Less v Sass v Stylus


2

Less v Sass v Stylus въпросът е на кое да наблегнем ? 

html/ css като цяло са много нови за мен неща, в Git-а на академията има лекции зa Less и Stylus, а пък на една от лекциите ни споменаха, че Stylus е най-новото от трите, т.е. би следвало него да го пишем най-много може би ? 

Prepros.io compiler това го намерих като компилатор + локален сървър. Компилира и трите + JS магиите ( които също ще ми отнемат от съня скоро ( надявам се ) ) 


в HTML/CSS от todorovh (2055 точки)


Отговори3

SASS  и LESS са далеч по-популярни все още. Aз лично предпочитам Stylus, струва ми се далеч по-опростено, интуитивен и чист.

Но като цяло е въпрос на личен избор, няма най-добро. За Stylus по-трудно се намират трайнинги онлайн, но пък Дончо е правил тук, в Академията. Моето мнение е да се видят отвисоко и трите и просто да захапеш едното, на прима-виста. В последствие може да смениш, не е драма.

На изпита няма значение дали се ползва или не препроцесор. Повечето хора дори не ползват по мое мнение.


от messenger (552 точки)


1
Аз вече гледах 2 лекции от миналата година (Less и Stylus). Явно си има плъгини за повечето текстови редактори. Аз лично експериментирам с VS Code и Atom и пробвах Stylus. Инсталирах Node.js и Stylus. Може да си го пуснеш в cmd (или като мен в gitbash конзолата) с -w т.е. следи за промени и компилира на всеки save. На Atom има плъгин, който го компилира на save също. Според това, което четох VS code поддържа само Less и Sass за сега, но е доста нов като цяло. Ако пък пишеш на VS Studio само инсталираш Extension-a Web Essentials. По принцип може да изгледаш някоя от лекциите от миналата година, за да се ориентираш. Но според мен не ти трябва да инсталираш този компилатор, но пък може да има други полезни функционалности.
Аз също съм любопитен дали и 3те ще ги вземем или ще наблегнем на някои само. Като цяло не са много различни. 

от StoikoNeykov (2621 точки)


1

VS Code има extension който компилира на всеки save. Само че това е за Less . Като цяло за Stylus намерих всичко на всичко 3 плъгина и нито един от тях не го прави това.

Компилиране през конзолата е прекалено непрактично при положение че правя накакви малки промени постоянно.

Това компилаторче горе го намерих докато си търсех подходящи плъгини и има live preview, което ми е безценно в момента, докато всичко което пиша е като цяло под въпрос доколко работи така както очаквам. 

Освен това не е вързан към едитор което е плюс за мен в момента.

Освен това минах от VS Code на Atom там изглежда има по-добри plug-in-и за Stylus специално, само си добавих alt+z да ми toggle-ва wrap като в VSCode.

Със Sublime-а нямам нерви да се боря в момента, там е някакъв ужас от към user-friendly неща.


от todorovh (2055 точки)


0

Sublime-a беше първият едитор, който пробвах. И с трите си играх доста опитвайки се да стигна до нещо което ми харсва, днес също му отделих известно време, но има неща които не мога да приема .. пример шорткъта за скриване на сайдбара е контрол К , контрол Б, което е безумно предвид колко често го крия и показвам. Може би може да се промени, може би ще пробвам отново в някакъв момент.

Пробвах Brackets също, но от него се отказах бързо макар че изглежда приятно.


от todorovh (2055 точки)

2

На мен Sublime ми харесва именно, защото не ми се налага да помня shortcut-и

Искаш да направиш нещо на което не знаеш какъв е shortcut-a: Ctrl + Shift + P и започваш да пишеш какво искаш да се случи, примерно ако искаш да направиш нещо със sidebar-a Ctrl + Shift + P и пишеш в полето sidebar

Този и Ctrl + D са единствените shortcut-и които помня на изуст за sublime. Ако нещо го използваш твърде често или ще ти стане навик или ще си промениш shortcut-a на такъв с какъвто си свикнал.

Относно това че Stylus е по - нов или по - стар не означава че трябва задължително да се научиш със него, синтаксиса му е по - различен, ако ти харесва, използвай него, в такъв случей по - късно и jade темплейтите ще са ти лесни за използване. LESS и SASS си приличат доста, на мен ми е по - лесно да се ориентирам в тяхната структура.


от kidroca (1498 точки)0
Доколкото виждам тази година няма да има лекции за препроцесори, така ли е?

от nephon (110 точки)


1

Ще има, отбелязано е в графика. Провери пак. 25-26-27 май. 


от Miroslav001 (55 точки)


1

Ето от миналата година полезни линкчета и туториали

https://telerikacademy.com/Forum/Questions/172256/SASS-and-Stylus-CSS-Preprocessors-Tuts


от piperche (296 точки)