Кои са съвременните професии в областта на компютърните технологии,?


1
Здравейте!
Струва ми се, че би било полезно да обсъдим съвременните професии в областта на компютърните технологии, - кои са те, с какви задължения се характеризират най-общо и какви знания и умения трябва да притежават онези, които ги упражняват.
В момента ми идват на ум "програмист", "системен програмист", "системен аналитик", "системен инженер", "системен администратор", "администратор на бази данни", "ръководител на проект" и т.н.
Как се вписва в родната компютърна индустрия понятието developer? Разработчик - да, но не ми е известно някой в България да е бил назначен точно с това име.
Благодаря на колегите, благодарение на които възникна този въпрос и се надявам нинджите да помогнат, като се вземе предвид динамиката и бързото развитие на компютърната техника и технологии.
Отговори1
Академията ни подготвя за тези професии:
http://academy.telerik.com/academy/majors/about
Можеш да се увериш, че всички се търсят. Разбира се някои, повече от други.
http://www.jobs.bg/front_job_search.php?first=1&str_regions=&str_locations=&tab=jobs&old_country=&country=-1®ion=0&l_category%5B%5D=0&category%5B%5D=15&keyword=
Поздрави,
Стоян

от kirov (4821 точки)


0
Благодаря :-) За академията ми е известно и високо оценявам това, което предлага. Възникна една полезна според мен дискусия относно developer или програмист, линкът е по-горе, под въпроса ми. Иначе - да, в обявите, които са на английски, е ясно.

от ellapt (6303 точки)

0
Ами според мен за в България няма разлика. Developer в обявите, аз го разбирам програмист, а в зависимост от типа Developer(E.g. C#, Front-End, Back-End etc.) се различава тяхната дейност. Но според мен програмист и разработчик са сходни, дори еднакви неща. Лично мое мнение! :)

от kirov (4821 точки)1

Ами в началото бе словото, имам предвид словото и дейността на търговеца, тъй като програмистите програмират, но имат нужда и от пари.

Така че допълвам списъка на професиите с:

1. мениджмънт на продажбите на приложни системи;

2. програмист на борсов софтуер (MQL5, ...);

3. проектиране и програмиране на прототипи със специфичен потребителски интерфейс.

Мисля си че тези допълнения са съществени от функционална гледна точка?

 


от kiril.ilarionov (1482 точки)


0
Да, трудно е да се изброят всичките, благодаря! А какво мислиш за developer и за програмист?

от ellapt (6303 точки)

0
Ами developer пише/дописва нова функционалност по зададена спецификация, желателно във формата на интерфейс. :-)
А програмист не само пише нова функционалност, но твърде често ремонтира вече написани кодове, т.е. момче за всичко.
А още по-зле е "Компютърджия":-(

от kiril.ilarionov (1482 точки)0
В сайта зна академията има много профили ,които можеш да видиш.. :) Ако ти е интересно и виж в jobs.bg напр също какво се търси...много разновидности има :)