Проблем при свързване с Git for Windows


1

Здравейте, днес цял ден се мъча да свържа Git for windows  и tortoisegit с GitHub, но когато задам командата git clone url (tortoisegit - clone) ми дава следната грешка :

-

git clone git@github.com:galindimitrov96/Topics.git
Cloning into 'Topics'...
Permission denied (publickey).
fatal: Could not read from remote repository.

Please make sure you have the correct access rights
and the repository exists.

И за това реших да се пробвам да го свържа със SSH key, погледнах инструкциите в сайта на GitHub. Направих проверка за съществуващ ключ,  включих ssh-agent и му дадох името на файла в който е ключът. След това ми излезе, че иска да въведа passphrase и там ми е главния проблем, не ми дава да въведа нищо (смисъл въвеждам но не го показва на конзолата), нито ми го показва с команда paste. Ако може  дадете някоя идея как да го преодолея този проблем? :) 
Отговори0

Когато влезеш в репорто има зелен бутон: clone or download. Натисни го и ще ти даде линк за клонирането. Според мен проблема идва от това което пишеш след clone, защото няма забрана да се клонират публични репота (ние редовно си клонираме репотата на академията). Ако не си си играл нещо с настройките няма причина да ти иска такива неща изобщо. 

Колкото до свързването: Никога не съм имал проблем - на 2 компютъра имам запазена паролата си за гит. И на 2та съм се логнал по веднъж и не съм имал проблем после. Това с SSH key не съм запознат, но не мисля че много хора в академията го ползват - за репо с домашни и 2-3 публични проекта не мисля, че ти трябва толкова сериозна защита. 

 

от StoikoNeykov (2621 точки)


0
Точно твоята лекция от пролетта гледам и го копирам (git@github.com:galindimitrov96/Topics.git - това е линка) но продължава да ми отказва достъп. Както си показал в презентацията сваляш, инсталираш и се логваш (при мен автоматично си се логна) и до там и на двете програми ми отказва достъп. Единствено системата работи през приложението на GitHub.1

Здравей,

Това не е проблем, а feature :) Не се вижда нищо, за да не може някой да ти види passphrase-a. За да видиш, че работи, напиши фразата, която искаш и след това като те пита пак въведи нещо друго и ще ти каже, че не съвпадат. Можеш да го оставиш и без passphrase, като в този случай, ако някой ти вземе ключа, ще може да го ползва свободно.


от nikolavn (319 точки)


1

git@github.com:galindimitrov96/Topics.git това е ssh линка. Трябва ти public/private key pair на компютъра и public key-а да ти е добавен в github профила.

https://github.com/galindimitrov96/Topics.git - това е https линка. През него можеш да клонираш анонимно. Ще ти иска username и парола когато правиш git push.


от cuki (7696 точки)


0
сега вече разбрах къде ми е била грешката благодаря :)