Към обучаващите - нужни са някои уточнения за домашните за Online обучението


9

Става въпрос за разликата в изискванията и начините на проверка на домашните от миналата година и сега.

Миналата година задачите които са били извън взетият материал (с няколко лекции напред във времето) са били със звезда и препоръчителни, не задължителни.

Тази година никъде няма звездички и всички домашни са в листовете на BGCoder въпреки, че отново са същите. Някои от тях(които са имали * преди) изикват доста повече знания от взетият материал, за да бъдат направени дори за минимален резултат.

Би било добре някой от обучаващите да разясни по-специфичните подробности. Със сигурност много хора които са в Online обучението ще са заинтересувани да научат повече. Ясно е, че присъствените никога не могат да имат проблеми, защото нямат задължителни домашни.

Кои от домашните в BGCoder се изискват за допускане до изпит? Всички или само някои от тях? (дори и тези които са все още извън взетият материал)

Ако всички  -  изискванията за покана за изпит са различни тази година ?

Ако не всички  -  как хората да разберат кои от тях ?

За сега всичко е лесно и става бързо, но може би хората ще трябва да правят избор и да отделят доста повече време след няколко месеца само за това.
Отговори10

Здравейте.

Тази година нямате задачи обозначени със звездичка. Решавате всичко, което е дадено. Все пак не очакваме от всеки да реши всички задачи.

Тези от вас, които са онлайн да си предават домашните. Принципно е желателно да са всичките, но няма да гледаме всяка една задача. Като видим, че човек се е постарал, ще бъде допуснат до изпит. Не се изисква 100/100 на всички задачи. 

Не гледайте онлайн, присъствено. Всяко си има неговите трудности. Хората, които са несериозни отпадат, в каквото и направление да са. Сами ще се убедите в това.

Поздрави.


от vesheff (3702 точки)


2

Ето, дори само това може би е достатъчно и се надявам , че колегите ще го оценят. Макар, че повече инфо никога не би било излишно.

Освен това всички може да прочетат цялата дискусия по-надолу, а не само този отговор който всъщност се намира на дъното/края на страницата. :)


от Slider (275 точки)

1

Супер, получих кратко и ясно обяснение. Благодаря! До скоро :)


от Eli_Angelova (15 точки)


1
Да , ще е хубаво някой от обучаващите да каже как стоят нещата през тази година.

от HristoTonov (25 точки)


1

Здравей колега,

Да прав си! Имаше опционални задачи, които бяха обозначени със звездичка. И аз се чудех по същият неясен проблем. Дано някой от екипа да отдели малко от времето си и да ни обясни как стоят нещата с бгкодер и домашните. Все пак системата е малко по-различна спрямо миналата година.

Благодаря.


от gyokay1991 (10 точки)


1

Здравей колега 

Напълно съм съгласен с теб . Аз съм на онлайн обучение , но нямам проблеми с домашните, защото прогрмирам от доста време. Но тези които не са се занимавали с програмиране съм напълно сигурен, че тези задачи са прекалено трудни за тях. И дано от екипа направят нещо по въпроса.

Поздрави Митко. :Д


от telerik2014 (420 точки)


2

@telerik2014

Да, до накаква степен е още по-важно за тези които никога не са се занимавали с нещо подобно, но главното е да се разяснят разликите в повишените изисквания спрямо миналата и предишните години.  А именно дали задачите за напреднали (тези които използват материал който още няма да е предаден дори и след крайният срок за конкретното домашно) са включени в минималните изисквания за покана за изпит ?  Това е най-важната разлика за повишените изисквания спрямо миналата година. Ако наистина са повишени в тази насока, трябва да се каже категорично.

Вариант 1 - Всичко което е в BGCoder трябва да бъде покрито, за да са изпълненени минималните изисквания в срок (база + напреднали)

Вариант 2 - Има базови изисквания които покриват нивото за допускане до изпит ако са предадени в срок, независимо, че не са отбелязани и не могат да се видят от всички.

Вариант 3(които може да се отнася и за двата предишни едновременно) - Изискванията за допускане до изпит са на база постигане на определен брой точки за всяко домашно, но ние (обучаващите се) трябва да налучкваме какво е то на късмет, ако не сме постигнали макс брой точки в срок. Независимо дали всички задачи са решени до някаква степен или не. (примерно: "100 на лесните и <100 на трудните" или "100 на всички без една и 0 на най-трудната")

Дано този който отговори за разяснение да погледне и този пост, защото тези варианти и примери ще помогнат за обяснението му.


от Slider (275 точки)


1

Тази година всички задачи след лекцията може да намериш в репото CSharp на академията в GitHub, намират се под "Tasks" за съответната лекция. Задължителните  за домашното задачи са тези, които са в BgCoder, примерно за втората лекция в GitHub има 14 задачи, само 3 от тях са в BgCoder, тоест само те са задължителни, другите са по желаните. Аз лично ти препоръчвам да решаваш всички.

Успех!!!


от Buzzz (55 точки)


1

 @Buzzz

Явно не си гледал каква е била разликата от миналите години.

Може да е както казваш - всичко което е в BGCoder да се изисква за покриване на изискванията за покана. И в това няма нищо лошо за всички които си знаят материала доста преди да е изучаван в самата академия. Но помисли и за тези които не са като теб, мен и още много други (надявам се), а тепърва започват да навлизат в материята. Главната разлика е в това, че ако сега изискванията са повишени за разлика от предните години, като минимум за допускане до изпит е 100 % от това в BGCoder, което е 100% от всичко налично като задачи (нормални и със звезда). Плюс това всичко да е в срок още преди да е взет конкретният материал. То това трябва категорично да се знае преди да възникнат проблеми в организациата ! Защото миналата година не е било така, а със сигурност 99% от хората са се интересували какво ги очаква още преди да решат дали да започват или не !


от Slider (275 точки)

1
Разликата от минали години е, че тази година домашните не се качват в студентската система, а са в BgCoder, ако си онлайн и искаш да те поканят на изпит трябва да си решил всички задачи, които се намират в C# Fundamentals Homework, съответно преди да изтече крайния срок за всяко домашно, който както и миналата година е една седмица след  съответната лекция. Идеята на последните задачи не е да ги прочетеш, да си кажеш знам как се прави и да я напишеш за 1 мин, а да се разровиш и да потърсиш решение, било то от колеги в този форум или някъде другаде.

от Buzzz (55 точки)


1
И аз съм съгласен! Доста по-трудни са нещата от това, което аз лично очаквах спрямо какво говорихме в клас и какво трябва да четем за самата лекция. И аз нямам грам опит с програмирането, доста ми е трудно. Но пък забелязвам, че е по-скоро направено така нарочно да стимулира хората да си учат и търсят сами доста неща и да действат по-бързо. Иначе предполагам, че би станало малко, като в университета да си чакаме наготово всичко. Има си и плюсове и минуси, но да - би било по-добре да бъде по-разяснено. Подкрепям.

от Dido_Aint (577 точки)


1
Според мен нещата са малко по-трудни от обесняваните по време на лекциите, защото искат и да проявим самоинициатива и да намерим сами, някои неща, как работят.2

Еми каквото е в bgcoder това решаваме.

Пък и да не забравяме, че дори и тези, които сме online доброволно сме се записали.

Квот дадат такова :D


от toky90 (55 точки)


0
Усмихна ме тоя коментар. Аз обичам да казвам, без пари - толкоз :)

от milislavski (886 точки)


3

До всички които са писали преди този пост за самоинициатива и 100% като минимум изискване, най-вече @Buzzz.

Мисля, че това за самоинициативата е пределно ясно на всички. Тези които вървят напред и се оправят бързо с материала поради най-различни причини, изобщо не се замислят за останалите и как те може да срещат трудности ако изискванията са 100% или нищо! Като гледам какво става сега със задачите по форума (дори и най-елементарните с които се започва) съм сигурен на 99% за едно конкретно нещо.  Ако наистина тези които са Online и нямат 100% на всички домашни в BGCoder в срок, няма изобщо да отидат на изпит.  То тогава голяма част от тях вместо да обърнат голямо внимание да разберат и направят всичко сами, ще търсят готови решения за copy/paste -> try/fail в BGCoder  докато стане, ако времето или знанията ги притискат. Главната причина за това ще е липсата на яснота дали я има тази промяна към всичко или нищо. Така може би заради тази припряност да се класират на всяка цена, няма да научат достатъчно от това което се изисква.

Ето още веднъж  нагледен пример за големите разлики:

Студент присъствено сега -> няма никакви задължения за домашни - всичко е желателно, ако няма губи само 5%

Студент online сега -> ако изискването е 100% -> прави 100% и отива на изпит / прави 95% по каквито и да е причини може да отиде, но може и да не отиде - никой не знае за сега, освен тези които ще избират кой отива / прави да кажем 85% - сигурно няма да отиде въпреки, че 85% пак е отличен за всичко останало като оценяване в академията.

Студент присъствено минала година -> предава само задължителните домашни без звезда -> взима си 5%

Студент online минала година -> предава само задължителните домашни без звезда -> най-вероятно отива на изпит (не е сигурно, който има опит да потвърди или отрече)

За пореден път - сега на всички става ясно къде е голямата разлика (дори и да не са се замисляли точно за това).

Представете си някой, който си мисли едно, а то е друго. Предава си редовно домашните без да знае какво може да очаква при 1. 100/100x всички задачи от занятието  2. 100/100x5 и 50/100x1 от занятието  3. 100/100x5 и 0/100x1

При кой от всичките тези варианти отива на изпит и при кой не ? Ясно е какво става  при 100/100 на всичко, но за останалите не се знае. А както сами можете да прецените разликата между тях е както следва:  1. 100% 2. 99% 3. 97,5%

За сравнение горе-долу с възможностите от миналата година разликата е огромна. 6 задачи, 2 от които със звезда правят 64% изисквания = 100/100x4 и 0/100x2.

Принципно няма голямо значение какво е положението, защото Академията поставя правилата. Но е пределно ясно, че трябва да са известни когато има промяна с практиките, за да не стават обърквания в последствие. Което от своя страна ще намали до минимум възможността за недоволни и неразбрали когато дойде време за изпити! За тези които са от София и ходят присъствено никога няма да съществува какъвто и да е проблем. Те ще си ходят на изпити дори без нито едно домашно, без нито едно присъствие и дори да не знаят нищо. Обаче тези които са Online и не знаят ясните изисквания (примерно 100% или нищо), може да загубят всичко за един миг и няма изпит за тях дори и знаят материала!


от Slider (275 точки)


0

Хубаво би било да се внесе яснота по въпроса. 

Може би промените са вследствие на идеята за "изравняване" на онлайн и присъственото обучение. Може би от Академията искат да "пресеят" с домашните онлайн обучаващите се, както входния изпит "преся" кандидатите за присъствено.

Малко встрани от темата, но все пак...Мартин каза нещо интересно по време на лекциите, за което не се бях замислял, а именно: ако се случи да си болен, не дай боже тежко, по време на изпит (който и да е) и съответно не го вземеш по обясними причини - гориш. За теб сезона приключва и ако искаш можеш да почнеш от където си стигнал следващия сезон.

Това, което искам да кажа, е че Академията е едно сериозно изпитание, което крие своите "подводни камъни" и човек не може да е сигурен до последно дали ще завърши или не. Всеки изпит е под въпрос и винаги съществува вероятност да не минеш. 


от martinboykov (1112 точки)

1
Разбирам какво имаш предвид и имаш право, но уви не знам дали задача в BgCoder оценена с примерно 70/100 точки се зачита, би трябвало, но не мога да кажа със сигурност. Трябва някой от  преподавателския състав на Академията да се изкаже по този въпрос.

от Buzzz (55 точки)2

Фор-Ум във "Форум"

Здравейте, колеги. Искам да споделя мнението си за форума в сайта и готовите домашни в него. Доста ме "подхлъзнаха". Смятах, че ако си предам домашното по-бързо, ще имам повече време за учене и въобще не им обърнах внимание:( МОЛЯ пишете си домашните сами! Не правете като мен. Така подготовката ми за изпита по C# стана изцяло "наизуст" и...догодина пак. Не обвинявам никого, сам съм си виновен. Просто споделям мнение.

от stefo1stefo (50 точки)


1

Здравей, много точен коментар и добър съвет, особено това "сам съм си виновен" - важи и за хубавите, и за лошите неща.

Исках само да те посъветвам да не чакаш догодина. Гледай онлайн лекциите, решавай по някоя задача и догодина ще изкараш 500 точки на изпита. Можеш и спокойно да завършиш Web front end тази година, даже ще имаш и малко лято, за разлика от останалите. А догодина, живот и здраве - която друга специалност си избереш.


от Milen_Tanev (180 точки)