[C#] Primitive Data Types and Variables - 14 задача


4
A bank account has a holder name (first name, middle name and last name), available amount of money (balance), bank name, IBAN, BIC code and 3 credit card numbers associated with the account. Declare the variables needed to keep the information for a single bank account using the appropriate data types and descriptive names.
 
Интересува ме на трите кредитни карти какво трябва да им присвоя? До момента съм направил това:
 
string firstName = "Ivan";
string middleName = "Petrov";
string lastName = "Draganov";
string fullName = firstName + " " + middleName + " " + lastName;
decimal moneyBalance = 9034,50M; 
string bankName = "UniCredit";
string IBAN = "BG38 UNIC 9661 3100 1827 01";
string BIC = "UNCRBGSF";

 

EDIT:  № задача + задача




Отговори



3
Задачата не изисква да се присвояват стойности, а само да се декларират променливи с подходящ тип и подходящи имена.

от VGeorgiev (2890 точки)


2
Аз съм ги направил стринг и съм им присвоил един 16 разряден номер.
string FirstCreditCard = "1234 5678 9123 4567";

от stamopetkov (1429 точки)


0
И аз съм ги направил стринг. И без това дори и за реална работа, номерата на кредитните карти не ти трябват като числа, с тях не се пресмята, най-много да се пазят като данни някъде такак както са си.

от evlogi.hristov (2645 точки)

0
И аз съм ги дефинирала string. Ако номера на картата запова с нули, предполагам, би могло...

от Daniera (105 точки)


0
То междо другото излиза, че всички трябва да са string... Без едно.

от Mitko_Mitev (1276 точки)


1
Според мен всичките без баланса за парите трябва да са string. Не е нужно да присвояваш стойности, само декларираш променливите с подходящите имена. Поне това се иска от задачата, но пък ти си се потрудил малко повече... :)

от ivaylo.kenov (30760 точки)


1
Аз картите ги сложих ulong. String-а е референтен тип, стойностите му се пазят в оперативната памет и действията с такива типове се извършват по-бавно. Ако съмв грешка - нека някой ме поправи. Иначе другите съм ги сложил стринг, само баланса е decimal.

от v.staykov (212 точки)


0
Точно се чудех за банковите сметки :)



5

Малко си поиграх, но ето какво направих :)

string firstName = "Gergana";

string secondName = "Mladenova";

string lastName = "Kodzhabasheva";

object fullName = firstName + " "+secondName + " "+lastName;

Console.WriteLine(fullName);

double ownMoney = 2345.49;

Console.WriteLine("Available amount of money:"+" "+ownMoney);

string bankName = "Societe Generale Expressbank";

Console.WriteLine("Bank:"+" "+bankName);

string begin = "BG";

byte digit = 16;

string middle = "SGEB";

long end = 56000071453210;

object iban = (begin+digit+middle+end);

Console.WriteLine("The IBAN is:"+" "+iban);

string bic = "SGEBBGSF";

Console.WriteLine("The BIC is:"+" "+bic);




0
Console.WriteLine("Available amount of money:"+" "+ownMoney); При WriteLine-a може интервала да го сложиш просто след : не е нужно да долепяш нов низ +" "+ ;) По този начин: Console.WriteLine("Available amount of money: {0}",ownMoney);
или така/понеже ownMoney също е низ: Console.WriteLine("Available amount of money: "+ownMoney);
Поздрави, Лили


0
Колежке, използвала си тип double за баланса на сметката. В С# има слецялен тип когато става въпрос за пари - decimal. Препоръчвам ти да го ползваш. В противен случай ще загубиш точки. Успех!

от vphilipov (3591 точки)


1
Моето скромно мнение относно кредитните карти е ulong, защото може да ти се налага проверка за валидност на картата (контролно число и т.н.), а всичко това може да го направиш по-бързо с директни сметки върху цялото число. Може да се направи и със string, но тогава всеки път ще трябва да кастваш и/или да извършваш бавни стрингови операции (това са само три карти към един акаунт, ами ако трябва да обработиш картите на 1000 клиента наведнъж - и всичко това със стрингови операции...).

от cherokee (1277 точки)


0
Ето го и моето решение: http://pastebin.com/9QnhAQuD
Както винаги се заиграх доста и успях да разбера как се генерира и как се чеква реален IBAN, и разбира се използвах наученото в домашното. Написах и един метод който чеква реален IBAN дали е валиден, но не съм му написал проверка на данните и ще крашва ако не са валидни.

от stoyanov (2483 точки)


2
@Mitko Mitev - Моето решение е почти същото, но съм задала null стойност на decimal. Исках само да ти обърна внимание, че си написал IBAN и BIC с първа главна буква. Доколкото научих променливите трябва да се наименоват с малка първа буква.

от rossichka (444 точки)