Free Online Speed Reading Course


15

Здравейте колеги, 

Ето нещо интересно, на което се натъкнах докато се "шляех" из Google laugh

http://www.readspeeder.com/  предлага безплатен курс по speed reading, който е изцяло практически или поне по-голямата част от него, Изисква се само кратка регистрация, колкото да се запазва прогреса на обучаващия се и това е.Аз лично прехвърлих едно-две упражнения и считам, че е доста полезна, ако не да станеш майстор в speed reading-a, то поне значително да си повишиш скоростта на четене.

Вярвам, че ще Ви заинтригува... и внимавайте да не запалите нещо като почнете да прелиствате твърде бързо книгите cheeky

Поздрави 
Отговори5

Скоростното четене е изключително полезна техника и съществуват не малко платени курсове за усвояването и. Браво за безплатната версия. Запали ми интереса и най-накрая мисля да пробвам за какво иде реч smiley

В този ред на мисли нека споделя и едно безплатно сайтче, което разцъквам в последно време за усвояване на десетопръстната система за писане: http://www.typingcourse-online.com/EN/

Всички можем да пишем с клавиатура, но не използваме пълния си потенциал в тази насока. А с малко усилия може да се постигнат добри резултати.

Заедно с бързото четене се получава добра комбинация от умения. smiley Може да редувате упражненията за разнообразие cheeky


от DIMITAR_GOSHEV (0 точки)


0
Аз от години щракам с 10 пръста на БДС, но този курс, който си споделил, не включва кирилица... а сме българи, все пак. По темата е коментирано и тук: http://forums.academy.telerik.com/27057/%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0

от dpeeva (1139 точки)

0
Съвсем на място, даже си мислех да потърся нещо по темата, ама все забравях :D

от v_slavchev (1040 точки)1

Яко, особено в нашата професия, където ни се налага да четем постоянно. Колкото до писането с 10 пръста - малко е заблуда според мен, бързо-бързо, колко да е бързо. Аз пиша с 9 без да спазвам традиционните правила на десетопръстната система и ми е достатъчно бързо, предполагам и повечето колеги си имат свой си начин на писане. И без това по начало сме прецакани, че не са приели клавиатурата на Dvorak като официална - тогава всички щяхме да пишем малко по-бързо : )


от bmmarinov (1498 точки)


0
Еми, представи си някой да записва със скоростта, с която ти говориш - няма ли да ти е приятно да го можеш ;) с 9 пръста възможно ли ти е? без грешки?

от dpeeva (1139 точки)

0
@dpeeva има ли значение? Това е нужно при определени професии. Едва ще става секретарка за да го мисли 9 или 10 пръста? Много издребнявате. Голяма работа че не можело да писха със скороста на неговото говорене. Всъщност аз мога ако е на латиница а ползвам 7-8 пръста. Така и не свикнах със същата скорост на фонетика.

от saykor (8845 точки)1
А някой от форума може ли да чете бързо? Тези техники работят ли наистина? От години се интересувам от темата, дори съм слушал аудио книги и тем подобни, но ми се ще да се запозная с човек, който го може това. По-конкретно ме интересува - бързото четене за сметка на качеството на разбиране ли е? Защото съм чувал, че speed reading-a e подходящ за четене на новини и лесно смилаема информация, но не помага толкова при ученето. Ако някой има опит нека пише.

от AlexPopov (1568 точки)


0
На една от лекциите Наков спомена нещо по въпроса (замисъл за курс или подобно). Даже в почивката обясняваше какъв е принципа за бързо четене на книги.

от cherokee (1277 точки)

0
Със сигурност има или, както казах ако не се научиш да четеш твърде бързо, то поне можеш значително да подобриш скоростта си на четене. Аз за себе си считам, че имам доста голям прогрес, но все още се упражнявам, тъй като ми се налага да чета адски много и заради университета, и заради Телерик, а и просто щото ми е кеф да чета. Дали бързото четене е за сметка на разбирането, ами това са две различни неща. Като начало няма лесно и трудно смилаема информация, това са просто думи, подредени в раличен ред. При спийд рийдинга се учиш да възприемаш визуално по-голям обем информация, за оптимизирано запомняне има различни техники, които сега няма да описвам, че ще ми стане съвсем безкраен поста :D. Но те съветвам да опиташ, принципа е съвсем лесен, просто се учиш да четеш думите погрупово, т.е. така както в първи клас първо четеш буква по буква, после на срички и накрая цяла дума, така се прилага принципа и при ускореното четене по думи, по три, по 4 и т.н. Този сайт действа именно на този принцип. Има и други техники, но те са предимно теоретични, това е чисто и просто практика. Иначе да, Наков спомена и доколкото помня, това ще е част от курса за "Споделяне на информация и работа в екип", така че чакам с нетърпение.

от v_slavchev (1040 точки)


3

Няма да отварям нова тема и тук ще ви споделя за възможност в БГ за курс по бързо четене, който обаче е платен.

Преди повече от година попаднах на този сайт: http://www.metareading.com/

Става въпрос за метод на четене/учене, който се основава на Сугестопедията (основана от Георги Лозанов).

В информацията за обучението се споменават и т.нар. мисловни карти, които пък са включени в курса ни за споделяне на знания.

Наков е споменавал за невро-лингвистично програмиране и този сайт: http://nlpclub.devbg.org . До колкото знам, те са водили семинарите: Пикап: Как да съблазняваш красиви жени с лекота? и Тайните на успешното общуване между мъжете и жените за взаимна радост и полза.

 

Поздрави,

Радост


от radost (582 точки)


2

Има и книга на български с описани техники за бързо четене. "Чети по-бързо!" на Петър Иванов, не е перфектно написана, но поне изброява няколко техники за ускоряване на четенето, но се иска всекидневни упражнеия. Нищо не идва даром, за съжаление :)


от garybo (35 точки)


1
Още един безплатен сайт: http://www.spreeder.com/ .

от mirobg (56 точки)


1

 

В четвъртък вечер предстои презентация на интелектуалните тренинги на Работилница за личностно развитие ЗЕНОМ

Презентация: 10 януари, от 19 ч. в Културен център "20:19" на ул. Шандор Петьофи 55 

Постнали са инфо за предстоящи тренинги

- Скоростно четене, от 15 януари, всеки вторник и четвъртък, от 19 ч.
- Ефективна памет - мнемоника, от 16 януари, всяка сряда и петък от 19 ч. 

На някой може да му е интересно, макар че като гледам, цените им са си солени: тренингите им са по 10 занятия, ходи се два пъти седмично, вечер, между 2,5-3 ч. продължителност, за 300 лв.

За повече информация www.zenom.pro.


от dpeeva (1139 точки)


2

Бързото четене принципно е свързано и с бързото писане, или поне при мен е така, ако искате можете да си поиграете с този тест за писане.

ЦЪК Тест за Бързо Писане Фаст Фингърс

Има и избор на трудности. Между другото пиша с една рака :) лявата незнам

как се получи така преди работех като ПС Оператор и с мишката се налагаше да правя разни неща и да пиша с излишната рака (лявата)

сега с нея си пиша доволно бързо :)

Резултата ми е:  You type 571 characters per minute
You have 56 correct words and
you have 0 wrong words


от Martin88 (209 точки)