Какъв софтуер е необходим по време на обучението


1

Здравейте хора,

По резултата от входния ми изпит предполагам с доста голяма вероятност, че ще бъда приет. От друга страна ще ми е нужен лаптоп за по време на обучението. Никога не съм притежавал такова нещо, защото не ми е трябвало. Сега имам намерение да си взема възможно най-евтиния лаптоп, който да ми върши работа. Та след тази интродукция въпросът ми е следния:

Какъв софтуер е необходим по време на обучението? Знаейки това ще видя какъв точно лаптоп ще ми трябва, за да вървят добре съответните приложения.

Благодаря
Отговори3

Visual Studio Community за C#

VS Code ( или някакъв подобен едитор ) за всичко останало.

Конзола

Chrome

GitHub клиент 

Това са нещата, които използвам ежедневно за целите на академията.

По принцип не ти трябва сериозен лаптоп, но колкото повече - толкова повече.


от todorovh (2055 точки)


1
Благодаря за отговора. Не искам сериозен лаптоп. Всъщност искам най-евтиноно, което ще ми върши работа. Като гледам най-тежкото нещо тук е Visual Studio, така че с него ще се съобразявам.

от ShwangShwing (344 точки)

2
Имай предвид обаче, че ако запишеш Mobile трака, там ще трябва да правиш виртуални машини и да ползваш емулатори. Ще е хубаво да имаш поне 8 GB RAM за тази цел, като другото важно нещо е процесора ти да поддъжа виртуализация. Почти всички Intel i5 и i7 имат този feature, но все пак прегледай добре характеристиката на процесора. Дори и да не запишеш мобилния трак, виртуализация на работната среда е една много добра практика, със времето ще осъзнаеш защо.

от Stev3n (2877 точки)1

Във въведението на всеки курс (поне в началото) се казва какъв софтуер ти е необходим, за курса. 
В C# трака VS Community 2015 e направо задължително (ако имаш по стара версия може и нея да ползваш по принцип) - препоръчвам ти да не слагаш в началото никакви tools и helpers, а да се научиш сам да си пишеш кода, да си откриваш грешки и т.н. Вярно е, че помагат, но няма да се научиш на някои от нещата без да ти се счупят в ръцете 2-3-5 пъти. 
За Web трака някакъв текстов редактор. Аз ти препоръчвам VS code или Atom, но има и други адекватни. Прeпоръчвам ти да си избереш 1 и да си караш с него. Обикновено курсистите избират този, който има се показва, да да е по-лесно - така, че вероятно ще е VS Code. 
Други неща, които ти трябват и колегата вече е изброил: Git клиент (ще ви бъде обяснено защо и как) и Google chrome (и Mozilla e адекватна). 
Преди академията ти препоръчвам да освободиш място в C, за да имаш място за инсталиране (да повечето програми разрешават да се избира, но като започнеш с updates на windows може да стане мазало).  Имай предвид, че по време на академията се инсталират доста неща (някои ги махаш после ест), но рано или късно става мазало.
На лаптопа, който аз ползвам за академията вече е 10GB free from 85GB (на C) и сега като минат изпитите вероятно ще го преинсталирам преди бази данни (ако не отпадна ест, но се надявам да не се стига до там), защото като инсталирам новите неща ще започне да зависва много. Вероятно ще направя и С-то по голямо. Зависи от лаптопа, но ако е достатъчно силен и решиш да преинсталираш слагай win 10 - възползвай се от новите технологии.
Но като цяло не се хвърляй да инсталираш много неща от ден 1. Може да сложиш 1 VS community 2015, защото отнема време, а другите неща като му дойде времето.
Колкото до какъв лаптоп, колкото по-мощен толкова по-добре. Поне 4BG ram и поне dual core. Ако си под това самото VS ще отнема много време да зареди, а ако сложиш и някакъв tool може и 3 минути да отваряш проекта. Разбира се зависи с какво разполагаш и какви възможности имаш, но ако имаш някакъв лаптоп започни с него (казвам лаптоп, защото ще е трудна работа да си донесеш настолния на изпит). Но ако нямаш лаптоп и вземаш от приятел бъди сигурен, че преди изпит всичко, което ти трябва е инсталирано и работи, за да не се опитваш да теглиш програми, когато 200+ човека ползват същата мрежа (в началото на всеки изпит мрежата толкова се натоварва, че при някои просто спира). 


от StoikoNeykov (2621 точки)


0

Според мен ти трябва лаптоп с добър матов екран, по възможност IPS. Дори и с добър екран, бих препоръчал и външен монитор.

Добре е да имаш => 8 РАМ.

Нямаш нужда от външно видео. Процесорското ти е напълно достатъчно.

Ако често ще го ползваш на батерия, си вземи енергоспестяващ процесор (тези с U накрая). 

П.С.

Какви резултати имаш на входния изпит, че ти дават такава увереност?


от A.Nenov (148 точки)


2
81 точки имам на изпита.

от ShwangShwing (344 точки)


3
Колегите по-горе са споделили доста препоръки. Аз мога само да добавя, че в курса по бази данни и след това се използва и MS SQL Server, който понякога е като ламя за памет. Така, че колкото повече памет, толкова по-добре. Наличието на SSD диск мога да потвърдя от личен опит, че ускорява доста зареждането на проектите и работата като цяло, дори и ако паметта е малко.

от dimkirov (155 точки)


1

За HTML и CSS ще ти трябва редактор за снимки. Paint не е никак удобен. Adobe Photoshop е почти задължителен за някои курсове. Но отначало може да ползваш Paint.NET или Gimp, тъй като са безплатни и много удобни за задачите в тези два курса.

За лаптоп бих ти дал съвет от личен опит. Не знам с какъв бюджет разполагаш, но го мисли като инвестиция. Всичко, от което спестиш, ще съкрати полезния му живот. Основното е минимум i5-процесор, повечко памет и добър дисплей. Това е, за да не се измъчваш :)


от vasilv (275 точки)