Откъде да започна самоподготовката си за приемния изпит на Телерик, ако съм абсолютно начинаещ?


1

Здравейте, 

На кратко - никога през живота си не съм се занимавал с код или програмиране. По една или друга причина, след като преди няколко дни се прибрах за постоянно в България реших, че искам да задълбая сериозно в тази посока и съответно да мина през телерик академия алфа (сезонът който започва ноември 2017).

Проблемът е, че въпреки, че навсякъде се твърди, че академията е удачна и за напълно начинаещи, не изглежда това да е съвсем така. След доста часове ровене, никъде не намерих информация откъде да започна своето самообучение в областта, за да бъда подготвен за приемния изпит. Дори в най-първите и уж встъпителни видеа и материали, които биват изпратени при регистрация има референции към предишни лекции, говори се за код без да са обяснение каквито и да е основи и като цяло изглежда сякаш трябва да имаш базови познания, за да се възползваш от материалите. Никъде в сайта на телерик не намерих начални стъпки, които да предприема в моята ситуация. Ако такива са налични и просто аз съм сляп, моля да ме извините и да ме насочите, ще съм много благодарен.

Имам следните 2 конкретни въпроса:

1) Можете ли да ми дадете напътствия за първите 3 крачки, които да предприема в моята ситуация, за да мога да започна от най-базовото възможно ниво и възможно ли е това да стане през Телерик изобщо или да търся ресурси отдругаде. Мислех, че материалите, които ще получа за подготовка за приемния изпит ще са напълно начално ниво, но за съжаление не е така, както обясних по-горе. Към момента единствената конкретна стъпка, която мога да предприема е да закупя книгата на Наков, което ще направя и още днес. Това обаче го разбрах от форуми, а не от сайта на Телерик.  

2) В моята ситуация мога ли директно да се насоча към JavaScript или трябва задължително да мина през C# (материалите там изглежда са насочени една идея към тотално начинаещи като мен). 

Ще съм много благодарен на всякакви съвети и насоки, за да мога да започна самообучението си от правилните материали. Отговори0

Като кандидатстваш ще ти пратят мейл, в който има линк към материалите за подготовка. Има лекции, видеа, презентации, задачи за решаване, дема. Всички материали там, са неща, през които сме минали от нашия сезон в началото и аз поне почнах без никакви познания по програмиране, не знаех да пиша на нито един език. Имах някакви много бегли познания единствено по HTML. Така че, хващаш и гледаш лекциите от самото начало, пишеш задачките в бгкодер, гледаш из форума когато се затрудниш, има много теми с решения на задачи, въпроси, проблеми, напътствия и т.н. 

П.С. Ако мислиш, че липсват някакви лекции или материали в тез, които са ти пратили, винаги можеш тук да прегледаш Архив, където има всички курсове до момента, с всички видеа, линкове за домашни и т.н.

Давам пример: Курс C# Основи

Буквално има и видео от лекцията по откриването, така че, няма нищо преди тези материали.

В бгкодер влизаш, регистрираш се и примерно, по-горния въведителен курс тук са задачите, където можеш да ги изпратиш и да се оценят -> тук

Успех!


от olebg (598 точки)


0

Мерси за отговора olebg, аз започнах точно с тези материали и дори в най-първите лекции има препратки към предишни лекции. Освен това се дават обяснения за писане на код в конзолата примерно, като аз дори не знам какво аджаба е това конзола. Не мисля, че е обяснено за хора, които за първи път виждат езици за програмиране. И за мен не е това толкова проблемът, а по-скоро откъде всъщност да започна, за да разбирам началните лекции в тези материали. Все пак ще се опитам да изгледам още няколко часа лекции, макар че когато изобщо не разбираш базовите неща, които в тях са даденост е много трудно да проследиш какво се случва и да извлечеш ползите.


от Mithrandir (15 точки)

0
Има лекции за всичко. Примерно, за конзолата, както казваш си има цяла лекция: Вход и Изход от Конзолата, ако не се лъже се казваше лекцията. 

от olebg (598 точки)


3
Програмирането като цяло се учи с търсене на информация. тук може да намериш базата за как да си сложиш visual studio, работа с гит, как да пишеш код със C# във visual studio, събмити в бг кодер и т.н. , но от теб се очаква да положиш усилието да търсиш материали и да влагаш много часове. Като цяло в талерик гледат повече да те научат как се мисли и как се подхожда при реазлични проблеми, и да те запознаят с много технологии и методи за изпълняване на различни задачи, но от теб зависи дали ще отделиш времето и усилието да търсиш информация и да упражняваш новопридобитите ти знания. Не е лесно и се изисква много желание и като цяло да си леко странен/кривнал, абе нещо да ти човърка в главата и да те кара да решаваш и да учиш (шегичка, не ти трябва чак толкова много желание). Като цяло всичко може да се научи, просто трябва да му отделиш време и да искаш да го научиш. Надявам се да се запалиш много и да ти стане наистина интересно решаването на проблеми, ако пък не, не се притеснявай има много други неща, които могат да ти станат интересни, само трябва да ги откриеш. Поздрави и успех :) .

от pavel_yankov (20 точки)


0

Книгата на Наков и колектив "Въведение в програмирането със С #" я има и в електронен формат, като можеш да я изтеглиш свободно през Интернет. Лесно се намира чрез търсене по ключовите думи.

Поздрави и успех!


от LepTon (52 точки)


1
Мерси за информацията, книгата на Наков я намерих в електронен формат, но предпочитам да я имам и ползвам чрез физическо копие. От материалите, към които ми дадохте препратки разбирам, че май съм започнал малко грешно с лекциите за JavaScript и по-скоро трябва да се задълбоча в курса за C#. Още веднъж мерси, ще се задълбоча сериозно следващите няколко дни пък каквото сабя покаже. 

от Mithrandir (15 точки)


0
В досегашните сезони винаги първо се почва със C# и паралелно с него първо html, после CSS и чак на 3-тия месец Javascript.

от olebg (598 точки)

0
Ако искаш да си купиш книгите на Наков, разходи се до Софт Уни и там ги продават по 10лв. са. Купи си ги и 3те, си шарп, джава и програмиране=++алгоритми, без пари са.

от svrakata (591 точки)


0

Здравей, моят съвет е да не навлизаш в програмирането с книга независимо коя. Гледай видеата от курсовете C# основи и C# за напреднали и пробвай да решаваш задачките в бгкодър към съответната тема ( ако вече си си купил, книгата на Наков там също има доста проблеми, които можеш да пробваш). Като напреднеш има много добри книги, които ще ти препоръчат трейнърите в академията, а и други които ще можеш да си намериш сам. Основно пробвай сам да решаваш задачи и да си измисляш свои, примерно след като си гледал лекцията за конзолата пробвай да нарисуваш нещо лесно като квадрат, след това някоя по  -  сложна формичка, ако имаш някакви въпроси, винаги можеш да пишеш във форума.

Успех!


от Vlaev (155 точки)


0
Изгледай всички лекции и реши всички задачи от тук C# Part 1 , провай да решиш задачите тук #Alpha entry exam , ако не става, изгледай всички лекции и реши всички задачи от тук C# Part 2 и пробвай пак да решиш entry exam-a. Може да си помагаш и с някоя книга или други уроци, youtube туториали и тн. Като цяло просто трябва да си отделиш 3-4 часа на ден в следващите 2 месеца и на 100% ще успееш да преминеш изпита. В лекциите е обяснено какъв софтуер да ползваш и как да си го набавиш, успех (y)

от petkoche (65 точки)


0
Тези лекции от половингодишния курс ли са? Ако е така, може ли да постнеш линкове и към останалите Parts? Не успях да намеря... 

от ffilip (0 точки)

0
Не, това са от нашия сезон, сегашния, който е 1 година. Другите "партс" не са C# part 2,3 и т.н. а са с други имена. Ето от тук можеш да видиш какъв е реда на курсовете. Но на теб, ако ти е за подготовка за Алфа, не ти трябва повече от C# Advanced, другото ще го учиш като влезеш :)

от olebg (598 точки)0
И не забравяй hackerrank.цом ако сакаш да практикуваш наученото.

от svrakata (591 точки)