Кои ще са шестте най-търсени технологични професии през 2017


9

По данни на CareerCast шест професии от сферата на информационните технологии ще са едни от най-търсените през 2017. Според компанията квалификациите в тези определени сфери ще предлагат добро заплащане, поради важната роля, която изпълняват.

На 6-о място се класира администратор на мрежи и компютърни системи.
През 2016 търсенето на персонал, квалифициран в тази сфера се е покачило с 8%, като средното заплащане за САЩ е 77 810 долара годишно.
CareerCast посочва развитието на облачните услуги и технологии като главен фактор, отговорен за търсенето на подобни специалисти. Компанията посочва, че очаква ръстът в търсенето на системни администратори да продължи да се повишава поне с 8% до 2024.

№5 – Експерт по бази данни
Търсенето на специалисти от тази област се увеличава с 16%. През 2016 експертите по бази данни са печелили средно 128 240 долара годишно. Това се дължи на развитието на услугите, зависими от обработката на данни, както и от нуждата от системи, съхраняващи и обработващи Big Data.

На 4-то място е професията Софтуерен инженер
През 2016 търсенето на специалисти с умения за програмиране се е повишило със 17%. Тук средната заплата достига до 100 690 долара годишно. По данни на CareerCast подобни умения са търсени почти във всяко звено на индустрията, тъй като все повече компании се нуждаят от специален софтуер, за да обслужват клиентите си.

Номер 3 в класацията е Анализатор на информационната сигурност
До момента търсенето на опитна работна ръка в тази сфера се е повишило с 18%, като тенденцията ще се запази до 2024. Средната работна заплата е 90 120 долара.
Съвременните компютри и устройства съхраняват все повече лични данни и важна информация, с което нараства и нуждата за подсигуряването на сигурността на системите.

№2 – Компютърен системен анализатор
Ръстът в търсенето на подобни специалисти е 21%, като през 2016 компютърните системни анализатори са печелили средно по 85 800 долара. Според CareerCast ръстът в тази област се дължи на увеличението на броя хора, използващи компютри, и нуждата от разрешаването на проблеми в работата на софтуера и хардуера.

Най-търсени през 2017 ще са уеб разработчиците
През 2016 търсенето на квалифицирани кадри от тази област се е повишило с 27%. Заплатата тук е средно 64 970 долара, а тенденцията за повишено търсене се очаква да се запази поне до 2024.
Въпреки че това не е най-високоплатената работа в индустрията, причината за развитието ѝ е голямото търсене. Все повече компании се нуждаят от специалисти, които да разработят уеб приложения, сайтове и платформи за функционирането на бизнеса им и обслужването на клиентите.

Източник: http://www.economy.bg/


в Spam от pepsi_555 (1932 точки)


Отговори1
В българия в тия професии нямат кадри, щото сме прост народ!

от etalov (17 точки)


1
Нека е up поста ти, Петя, защото ще помогне на колегите от 8-ми сезон да изберат трак, съобразен с браншовото търсене, ако още не са го направили, разбира се, или все така се колебаят кой точно да предпочетат. ;-) А ако са решили вече, то поне ще видят дали са се насочили към перспективно направление, с потенциал за по-голямо развитие. :-) 

от david_mavrodiev (5355 точки)