :)

от Martin88 (209 точки)

1
За следната тема - не става много ясно какво искаш да кажеш и си получил 5 флага от потребители - "И без това се вижда, че мола ще стане университет преди да са се насъбрали гладни бизнесмени да си организират търг за кафе закусвалня (Лафка) в сградата понеже почивките виждате не са дълги секи тича натам насам :) пък и няма конкуренция наблизо. Бензиностанцията нее оферта аз лично и не само аз ходя към пазарчето което е близо 800 метра от академията :)."

от paveld3 (17458 точки)8

Добре дошли на всички сравнително нови потребители на форума!

Колеги, обръщам се към вас с една молба - прочетете и спазвайте, моля, правилата за използване на форума. Особено внимание обръщам на това да си кръщавате имената на постовете описателно, както и да подбирате подходящи SEO тагове, за да може останалите колеги, при евентуално търсене, лесно да ви намират поста и да не се случва така, че да има по три отделни поста за една и съща тема. Това е говорено много пъти.

Нека да запазим форума чист от СПАМ!

Благодаря предварително!


от georgi.s.yankov (6219 точки)


8
Update 02.01.2012

от paveld3 (17458 точки)


10
Update 03.01.2012 - добавена точка 9 (скоро ще станат 10-те форумни заповеди...). Точката влиза в сила от днес и отговорите до днешна дата няма да подлежат на наказание.
Затягаме малко правилата, за да направим форума по добро място за намиране на полезна информация, а не място за плюсове и минуси.

от paveld3 (17458 точки)


5
Всеки потребител трябва да спазва правилата и да помага за поддържане на форума.
За целта, при засичане на тема, пост, коментар с неподходящо или не отговарящо на правилата на форума съдържание - молим да докладвате на някой модератор по един от следните начини:
- Лично съобщение до някой модератор с линк към проблема
- чрез поставяне на флаг на съответния коментар, пост, тема
Не злоупотребявайте и не флагвайте просто защото не Ви харесва, а защото има нарушение на правилата!

от Boris (3959 точки)


2
Ако имате предложения за допълване на правилата, пишете лично съобщение до някой модератор.

от Boris (3959 точки)


4

 

Здравейте,

Поздравения за това, че почти  вече не се срещат неправилно озаглавени теми по отношение на домашните.

Искам да обърна внимание на таговете - много не обичате да ги слагате ....

Както пише и в правилата, таговете покриват заглавието, що се отнася за домашни. 

Примерно заглавие:  "[C#] Arrays - 5 задача" трябва да има тагове минимум "C# arrays 5 задача" препоръчвам (културната форма на задължително) да се прибавят и думичките "домашно, масиви".

Помислете как бихте търсили дадена задача в търсачката ??? и ще се сетите какво да пишете за тагове.

Също така обръщам внимание за задачите от учебника - означават се с [BOOK], за момента има един учебник и той е по C#, така че това е достатъчно + че темата има категория.   

Използвам случая да Ви кажа, че има update на правилата, нещо което е коментирано, беше в постовете към правилата - вече е в правилата. 

НЕ пускайте теми с идиотски заглавия !!! т.е. теми от рода "имам проблем", "едно въпросче", най - говорящото има за тема "ПОМОЩ ..." и всякакви такива, които не носят информация - за какво става въпрос, за каква тематика, дали темата е за даден човек - ще бъдат изтривани и авторите ще бъдат наказвани !!! 
Теми с неподходящи заглавия, ще се трият директно, без значение от тяхното съдържание.

Също така свободата, която Ви беше дадена да пускате свободни теми в раздел "Общи приказки" има граници. Предупреждаваме пускайте теми, които са свързани с Информационните Технологии, Учене -  т.е. теми свързани с тематиката на форума. Може да пуснете някоя по странична тема в редки случаи - темата трябва да е изключително интересна и ПОЛЕЗНА за потребителите на форума. НЕ пускайте спамерски теми от рода на "какво ви се яде днес", "Студено ли ви е...", "Мене ме сърби зад лявото ухо а вас..." и всякакви подобни не стойностни теми - темите ще бъдат изтривани и авторите наказвани. 

Поздрави,

Екип Модератори


от Boris (3959 точки)


7
Edit: 13.01.2013г. Допълване към т.9
Когато пускате линк с ново решение на проблем - опишете решението.
Хора които търсят помощ, ако само видят кода - няма да им е ясно кое, как, защо се прави. С тази цел, описвайте алгоритъма и кое защо се прави.
Споделянето на решения трябва да е с цел помощ на останалите студенти, а не трупане на точки.
Правилото влиза в сила от сега. Стари отговори няма да бъдат изтривани или наказвани, нови отговори съдържащи гол линк, или нещо от рова "ето моето решение ...", ще бъдат изтривани, автора може да бъде наказан за неспазване на правилата.
Напомням - не пускайте еднакви решения, няма смисъл от тях. Тук никой не оценява решенията ви или това, че имате домашно. Публикуването на решение е лично решение и е за да се помогне на останалите курсисти.
Нека форума бъде място за помощ, а не за трупане на точки и пускане на спам.

от Boris (3959 точки)


4

Update: 23.03.2013г.

Понеже до сега не беше посочено изрично, добавям следното:

1. Обяви за работа са ЗАБРАНЕНИ! T.e. ако си търсите орач, копач, шивач, перач или програмист, тук не е мястото.

2. Обяви за покупка-продажба, на всякакви вещи, са ЗАБРАНЕНИ!

Всички теми от този произход ще бъдат изтривани от модераторите!


от Teodor92 (13062 точки)


2
Правилно. Това не е форум за HR, това е форум за споделяне на знания.

от Nikolay.IT (39117 точки)

1
Направете един ЪП на темата да я погледнат новите студенти. И наблегнете на т.2, защото в момента се появяват по 100 теми от сорта "Пролетен прием - класиран ли съм" .. ;)

от westi3m (5621 точки)5

Up на темата.

Тъй като вече имаме доста нови членове на форума, дигам темата с цел да се запознаят с правилата.
Моля прочетете ги внимателно и ги спазвайте!


от Teodor92 (13062 точки)