[CMS] WordPress/Joomla!/Drupal/other


0

Здравейте колеги, искам  да отворя тази тема за да чуя вашите мнение.За тези, които нямат оформено мнение ще е полезно да чуят мненията на хората с опит.Знам, че по принцип няма " най-добър" и ако има то е временно особено в софтуерната индустрия.За това споделете вашите мнения относно CMS системите и техните предимства и недостатъци!Убеден съм в ползотворността на тази тема!


в CMS системи (2013) от svenforit (0 точки)


Отговори2

4 такива системи бяха разгледани в детайли с техните плюсове и минуси по време на курса по Уеб Дизайн. Който проявява интерес може да изгледа видеата.

http://academy.telerik.com/student-courses/archive/web-design-html-5-css-3-javascript/video


от paveld3 (17458 точки)


0
Здравей, интересно е какво мислят колегите :) с Друпал не съм се сблъсквал и не мога да кажа, Джумла е идеалния вариант, ако искаш секретарката в офиса да поддържа фирмения сайт, достатъчно гъвкава и елементарна за работа, веднъж пусната, може да бъде поддържана от всеки. Що се касае до Уърдпрес, той е перфектен за блог, но за пълноразмерен сайт все пак считам, че е по-добре да ползваме Джумла.

от stamopetkov (1429 точки)


0
Сигурност:
Wordpress е известно, че е най-малко сигурната система. Може би поради факта, че е най-популярна и следователно относително лесна за хакване спрямо останалите две. Drupal като че ли е най-сигурната в това отношение.
Разтегливост:
Относно безплатните разширения и шаблони, и трите са на едно ниво. Но когато стане дума за търговските, то Wordpress е най-отгоре.
Подръжка:
И трите са снабдени с добра документация и собствен форум. Но когато стане въпрос за неофициална поддръжка, то Joomla и Wordpress са с предимство.
Мнение:
До момента, Wordpress е най-"user friendly" и най-популярната система, може да се използва за много повече неща от това, просто да направиш блог. За момента Drupal и Joomla не могат да се преборят с нея.
Та, кой печели?
Ако правиш сайт за човек, нямащ технически познания, то Wordpress e твоя избор. Ако ще правиш единствено блог, то не е необходимо да използваш Joomla и Drupal. Ако сигурността при теб е важна, то Drupal, а дори и Joomla са твоя избор.
Това съм ти го превел от една статия в Интернет, а сега да си кажа и аз. Вчера си направих блог в Wordpress и много доволен от възможностите, които предлага. За другите две не мога да споделя лично мнение, но както казах по-горе, ако ще ги ползваш просто за правенето на блог, то "скачай" на Wordpress и не се притеснявай.0
И трите системи са почти еднакво популярни като Joomla и WordPress са като че ли малко по - user-frienly и за тях има повече безплатни темплейти и плъгини по мое наблюдение. Предимството им е че всеки може лесно да пише добавки към тях, но това същевременно и недостатък.
Недостатъка идва от там, че имат големи пропоски в сигурността и то не толкова по ядрата на самите системите(които са с отворен код), колкото добавките (темплейти , плъгини и др.), разработвани от различни "специалисти".
Не искам да кажа да не ги използваш , а да се подсигурш добре, като прочетеш какви са пропуските и добавиш допълнителни защити най-вече на администрациите с допълнителна парола, ИП, CAPCHa код и др.

от atodorova (1273 точки)


0

Аз лично имам опит единствено с Plone. Излкючително елементарна система, която не предлага много голяма функционалност и разнообразие, но според мен това е една от основните черти на CMS. От друга страна неслучайно е много много назад в класациите, но става за добиване на някаква представа за идеята на тези системи. За предимства и недостатъци мога да изредя само недостатъци... за това и се насочих първоначално към HTML, благодарение на което открих telerik, което пък разшири мирогледа и амбициите ми  доста :)


от uzunovster (5 точки)


1
Куде забрави DNN?

от saykor (8845 точки)


1
Моя опит за сега е основно с Друпал и мога да кажа че съм изключително доволен. От Джумла и Уърдпрес имам само бегли наблюдения и вероятно някои неща могат да стават по-лесно и бързо с Уърдпрес например, но като потенциал Друпал няма равен. Както казва неговият създател, той поставя началото на нова ера в уебдизайна от писане на код към сглобяване на модули! Практически всичко, което би могъл да поиска даден клиент е осъществимо с помощта на безплатни модули от общността на Друпал. Ще ми бъде много интересно да се запозная и със СайтФинити на Телерик. Дано в даден момент ни предоставят лиценз за тестване :)

от kdankov (89 точки)


0
Напълно подкрепям колегата и в допълнение мога да кажа, че не всичко ще стане с готови модули, може би все нещо ще се наложи да си напишем но е факт, че всичко може да се направи с друпал. За другите 2 не съм сигурен.

от Ivan Ivanov 1 (0 точки)