Помощ относно блога ми


0
Здравейте, колеги!
Надявам се да не е против правилата това, което правя, но в темата за блоговете не се набляга толкова на съвети за оптимизиране на блога, колкото на share-ване на линкове. Имам питания относно моя блог и ми трябва помощ, затова отворих нова тема.
1. Когато се опитам да share-на статия във Фейсбук, не ми се дава по default "featured image" ами някоя произовлна снимка от слайда. Опитах да го оправя, търсих из гугъл, питах познати, но никой не знае как се оправя това. Не е голяма работа, но е дразнещо.
2. Когато пиша статия със заглавие на кирилица и отгоре в линка (ако е направено линковете да са с името на темата) е с някакви проценти и числа, което е доста дразнещо. Именно затова си върнах стария начин на показване с линкове от сорта на p=113 или c=12. Имате ли идеи как мога да го направя хем на кирилица, хем да е с нормален линк?
3. Ако може да ми дадете някакви професионални съвети, защото не съм специалист в блоговете, а искам да изкарам доста точки от него.

Мерси предварително. И за тези, които ще ме заминусят, поне ги моля да се обосноват.

Линк към блога: http://kris-it.com/


Засега съм направил следните промени на базата на вашите мнения и коментари:
1. Бях забравил да напиша една от статиите че е взимана от блога на Наков.
2. По малък слайдер в горната част на страницата.
3. Слайдовете се показват само на началната страница.
4. Категориите, които имат подменюта имат стрелкички.
5. Вдясно, в началото (под слайдовете) има бутони за контакт с мен (както и най-отдолу на страницата и в менюто "за мен")Отговори2

За 1) може да сложиш: "<link href="img.jpg" rel="image_src" />" за да се показва тази снимка във Facebook. Може също да намалиш малко размера на таговете във футъра, да сбиеш линковете вдясно и да скриеш Tyxo брояча (или да ползваш Google Analytics), иначе ми хареса като цяло и имаш един RSS subsriber повече.


от jasssonpet (6814 точки)


1

Здравей,

Посетих блога ти и много ми хареса като дизайн, за което те поздравявам.

Обаче се зачетох в една от статиите (визирам http://kris-it.com/?p=31) и ми се стори доста позната. След малко copy-paste-ване в Google, намерих първоизточника(Наков)... Идеята ми е - не copy-paste-вай наготово написани статии, защото това не е добре поради много причини (SEO; Ако някой те хване, няма отново да ти посети блога и т.н.). По-добре е, например, да преведеш някоя статия от английски, ако не можеш да измислиш своя, рато посочиш първоизточника. 

Относно втория въпрос, по-добре върни на старите линкове, защото те са по-добри от SEO гледна точка. Иначе, не можеш да ги махнеш тези проценти.
0
Да, тази статия единствено съм я копирал от блога на Наков. Също така най-новата статия, която е постната (за паролите) е пусната и в този форум от друг потребител, но той ми разреши да я сложа в блога.

от kris4o1993 (3555 точки)


1

По първия въпрос - мисля, че това ще ти помогне - http://ryanscowles.com/2013/01/set-wordpress-featured-image-thumbnail/

За кирилицата в урл-то - дразнещо е, да. Вариантите са да си пишеш на бг с латински букви - ../nasoki-za-sigurnost-intenet

или да продължиш на кирилица, но когато ги шерваш да ги минаваш през декодер, например - http://meyerweb.com/eric/tools/dencoder/

Той ти позволява този линк -

http://forums.academy.telerik.com/59889/%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%BC%D0%B8

да го пейстнеш така

http://forums.academy.telerik.com/59889/помощ-относно-блога-ми , за ФБ е препоръчително за по-добра четимост.

По третия въпрос - зависи от теб. След оценяването през декември стана ясно, че най-голяма тежест имат статиите тип tutorial и обяснени решения на задачи.


от arabella (2576 точки)


0
Благодаря за отговорите. Ще имам навпредвид какво ми казахте и до края на седмицата ще го оправя :)

от kris4o1993 (3555 точки)


3
Учи за изпита, за блога ще имаш време :)

от SVGN_H (3048 точки)


3
Здравей, аз от към програмиране не мога да ти помогна, но като юзър мога да дам няколко препоръки. Не съм много навътре с терминологията, но се надявам да съм достатъчно изчерпателна.
1. Отваряйки бога ти, първото, което се вижда са картинките тип банер, които седят фетско на черния фон, но при моята резолюция на стария ми монитор от 1152 х 864 px това е единственото, което виждам - менюто и голямото лого на Телерик. Тази седмица търсейки си инфо по курсовете някак си попаднах на твоя блог, но понеже само това видях веднага го затворих. Чак сега отваряйки го отново, за да видя за какво става въпрос осъзнах, че трябва да скролирам, за да видя съдържание по-надолу. Иначе когато цъкам по менюто при мен въобще не разбирам, че по-надолу има някаква промяна. Тези банери, не носят информация нито за теб, нито чак толкова важна информация за посетителите на твоя блог, за да са толкова големи, въпреки че като дизайн изглеждат готино. Просто не са функционални.
2. Отваряйки сайта ти това, което се забелязва е логото на Телерик, след това менюто Телерик, банер Телерик, както и изписано Телерик в title. Да, това е целта: хем да имаш точки като домашно, хем да научат повече хора за Телерик. И все пак това е ТВОЯТ блог! След много, много скролиране, ако стигне човек до там, най-отдолу с малък шрифт разбирам, че това е блогът на Кристиян. Дано позволяваш да се обръщам на малко име.
3. Също така въпреки, че все пак се забелязва малко по-трудно, но е готино интегрирано, откривам отгоре с малък шрифт текст за теб и връзка. Скролирайки най-отдолу също има иконка за фейсбук и иконка да ти изпратят е-майл. Отдолу иконките изглеждат малко разхвърляно сред цялото съдържание и тежките тагове от ляво или сложи и другите социални мрежи или ги премести най-отгоре. Все пак задължително нека има контакти с теб и най-отгоре в сайта и най-отдолу. Адски мразя да попадна в сайт, в който се лутам, къде да открия контактите. Това е твоята визитна картичка, както Наков е споменавал на лекции. Трябва хората лесно да могат да се свързват с теб, или да стават твои приятели, да те следят и тук и там и т.н., така твоя блог набира популярност.
4. В навигацията единствено Телерик се отваря с подменюта, но това не става ясно от пръв поглед. Аз съм от тези, дето цъкат без много да мислят. Докато видя нещо и съм го цъкнала, чак после разбирам, че то видиш ли имало подкатегории и коя ме интересува - айде върни си пак да видя какво има още в тез подменюта. Направи видно, когато някои навигация има подменята, така ще улесниш невротичките като мен.
5. Също така в тази секция Телерик има Новини. Това обаче не е препратка към новините на Телерик както очаквах, а ти ги списваш. Мисля, че е по-добре да сложиш тази секция като главно меню. Там пак си попълвай новини за Телерик, но от време на време може да пускаш и някои друга вест и за нещо друго - например игри, които излизат и т.н.
6. Бих посъветвала също gaming и Телерик в навигацията да са едно до друго, защото се отнасят за едно и също нещо - твоите интереси в някаква конкретна област. Би било хубаво преди да започне съдържанието и постовете за категориите: Gaming,Телерик и Интересно - там където е Категория..., да бутнеш по едно изречение защо пишеш за тези неща в блога си. Тъй като разглеждаш различни тематики сложи защо те интересуват и какво точно ще проследяваш в тези секции. Така човек лесно ще реши дали това го интересува или не, и какво точно да очаква от съответната категория. Както се казва в изкуството, хубавите неща трябва да се казват по три пъти, че да може да се схванат от публиката. Не се притеснявай, че тази информация вече си я описал в за мен. Хората първо четат съдържанието и чак ако им стане интересно се заинтересуват абе кой аджеба е тоз дето го е написал.
Та това е от мен, ей така на един поглед върху твоя сайт. Дано да съм била полезна.

от Yuliya Dimova (0 точки)


2

Да се включа и аз: 

При шерването във фейса дава опция да си избереш от всички текущи картинки на страницата. Не си ограничен само до картинка от слайдъра. 

На WordCamp 2012 Ивелина Димова беше препоръчала един плъгин Cyr-To-Lat, който латинизира кирилицата, така че да не излизат проценти в линка. Не съм го пробвала все още, но не пречи да го поразцъкаш. 

Успех с блога. :) 


от dpeeva (1139 точки)


0
този плъгин не е обновяван скоро, а и не мисля че за публикации веднъж-два пъти седмично трябва да се товари с допълнителен плъгин. просто си пише на латиница заглавието в полето за пермалинка.

от arabella (2576 точки)

0
Да, и на мен ми направи впечатление, че не е обновяван. Но все си мисля, че презентаторите на WordPress кемпа могат да преценят какво да препоръчват и какво не. Дано е така.

от dpeeva (1139 точки)1

Относно 2 (за линковете):

И аз съм се чудила и понеже не досега не съм си направила труда да разбера има ли друго решение, оправям ръчно permalink-овете, т.е. пиша ги на латиница. 

Този плъгин, за който споменава dpeeva звучи интересно, ще го пробвам, благодаря=)

 
0
Една от най-популярните практики е с използването на командата RewriteRule. Има един файл, който се казва .htaccess
В Wordpress той съдържа:
# BEGIN WordPress
# END WordPress
Те точно там се пренаписват URL-лите.
Аз съм си писал и за себе си подобно нещо:
RewriteRule ^/?$ "http\:\/\/www\.wisemancax\.com\/e-com\/" [R=301,L]
и по този начин пренасочвам всичко към поддиректорията e-com

от Dobromir (777 точки)


1
Здравей,
относно URL-ла, зависи къде пишеш поста. Ако е направо в Wordpress отгоре точно над поста ти изписва URL-ла който ще се създаде, взема се опикновеенно от името на поста, това е настройка на wordpress (ако питаш за нея, пиши, ще потърся къде беше), аз лично ги сменям тези url-ли с нещо на английски, по добре се индексира и изглежда
Ако го пишеш на windows live write, аз го качвам като draft и после в сайта си го редактирам, не открих как да го направя от live writer-а ( а и несъм търсил много) :)
Поздрави,
Борис Гуцев

от Boris (3959 точки)


0
А и допълнение, много яко изглежда, но съвета ми е намали малко банера. Като презареждах страниците, виждам на целия монитор само банера и немога да разбера че се е заредило друго и в първия момент не видях надолу инфото.

от Boris (3959 точки)

0
И мен ми се ще да намаля някакси банера, обаче темата е готова и ми се чупи дизайна като го едитна... ще трябва да го доизмисля това. Благодаря.
ЕДИТ: Оправих го :D

от kris4o1993 (3555 точки)


0

За Фейсбук не съм наясно, но и видях, че са ти отговорили вече.

 

За вторият ти въпрос - кирилицата трябва да е същата указана в мета тага каквато е записан самият ти файл. Освен това процентите са заради уайт-спейса т.е. заради интервала, който оставяш между думите. В Wordpress се използват тирета и са SEO френдли. Така съм го направил на моя сайт.

 

Професионални насоки могат с години да ти се дават, но например ФрийлансТипс е сайт в който се дават много съвети как се става Копирайтър.

 

Разбира се, че можеш и да уточниш конкретно в каква насока искаш да се развиваш, а блогът ти да е само трамплин за отскачане. Аз лично те съветвам да започнеш със собствен сайт.... в който пишеш изцяло собствени теми. "Плагиатите" много бързо уморяват читателите си.

 

Друго нещо което ми направи много лошо впечатление е използването на бели букви на черен фон - Писането в "негатив" също бързо уморява окото.


от Dobromir (777 точки)