PHP или Python


1

 

Мислих си тези дни да науча някой нов език, бях чувал за python и реших да го пробвам. 

 

Инетресно ми е да чуя вашето мнение за двата езика.

Някой, пише ли web programming с python, на мен ми се струва, че има синтаксис на Basic и чисто  C ?

 

Поздрави Мехмедов!

 
Отговори0

Аз наскоро започнах да уча Python и много ми харесва, а и много лесно се учи.

Скоро (3 февруари) ще има семинар за Уеб разработка с Python и Django, койте те съветвам да посетиш.
0
Не си го причинявай - ако това са опциите, заемай се с php без да се замисляш. Питона си има своите предимства, но откъм подръжка и себестойност на труда не си струва в 95% от случаите.

от lamerko (1141 точки)


0
Според мен зарежи Python-a и минавай на PHP. За мен беше страшно чудно, че след 10 дни четене и гледане на видео уроци спокойно пишех какви ли не неща. Не очаквах толкова да е лесен езика, и вече знам защо лектора в Телерик каза "PHP се учи за 3-4 дни, не повече". Сега вече му вярвам. Още 20-30 дни процедурен код и минавам на MVC OOP. Не напразно това е най-използвания език за web заедно с Java.

от ibalistix (0 точки)


0
Бързата работа - срам за майстора. Именно защото лесно се учи дори и от хора които преди това въобще не са се занимавали с IT, е толкова пълно с некачествен PHP код и неприятният термин php-спретвач/кодер

от Bootstrapper (0 точки)

0
Не е вярно! Ако не си се занимавал с IT и нямаш основни познания PHP и за 3 месеца няма да захапеш.

от ibalistix (0 точки)0
Само ще дам пример, че при CMS система WordPress е използван PHP и съответно за редакция трябва да си запознат с PHP. В такъв случай, ако предвиждаш да работиш с Wordpress по-добре PHP :)

от vlad0 (6103 точки)


12

На Python e писана цялата ахритектура на Google(вкл и Youtube). Не знам от къде ги измислихте тези глупости. Като себестойност на труда е доста по добре от PHP, тъй като Python програмисти не се намират лесно и съответно това се отразя на заплащането. Какво имаш предвид труден за поддръжка ? A това "PHP се учи за 3-4 дни, не повече" - просто е смешно :)

П.П Java никога не е била от най-използваните за web.


от krisgosp (248 точки)


0
Тук не става въпрос за сравняване на възможности на двата езика (и интересно как се пише архитектура), а това да каква степен е удачно. Сам казваш, че програмисти на пайтън в сравнение с такива на php просто липсват, което означава, че отворените проекти са много по-малко. С други думи дадена фирма когато започне проектирането на нов проект, шанса да избере php пред python е 99,99:0,01. След това идва обратния етап - съществуващ проект на python когато се наложи да се промени нещо, но създателите му отдавна не са част от неговата поддръжка става адски трудно да се разчете чуждия код от нови програмисти. Всичко това вдига страхотно себестойността на проекта. Да не забравяме, че времето за изпълнение също би било доста по-голямо от същия проект, но на php. И между другото, най-големия сайт в световен мащаб (с най-много потребители) е фейсбук - замислен и реализиран на php. Вярно, че в последните 1-2 години си разработиха собствен компилатор, но теова не променя горния факт :)
Колкото до Java - повечето огромни ERP сустеми са на java.

от lamerko (1141 точки)

0
Това че се предпочита PHP пред Python е абсоютно вярно, но това не прави езика посредствен и безсмислен. Както казах Youtube е писан на Python и други услуги на Google така че сравнението с facebook не е показателно. Четенето на Python код може би е по приятно от PHP, тъй като самия език не позволява неиндентиран код. Все пак всяка фирма преценява на какво ще се пише python или php и си поема последствията.

от krisgosp (248 точки)2
Не съм съгласен с мненията над моето. Не знам Python, но и аз като теб много се замислям дали да не го науча. Говорил съм с много на брой програмисти и всички са на мнението "ако искаш да си намериш работа - учи PHP, ако искаш да си намериш добре платена работа - учи Python. Основанието на това твърдение е, че PHP програмисти се търсят МНОГО, но и предлагането на такъв труд е доста голям. За Python има значително по-малко търсене, но и значително по-малко знаещи го. Поради тази причина в общия случай Python програмиста ще получава доста по-добра заплата от PHP програмиста.
Относно самия език общото мнение из нета и на хората, с които съм говорил (включително и PHP програмисти) е, че "приложение написано на PHP или ASP.NET, отнемащо например 1000 реда код, с Python ще ти отнеме 50-100" . Хубавото е, че Телерик организират ускорен курс(еднодневен) относно Python и Django тази неделя. Ето линк: http://telerikacademy.com/Courses/Courses/Details/26 Аз лично след като видя този курс, тогава ще реша дали да уча Python. Съветвам те и ти така да направиш. :)
Поздрави

от bbahov (425 точки)


0
Според мен не трябва да започваш с опростен и лесен език като PHP (не знам какви други езици си учил де), после ще ти е по-трудно да разбереш някой фундаментални концепции, особено ако минеш на нещо от ранга на C.
А и не мисли ден за ден, освен ако не планираш винаги с web programming да се занимаваш.
Python е от най-препоръчваните езици като за първи език за програмиране, да, синтаксиса му не е C-like, ако се интересуваш предимно от web, помисли и за Perl, ASP.NET (C#, VB.NET), но концентрирането само върху PHP отначало ще ти изиграе лоша шега, ако опиташ да разшириш после знанията си по програмиране с нещо по-advanced.

от Bootstrapper (0 точки)


0
Аз пък ше се хвана за кеф да го науча и да си направя един експеримент ;)

от Nurietin (368 точки)


0
Първият въпрос защо ще учиш: хоби или сериозен занаят? След това ако е ще за редовна работа, то в България или чужбина? Всеки език си има плюсове и минуси. Ако бъдеш по-конкретен, дискусията ще бъди по-конкретна :) Иначе гласувам за PHP.

от songoku (85 точки)


0
Просто ме кефи да уча нови неща!

от Nurietin (368 точки)


0
Различните езици имат различен характер. Аз например от пръв поглед се влюбих в PHP. Ще седна да уча в най-скоро време и C#, но не се замислям да се върна да уча по-стари езици.

Съществено важно е да учиш език, чието "острие" е точно там за където искаш да разработваш. Така, че задачата се решава отзад-напред, а не напред пък квото дойде.

Поздрави.

от Dobromir (777 точки)