PHP мръсна дума ли е?


16
Здравейте,
от скоро уча HTML и CSS ,понеже разбрах зa Front-End обучението едва преди 2 седмици и съответно за съжаление не можах да го изкарам.Започнал съм да изглеждам видео уроците,но нямах време за всичките.Минах само тези за HTML и CSS.Tова ще е ли голяма пречка за настоящият курс за HTML5 ,CSS3,JScript?И на какво да наблегна в оставащото малко време ,за да мога да съм по-добре подготвен за настоящият курс?И другото което искам да питам ,защо никъде нищо не се споменава за PHP?За всякакви други неща се говори(css,xhtml,java,mava и т.н.) ,но не и за PHP.Отговори17
Здравей за курса по Уеб дизайн, които започна вчера няма нужда да имаш някаква подготовка. Това, че си започнал да гледаш видеата от миналата година само може да ти е от полза по време на самия курс, които се провежда в момента.
php в никакъв случай не е мръсна дума, но php, asp и т.н. са езици са програмиране от страна на сървъра (или простичко казано като си попълня формичката за регистрация как даден сървър да ме запомни, че съм регистриран в някакви бази данни (пак повтарям това е най - общо казано)).
В настоящият курс ще се изучава само front-end частта и във втората част - програмирането от страна на клиента или как като си напиша email-а и забравя да сложа .com накрая страницата без да се презарежда да ми каже че съм съм пропуснал нещо.
Тези примери естествено са много базови, но се надявам да са ти дали някаква представа

от paveld3 (17458 точки)


0
Мерси на всички за разясненията и линковете.Сега вече ми се изясни защо не се говори за PHP.Но в урока за JScript Basic by Nakov ,човека споменава,че трябва някакви начални познания.А аз по JS нямам никакви.Едва днес разбрах как се извежда alert :).

от anonymous (0 точки)

0
това може би е лекцията от миналата година. Тази година ще се постараем да не е така :)

от paveld3 (17458 точки)10
Освен PHP също така нищо не се споменава и за MySQL, поради простата причина, че PHP и MySQL са свързани с Динамично Уеб Програмиране или още нарено Back-end. А този курс е само за Front-end и Client-Side.

от peter (559 точки)


15

10
PHP, както JAVA и ASP са server-side изпълними езици. Това означава че се интерпретират или компилират от сървъра и не от клиентската машина (Browser-а).
Front-End курса фокусира върху client side програмирането(HTML5 ,CSS3, JS), а не върху server-side. Това е цялата му идея. Затова PHP не е част от Front-End курса.
Иначе не - PHP не е мръсна дума :)1
А някой може ли да ми каже защо в обявите за работа за една и съща длъжност се изискват едновременно познания по Front-End и Back-End програмиране, цитирам: "HTML5, CSS3, JavaScript, JQuery, PHP, ASP.NET, AJAX, MySQL, опит минимум 3г." ?0
Колега, задаваш хубав въпрос! Представям ти една обява от Телерик за Front-End Developer:
http://www.jobs.bg/f1408695
Все ми се струва, че компаниите, които са на ниво търсят нещо тясно специализирано, просто защото те се нуждаят от човек/екип за всяка отделна позиция. Мисля, че при Телерик е така, поне в горната обява се вижда, че акцентът е именно върху Front-End Development.
Поздрави!
EDIT: И все пак, ако човек е навътре и с "back-end"-а сигурно би имал някакви предимства.

от georgi.s.yankov (6219 точки)

0
Мерси за обнадеждаващия отговор. По принцип имам силен интерес и към back-end, както и към мрежи, но постепенно един ден смятам и дотам да стигна.
2
Eми защото в БГ почти всеки "работодател" иска да плаща 1 заплата вместо 2 или 3.То са така обявите не само в ИТ сферата ,а във всяка друга.Ако може да наемат 1 човек и да го гърчат с работа за 3-ма.Така бях и аз на предишната ми работа в телевизията...Там 3-ма колеги вършехме работа за поне 6.

от gibson58 (0 точки)