Шрифтове - Полезни линкове и статии


9

Споделям два доста полезна линка касаещи темата шрифтове :

EDIT : Забравих да добавя и една статия за добавяне на шрифтове :

http://paulirish.com/2009/bulletproof-font-face-implementation-syntax/

Любимата ми част от статията :

src: local('☺')Отговори9
Най - важното е когато изброявате шрифтовете които използвате да завършвате със семейството от което е шрифта които използвате (serif или sans-serif, monospace...). По този начин ако по някаква причина някой от предишните шрифтове не се зареди автоматично ще се зареди шрифт от това семейство.
За web е препоръчително да се използват sans-serif шрифтове защото са по - лесно четими(разликата е в начина по който завършват буквите). Всичко това ще бъде подробно разгледано на курса

от paveld3 (17458 точки)


3
Много благодаря !

от vlady (142 точки)


5
Здравейте, а какво ще кажете за използването на персонални шрифтове? Добра практика ли е, ако е хубав и подходящ шрифт с цялостния дизайн на сайта, или все пак е по-добре да се придържаме към "обичайните заподозрени"?

от Iva A (0 точки)


0
Обикновено дизайнерите използват по специфични шрифтове за header елементи, менюта, заглавия на абзаци и др. Където няма как да се използват стандартните шрифтове. Като има две техники за тяхната интеграция : - режиш картинки със самия текст като по този начин знаеш, че текста ще изглежда, както е даден по-дизайн на всичко браузери. Техника, която все по-малко се използва - използваш @font-face, но тага се води в групата на CSS3 и не се поддържа от по стари броузери. Предимствата на използването на шрифтове vs картинки е, че съдържанието на страницата се зарежда по-бързо, а и съдържанието се чете от роботи.
За input елементи, текстове е добре да се предържаме към стандартните шрифтове.
Но всичко зависи от предоставения дизайн.


0
Само да добавя - използвайки @font-face за нестандартен шрифт имаш поне още 5-6 requesta към сървъра за всеки шрифт. Помисли го и от друга гледна точка - коя е основната причина хората да посещават който и да било сайт в интернет - за да получат информация за нещо. За да я получат трябва да могат да прочетат написаното а не да се чудят сега това коя буква е... а хората се справят най - лесно с нещата с които са свикнали или близки до тях...

от paveld3 (17458 точки)1
http://www.1001fonts.com/

от Tankata (174 точки)