Професията „IT инженер” с жизнен цикъл от 4 години


2

...Проблемът според БСК е, че в България системата за продължаващо обучение е твърде остаряла – и нормативно, и институционално, макар да е сред ключовите въпроси за конкурентоспособността на работната сила. Поради тази причина е наложително инвестициите да се насочват не само към образователната система, но и към различните форми на продължаващо обучение, което в момента е оставено на индивидуалната инициатива на отделния зает или работодател.

Цялата статия 
Отговори2

Лошото е, че статията е вярна. С пълна сила в нашата сфера важи:

"понятието „учене през целия живот“ не е клише, а инструмент за оцеляване и конкурентоспособност"

 

Поздрави!


от nikolaikolarov (2177 точки)


1
Което аз не намирам за нищо излишно. А и като учиш все нови и нови неща - мозъкът ти работи, а не зацикляш и не станеш "робот". А и като остареем - вероятността да ни хване болестта на Алцхаймер е по-малка. ;) :)0
Така е, но сега сме млади и мотивирани. На 50 като ни писне да учим какво правим?

от nikolaikolarov (2177 точки)

0
Попринцип е хубаво да се гледа напред във времето, но аз съм едва на 23. Докато стигна 50 има време. Ще го мисля тогава... ;) :) Сега съм доволен, че имам мотивация, колеги, които са готови да помогнат в момент на трудност и поле за изява за вбъдеще. :)
2

Всеки, който се е заел с тази професия, трябва да е наясно, че ще му се налага да учи нови неща през целия период, в който се занимава с нея. Може да прочетете от предговора на книгата на Наков секцията "Наистина ли искате да станете програмист", за да видите с какво ще се сблъсква всеки, който е решил да се занимава с това. 

Поздрави,

Владислав


от vlad_karamfilov (4595 точки)


1
Предстои ни да работим в доста динамична среда в която технологиите се менят ежедневно и ако искаме да сме професионалисти трябва да се интересуваме и учим всеки ден. Все пак за да си софтуерен инженер, а не просто програмист трябва да си в крак с всичко случващо се. :)

от PetyoKostakov (266 точки)


0
Здравей, В практиката докато се работи с един продукт, който излиза от употреба, постепенно се преминава към по-нов, с доказани предимства. Не е непосилно, всички се справят. Разбира се в ИТ индустрията изпитателният срок е обичаен. Поздрави :)

от marias (752 точки)


2
Според мен каквото и да работиш трябва да си в крак с новите неща. Е ако си фермер например, може и да поизостанеш сезон и два, макар и да не е препоръчително. :)

от nikola76 (1250 точки)


1

Мисля, че за IT инженер 4 години е равно на пълна амортизация. На година минимум по една новост, и то сериозна - иначе изоставаш.


от ellapt (6303 точки)


0
Обикновено добър специалист се става след 2-3 години, затова и изискването за дадена позиция е минимум 2 години опит. Не е малък броят на експертите след 5 години практика. Поздрави :)

от marias (752 точки)

0
Ами няма проблем, но 4 години без обучение и научаване на новости е безнадеждна работа.

от ellapt (6303 точки)


0
По принцип всички явно знаем какво е нужно за да сме добри специалисти найстина ,но в образованието това не се усеща! Има много хора в България ,който в градовете си имат университети ,където се учи информатика например или програмине .Проблема е в тези провинциални университети е ,че там то изостава много и човек губи перспектива просто да е специалист и си казва ,че е по добре сам да се обучава :) Не искам да обидя всички университети в по -малките градчета,но в повечето не е високо нивото .0
Мой добър познат - професор - физик със стотици публикации, лектор в над 15 университета в цял свят, препоръча висшите училища да са около 15, според реалните нужди; друг също много ерудиран учен сравни някои университети с "бит пазар" (Киевски университет в София - къде точно? и мистерията около него-заради пари естествено, ...). Най-удобен е най-близкият университет - затова учихме в София. А и оценките от матури, вместо кандидатстудентски изпити (според ЕС) едва ли вдигат летвата. (Няма да детайлизирам темата Ползи от членството в ЕС - щастливи кокошки, по-удобни били торбичките без дръжки, ...) Дано само, по-младите таланти да могат без визи да работят в по-цивилизовани страни :)

от marias (752 точки)


0
Смятам, че каквато и професия да си избереш (особено ако е сериозна), ако искаш да бъдеш считан за добър в нея, не само не трябва да се задоволяваш с наученото до момента- а напротив- да бягаш от тази "сигурност". Друг е въпросът, че идеята за "формалното учене" вероятно доста се променя с времето и тези усилия по-скоро стават част от работата и от това, което искаш да постигнеш. Така че подобни констатации за жизнения цикъл на дадена професия са малко сухи и предполагат, че ти просто прилагаш нещо, научено в някакъв момент, едва ли не нарочно бягайки от всякакво друго знание, което би могло да премине покрай теб. Но пък като признание, че човек непрекъснато трябва да се развива, са напълно верни.

от Z_Petrov (829 точки)


1
Търсенето на специалисти с определени знания, умения, опит е конкретно формулирано във всяка обява. Пазарът и нуждите на бизнеса най-общо казано, определят приоритетното търсене на професиите. От докладите на хора, които не са преки участници, не се влияйте много. За разлика от Германия, където икономиката се крепи върху среден и дребен бизнес, българските предприемачи почти нямат протекция и подкрепа от страна на държавата-най-много неясно формулирани права, ....

от marias (752 точки)


0
Всички знания остаряват. Да, в нашата индустрия те най-бързо остаряват и аз имам чувството, че не мога да ги догоня...

но точно тук идва моментът да споделяш и да ти споделят. Само така можеш много бързо да влизаш в час. И е наистина за Човеци - защото само те се учат цял живот. Само те могат да анализират и да взимат лидерски решения.

от Dobromir (777 точки)