Да изчистим България за един ден?


5

Здравейте, тази година на 20-ти април ще се проведе акцията "Да изчистим България за един ден". Мисля, че това е чудесна инициатива, точно в духа на Академията,  както и възможност за еднодневен тим-билдинг (а и според мен със сигурност би допринесла за популяризирането на Академията). Дори бих предложила кампанията като част от проектите към курса за Споделяне на знания и работа в екип.

От днес започва организирането на кампанията, но все още няма подробности за крайни срокове и етапи. Mиналата година участвах в кампанията и в общи линии, за да се включим първоначално се изискваше да се регистрираме онлайн, посочвайки:

  • място, което ще чистим (най-вече зависи от броя хора, които се включат)
  • брой хора, които ще участват (предоставят се безплатни ръкавици, чували и т.н. на доброволците)

Предполагам, че много от нас така или иначе са участвали в кампанията преди и имат желание да се включат. Аз лично имам огромно желание да участвам пак в организирането на тази кампания и ще се радвам, ако ни бъде позволено да се включим като представители на Академията, ако ли не-  мисля, че е добра идея да се включим така или иначе... Ако има желаещи, предложения за място или каквото и да е друго, моля да пишат :)

Актуална информация за кампанията може да намерите тук:

http://www.btv.bg/da-izchistim/kampania-novini/story/773298977-I_tazi_godina_chistim_Bulgaria_za_edin_den__tozi_pat_na_20_april.html
 


в Предложения от Rumjanak (0 точки)


Отговори7

Принципно подкрепям всякакви инациативи за почистване и смятам, че са прекрасни. Проблемът е, че докато не спрем да цапаме нищо няма да се промени.

Миналата година почисихме една детска площадка, всичко беше чисто и подредено все пак там играят децата ни. Но само няколко часа по късно, на чистената площадка вече имаше поне 20 фаса.

Затова смятам, че много по добре е да има инациатива от типа "Да пазим България чиста, през цялото време".

п.п. Прилагам снимки за ефекта от почистването, само няколко часа след това.

https://picasaweb.google.com/109862094664128570005/OzRrMK?authuser=0&feat=directlink


от krasi.nikolov (1412 точки)


0
С две ръце за инициативата "Да пазим България чиста през цялото време".

от dobromira.p (170 точки)


2
Съгласен съм с Красимир. Защо не се обърне перспективата и не зпочнем да мислим различно. 365/6 дни цапат някои и в 1 ден ще чистят всички останали, които не са цапали...и така всяка година!
Аз съм против такива инициативи и изкзвам мое лично мнение. Не смятам, че гражданското ми участие трябва да бъде в почистването, а в опазването. Превенция вместо лекуване!
Успех на инициативата. Не се съмнявам, че тонове боклуци ще бъдат събрани...

от Ростислав Димитров (0 точки)


0

Колеги, напълно съм съгласна с вас и знам, че много хора мислят така, но за да не цапаме не ни трябва инициатива, то си зависи от нас самите, културата, възпитанието, навиците ни и това в каква среда искаме да живеем.... Все пак обаче някои хора, заради обстоятелствате, времената или някакви други причини продължават да цапат и изхвърлят боклуците си, колкото и неприятно да е това за останалите. Но това не е причина ние да не се опитваме да почистим. Все пак нали точно това се опитват да ни научат и в Академията - ако не става по един начин, пробвай друг; ако някой не го е направил, това не значи , че и ти не трябва да го правиш и т.н. Не мисля, че трябва да се отказваме от инициативата, само защото някой се опитва да ни спре, или да изцапа там, където е чистено :)

Пък и има една интересна теория, която ако интерпретираме за околната среда, вероятно би гласяла, че хората са много по-склонни да цапат и замърсяват, ако средата около тях е такава. Т.е. ако е чисто, сигурно и останалите хора ще се опитат да не замърсяват наоколо ..
http://en.wikipedia.org/wiki/Broken_windows_theory


от Rumjanak (0 точки)


4
Всяка една подобна инициатива е много добра стига да не е с цеп PR както в случаят правят BTV. За мен лично BTV е една много пропаднала институция, която не трябва да се подкрепя по никакъв начин. За да има ефект една такава инициатива трябва първо да се научат хората да не цапат, защото тези които цапат като виждат, че има кой да им чисти ще продължават да си цапат. Първо трябва да се промени мисленето на хората и това определено няма да стане с турски сериали и маанета, които нон стоп се въртят по Босфор TV.
Мисля, че ако успеем да изчистим "боклука " в журналистиката нещата малко по-малко ще започнат да се оправят.
Винаги може да си организираме някакво подобно мероприятие и без да служим за реклама на някаква медия. Надявам се поста ми да не се приеме крайно негативно :)

от kaloyan.savov (519 точки)


0
Подкрепям с две ръце. bTV заслужават пълен бойкот, дори в популистките си инициативи! (не работя в BulsatCom :)

от shristoff (747 точки)

0
Аз отдавна съм бойкотирал БТВ, саморъчно ги изхвърлих от листата си с тв програми. Инак за чистене - аз си има цветни кошове у дома (закупени от Практикер) и си събирам разделно боклука. Не хвърлям по улиците и през балкона (е живея в къща почти в гората, но не си хвърлям боклука в гората).

от ibalistix (0 точки)2
Аз съм за инициативата .
Много хора наистина смятат ,че за един ден няма как да се почисти всичкия боклук.
Добре ако сички мислим така ще си тънем в мизерията. Колкото повече хоре се включат ,толкова по-добре.Повече популиаризация, повече включили се хора, по-малко цапащи,защо никой няма да хвърли фас или какъвто и да е боклук ако е чистил цял ден, на други просто ще им е гузно да го направят заради труда на други хора, и трети никога няма да се променят и винаги ще си цапат.

от karakanovski88 (0 точки)


4
А защо никой не направи кампания "Не си хвърляйте боклука на земята, за бога!". Ако 5 милиона не цапаха нямаше да има нужда шепа ентусиасти да изринат всичко за 1 ден.
Зачитам каузата ви и съм много толерантен, но за мен това не е начина...Аз през живота си не съм хвърлил и опаковка от дъвка на земята и за нищо не света не бих възпитавал останалите на това, че колкото и да мърлят накрая ще мина и ще им го изчистя...за 1 ден.
Пожелавам на всеки да мине и да види цивилизованите страни в Европа ако още не - там не е такава мизеря, не защото всички дружно си събират боклука, а защото не са мърлячи.

от venelinpetrov (1221 точки)


0
Относно Европа и цивилизованите страни не съм много съгласен с теб.... Мизерията я има навсякъде.В Мюнхен попаднах в квартал, обитаван предимно от гастарбайтери , и там си беше мръсотия. В щатите и покрай магистралите им също може да видиш боклук. Така,че не си прав просто ако всички си мислят като теб ще си "плуваме" в мръсотията.Комшията ти като те види, че си излязъл и ще си каже "Ей виж Комшито чисти , пък никога не съм го видял и троха да хвърли на земята, я и аз да им помогна" Надявам се разбра идеята ми :)

от karakanovski88 (0 точки)


2
Ще се огледам тук из квартала :-)
Смятам да участвам.

от ellapt (6303 точки)