Свободно споделяне на знания @ Софтуерна академия


29

Колеги, гответе се за курса "Споделяне на знания и работа в екип", който започва от януари. Казах няколко думи за него в едно интервю за "Капитал":

Но обучението по технологии е само едно парченце от цялото нещо. Ние учим тези хора на свободно образование, на свободно споделяне на знание. Учим ги на социални умения, на предприемачество, на това как работи икономиката, как работи държавата и как работи обществото. Да, фокусът е върху технологиите, защото от там идват парите ни и там са обявите за работа. Но ние подкрепяме и развиваме идеята, че знанието е безплатно - нещо, да което софтуерната индустрия по света отдавна стигна. Подкрепяме концепцията, че хората трябва да се учат да работят в екип още от 4-ти и дори от 2-ри клас и че е необходима практика на правене, не на празни приказки.

http://www.dnevnik.bg/intervju/2012/12/12/1963046_svetlin_nakov_akademiia_telerik_v_it_industriiata_ima/

През януари предстои да разгърнем концепцията за свободно споделяне на знания и се надявам всеки от вас да бъде не само консуматор на безплатно качетсвено образование, но и да стане дарител на безплатно образование за другите. Ето тук са проектите, в които ще можете да се включите, за да подпомогнете идеята: http://forums.academy.telerik.com/35342/team-working-projects

Наков

 
Отговори2

Хм, да подкрепям концепцията за концепцията за свободно споделяне на знания, но да не забравяме и как транспютрите тихо и кротко изчезнаха като хардуер и свързания с тях програмен език OCCAM потъна в забвение.

 

Ясно е че тази концепция си има и противници?

 


от kiril.ilarionov (1482 точки)


0
От почти 20 години не съм чувала повече нищо за транспютри и ОССАМ, въпреки че правих проучвания на тази тема. Вярно, не съм се интересувала повече. Би ли споделил в блога си, или където намериш за добре, какво развитие имат и как се вписват в съвременните многонишкови технологии?

от ellapt (6303 точки)

0
Е ако някои не знае, транспютърът беше създаден като много процесорна машина, реализирана като платка включваща се чрез слот към персонален компютър i8086 (PC/XT).
За използването на тази платка (многопроцесорна машина) бе създаден език OCCAM за паралелно програмиране на базата на тези процесори, при достъпни пазарни цени. Към едно PC могат да се включват няколко транспютъра.
Накратко перспективна научо-приложна разработка, която предполагам е купена и се развива/използва и до сега.
Малко след транспютрите се появи и отговора на японците в смисъл на проекта Трон.
http://en.wikipedia.org/wiki/TRON_project http://www.t-engine.org/tron-project
А сега за ширпотреба си имаме многонишкови и многоядрени процесори с последната версия на Visual Studio за програмиране на паралелни алгоритми.

от kiril.ilarionov (1482 точки)0
Аз си харесах няколко проекта. Дано няма ограничение в бройката. :)

от VGeorgiev (2890 точки)


4
Възможно ли е да измислим нов проект? Примерно това, което ми хрумва е общ курс по компютърна грамотност за хора над 50-те (или пенсионери). В общи линии всеки, който не е имал досег с компютъра овреме, поради една или друга причина. Можем да ползваме залата на академията, когато не е зета (ако има подобен малък интервал). Осъзнавам, че реално няма кой знае колко "възвращаемост", но е с идеална цел и в крайна сметка споделя знания. :)

от Svilen_Ivanov (783 точки)


0
Основният проблем е английския език. Не смятам, че пенсионерите подлежат на образование, аз лично не успях, баба ми 38ми набор, да я науча с gsm да работи, а съм спокоен и умея да обяснявам... Забелязвам, че преди 70ти набор, хората им е трудничко с техниката, но единственото решението за тях, според мен, е по-автоматизиран софтуер и най-вече да е на български език. //offtopic Nakov for president.

от miroslav.tsakov (1476 точки)

0
Съгласен съм, трудно е. И времеемко. Но е осъщестимо. Не знам защо, но имам чувството, че всички компютърни курсове започват с неща като "Как работи компютъра..." Има групи от хора, които това НЕ ги интересува и не им е необходимо. За тях е важно да могат да комуникират примерно с близките си и да си разглеждат форуми и картинки. Все едно да показваш асансьор за пръв път на някого. Основното е не, как работи (не че знам). Основното е да му покажеш как той да борави с него, така че да постигне желания резултат (демек натисни това копче, за да стигнеш тук). Интересното за този проект е, че информацията за него трябва да е по други канали, като например вестници. Отново ще се запишат ора, които искат да учат.

от Svilen_Ivanov (783 точки)1
Аз също огледах няколко проекта, надявам се да бъда полезна.

от ellapt (6303 точки)


2

Не знам дали ще ми се случи да програмирам за мобилни устройства, но във връзка с едно предложение на @Svilen_Ivanov тук си спомних за една може би незапълнена пазарна ниша, като например мобилни телефони с опростен дизайн и функции за възрастни хора. Не съм сигурна дали приложенията ще бъдат толкова прости за изпълнение, но телефонът би могъл да има само 2-3 най-необходими бутона и функции на повикване, отговор, SOS - нещо от този род.

Дали това може да бъде обект на някакъв проект за разработка?

 

от ellapt (6303 точки)


0
Това не виждам как може да се осъществи като проект в академията. 1. Такава ниша има, но се запълва от ниските класове на производителите. Примерно Нокиите с много големи бутони. 2. Ако правилно съм те разбрал идеята предполага производство на мобилен телефон. Много out of scope. 3. Ако имаш предвид надграждането на вече съществуващ телефон с опростен софтуер, това е осъществимо, но не е практично. За да можеш да направиш подобно приложение ти трябва някоя от съвременните мобилни OS. Тоест телефона трябва да е по-висок клас, тоест да е по-скъп И със повече екстри по подразбиране (което обезмисля проекта). Примерно: Баба ми трябва да си купи андроид телефон (повечето са с touch screen) за поне 200 лв., на който да се инсталира приложение, което да го направи по-удобен за употреба и да и дава достъп до 3-4 функции. Вместо това баба ми може да си вземе телефон за 50 лв. с големи за натискане бутони и фенерче :)

от Svilen_Ivanov (783 точки)

0
А какво пречи да се използва опростена ОС, която да се изобрети от някой студент? За производството - да, това е просто едно допълнение към темата. Но много хора си хвърлят старите телефони, а това е едно желязо, което се оживява от софтуер.

от ellapt (6303 точки)