Това трябва да се промени!


2

ЕС: БВП на човек по ППС, 2011 

България е на последно място в тази класация.Искрено вярвам, че всички настоящи и бъдещи студенти на Telerik Academy в близките години ще променят позицията на България!

http://ikonomika.org/


в Други от svenforit (0 точки)


Отговори0

Промени се правят от екип/и.


от kiril.ilarionov (1482 точки)


0
Позициите в тази класация не се променят лесно и бързо, да не говорим, че самата позиция е релативна и зависи и от представянето на другите в класацията. Ако (чисто хипотетично, реално е почти невъзможно) утре пазарите на държавен дълг в ЕС се "взривят" и за правителствата е невъзможно да си финансират бюджета - всички държави с дълг над 50% от БВП са ударени от сериозна финансова паника и инфлация, отново чисто хипотетично (и малко вероятно) е ние да се изкачим в тази класация, защото имаме държавен дълг към БВП от порядъка на 16% и относително нисък бюджетен дефицит. Но целта не е да си подобриш мястото в дадена класация, а хората да живеят по-добре. Софтуерната индустрия може да спомогне за това в доста голяма степен, но това, което не трябва да се забравя, е, че няма как тя да бъде повече от 7-8% от БВП, тоест не може да бъде основен източник на работни места. Надеждата е косвено, чрез синергия с други индустрии (например ВЕИ, тежка/лека промишленост и т.н.) да се ускори цялостния растеж и да бъдат създавани повече работни места.
П.П: Имай предвид, че Евростат системно отчита относително нисък дял на сивия сектор в България (мисля, че го смятат около 15%) при положение, че той реално е поне 30-35% от БВП. Така че данните в тази класация не са абсолютно достоверни.

от petarpenev (3148 точки)


0
E-e-e-eх! Но пък градиентът ни е положителен :-)

от ellapt (6303 точки)


0
Полезно е да се развиваме ,но да е леко по бързичко ли :))