Не допускайте тези грешки като мен!


4
Реших да споделя грешките които съм допуснал до сега - във връзка с домашните и ползването на Visual studio.
Такааа... дойде момента за изпращане на домашните - махнах излишните директорий с тулчето на нашия колега Andon Andonov, архивирах със смислени имена (нищо че имената се променят след качване в системата на телерик, все пак си правим домашен архив). Изпратих всичко което съм решил до момента... но реших все пак да прегледам решенията си набързо. Отварям последния солюшън който изпратих и пускам проекта най-отгоре и... какво се изпълнява някаква непозната игра (проекта беше "падащи камъни") - всъщност позната но не моя... секунда или две ми бяха необходими да разбера огромната грешка която съм допуснал! Като разглеждах форума имах навика кодовете които са публикувани да ги копирам и да ги пействам в текущия ми солюшън, като след тестването и разглеждането им ползвах back, back, back, back... и се връщах до моя код... е явно не съм стигнал до моя код и съм записал кода на колега в моя солюшън, добре че бях постнал собствения си код във форума! Което автоматически ми подсказва че трябва сега да проверя всичките си солюшъни и тъй като има решения от по простите задачи много близки до моето това ще е много трудно (добре че съм странна птица и си именувам променливите малко странно, та ще ми е по лесно)! Да не говорим ако не го бях забелязал и не го бях поправил - все едно съм копирал решение на колега - дословно, въпреки че имам пост в форума с мое решение. Ето и изводите:

1. Винаги отваряйте темп солюшън за тестови кодове който взимате от някакъв източник за проверка или анализиране! (не го бях направил - вече ще го правя)
2. Поствайте решенията си във форума, освен че по този начин споделяте знания си правите и бекъп! (така го правя)
3. Регистрирайте се в сайта където качвате кодовете си (например pastebin.com) защото по лесно ще намирате свойте кодове който сте публикували в форума. (не го бях направил - вече ще го правя)
4. Прилагайте една логика (собствена, уникална) за именуване на методи, променливи и т.н. в свойте солюшъни - проекти. (така го правя)
5. Като приключвате Солюшън по дадена тема - урок, проверете всички проекти за финална проверка и контрол на качеството ;)! (не го бях направил - вече ще го правя)
6. Предполагам че същите грешки могат да се допуснат и при HTML!Отговори0
Относно backup-а аз използвам Dropbox. Когато се инсталира той създава собствена папка някъде в home директорията Ви, тоест My documents и винаги когато нещо се промени в тази папка, то тя се синхронизира с папката която се намира на сървърите на Dropbox. Например добавям някоя картинка в папката и тя автоматично се upload-ва и на Дропбокс сървърите. Идеята е просто когато създавате нов сълюшън или какъвто и да е друг проект, просто го слагайте да речем в папка Projects (която сами ще си направите), която се намира в Dropbox. Много е удобно, спестява време и буквално след всеки save на текущия документ, върху който работите, Dropbox папката на вашата машина се синхронизира с тази в интернет. Спомням си даже, че в настройките на NetBeans (за тези, които го използват) имаше отметка, която позволяваше да зададете втора огледална директория, в която да се съхраняват вашите проекти, като по-този начин правите все едно backup (аз задавах именно Dropbox и нямах проблеми).

от Simeon1024 (70 точки)


0
Лошото е че като запишем солюшъна с чужд проект (по-погрешка) бекъпа също е грешен - но при пействане на код, гледаме повече и много рядко има грешки, ето заради това е добре да се споделят кодове във форума и да се регистрираме в сайта който ползваме!

от stoyanov (2483 точки)

0
Така е от една страна, но от друга ме притеснява това да се споделя кода на програмките (става въпрос ако буквално се пост-ва всичкия ти наличен код за всяка програмка), за да не се окаже че пълним форума с излишни неща - ще стане спам :) По другия въпрос, правиш си TempSolution, който използваш за тестовете на някакви фрагменти код и решаваш проблема с чуждия проект :).. Даже самия ти споменаваш като идея такова нещо :)

от Simeon1024 (70 точки)1
7. Като пишете домашни до 3ч. през нощта, ги преглеждайте закуска с кафето преди да ги пратите... Аз така съм изпускал цели задачи. Или пък вместо да степенувам, търся корен квадратен.

от milev (184 точки)


0
Съгласен на 100%!

от stoyanov (2483 точки)


0
Аз за това съм си направил едно текстово файлче за html и един проект за C#, които съм кръстил опити и каквото ми е интересно да проверя, или ако искам нечии код да видя ги слагам там. Така дори да сейвна файла, не си нарушавам моите документи.

от Nedko (1220 точки)


0
Полезни съвети! Само да дам още един: когато имате въпрос/несигурност по дадена задача, си записвайте в отделен файл за по-късна проверка, като за нея може да питате на упражненията (дори и да е след по-нова лекция, не мисля, че асистента ще откаже да ви помогне за старо домашно при условие, че имате конкретен въпрос). Разбира се, можете да проверявате и още на момента във форума. :)

от vlad_karamfilov (4595 точки)


0
Е да споделя аз какво правя. Имената на папките с номера 01. Introduction 02. Variables .... по хронологичен ред. Така не се обърквам като пиша днес 2 задачи от това домашно после 5 от другото. Не обърквам и кой зип да пратя - номера ми помага.
Преди предаване всяка програмка се рънва наново и се чеква с примери последна проверка.
От форума код рядко тествам само гледам идеи - копи пейст не съм направил и на един ред в моите решения.
Признавам си гледал съм решения на други да видя дали работят коректно ако има нещо нередно споделям под коментара - да помогна да си коригира колегата решението.

от makmidov (598 точки)


0
Бекъп на флашка (т.н. чушка :) ) , за разглеждане на чужд код Notepad++ . За другите неща си го казал.

от timiko (161 точки)