[Предложение] Една среда за работа


9
Имам предложение Академията да унифицира средата за работа на която преподават лекторите. Опитайте се да напишете http://telerikacademy.com на C# с Visual Studio или eclipse, HTML + CSS с SublimeText или notepad++, JS с jsbin.com или N programata и на края за красота да синхронизирвате source control през consola
Нищо против нямам да се показват различните среди за работа с коя какво може да се прави но не мисля че е редно да се обучават хората на различни. Когато човек е почнал да се учи на прогрмиране преди 2 месеца той приема всичко казано и показано от лектор за 100% вярно и за най-доброто без да се замисля дали няма по-добро. В същото време когато някой свикне на една среда да работи той по-трудно преминава на друга.
От друга страна след като повечето се подготвят тук с идеята да работят в Telerik или в друга IT компания не съм сигурен че в която и да е фирма някой ще се занимава екипа му да работи в 18 различни среди за работа върху един проект. Всъщност сигурен съм че няма. Всяка фирма си има основна среда за работа.Отговори4
С огромна мъка в сърцето и силна вътрешна борба се налага да се съглася с колегата. Дъвчели сме го този въпрос и преди. Според мен е важно да ни биват давани алтернативи, но за начинаещ е доста объркващо. Освен това в курсовете има и хора, които ще се опитат да направят кариера в Телерик. Би било неприятно да свикнат с дадена среда за работа и ако изкласят да се учат на нова. Не че е трудно ако познаваш материята да сменяш редактора или средата, но не мисля че е удачно начинаещите колеги да губим време и в това. Или поне не на този етап. Вместо да се усвои дадена среда в по-дълбока степен за да се разработва малко по-бързо и лесно, се разхвърляме върху няколко, харесваме си нещо и накрая се оказва, че всъщност практиката в Телерик е да се ползва друга.
Основната цел на академията (колкото и да не ми се иска да е така) е да обучава кадри за Телерик. Би следвало хората от сега да почват да свикват с добрите практики и среди за разработка на фирмата.

от Svilen_Ivanov (783 точки)


0
Един от проблемите в случая е, че в Телерик работят страшно много екипи и като цяло пак е напълно възможно различните екипи да използват различни среди за разработка. Съдя за това от лекцията на Наков за SVN където ако се не лъжа той спомена, че в Телерик използват на места единия софтуер, на места другия.

от velin.koychev (1247 точки)

0
Силно подозирам че основното IDE за работа както в Телерик така и във всяка .нет ориентирана фирма си остава Visual Studio. Което само по себе си не изключва ползването на други програми.

от saykor (8845 точки)


2
За съжаление на този свят всичко е относително и ако за лекторът Х най-удобно е да ползва софтуерът У, за теб може би е най-лесно да използваш софтуер Z (а в същото време в Телерик да използват W софтуер). Така или иначе е добре да се запознаем още от самото начало с различните видове софтуер, за да ни е по-лесно в бъдеще като ни се наложи да работим с него. Защото както ти сам каза е много трудно ако си свикнал да работиш само в една среда после да преминеш на друга.
Примерно аз лично много харесах работата с Sublime Text 2 и се радвам, че Дончо демонстрира софтуера.
Разбира се всичко това е само лично мнение и си напълно в правото да не се съгласиш с мен :)

от velin.koychev (1247 точки)


0
Опитай се да напишеш http://telerikacademy.com на C# с Visual Studio или eclipse, HTML + CSS с SublimeText или notepad++, JS с jsbin.com или N programata и на края за красота да синхронизирваш source control през consola :)

от saykor (8845 точки)

0
Ами защо не, честно казано най-вероятно така бих направил:) Е, вероятно JS бих го писал с Sublime Text, a синхронизацията с друг софтуер, но пак бих използвал 3 различни софтуерни продукта, по причина, че така би било най-лесно и удобно. Като аналогия бих използвал, че с телефона си бих могъл да говоря, да снимам снимки, да чета книги, да браузвам в интернет и да снимам видео. Но по разбираеми причини съм си купил и използвам 4 различни устройства за това ;)

от velin.koychev (1247 точки)2
Доколкото съм гледал лекциите досега, средата за работа, която се използва е VS. Но не смятам, че е добра идея, да се затваряме в една среда за разработка. Най- вероятно ще ни се налага да ползваме различни неща и е добре да сме запознати с тях.
Представи си интервю за работа, на което ти отварт нещо различно от VS. Няма да изглежда много добре, ако и идея си нямаш какво да направиш.

от krasi.nikolov (1412 точки)


0
Съгласен. Едно е да имаш идея друго е да ти е основна среда за работа за което всъщност е и предложението ми.

от saykor (8845 точки)

0
Понякога е невъзможно, иначе и аз не обичам непрекъснато да сменям средата за работа. Определено губиш от скоростта, но понякога няма как. Преди да започна академията ползвах NetBeans, след това реших да ползвам само VS за да свикна. Оказа се, че за PHP не става, въпреки че намерих някакъв плъгин. Та продължих да използвам Netbeans. След като писах въднъж на LESS, писането на чист CSS ужасно ме дразни, но той е с проблемна поддръжка. В края на краищата става някакъв хаос и щеш не щеш ползваш всичко.

от krasi.nikolov (1412 точки)3
Едва ли някой се интересувана на какво пишеш. Никъде в cs, html или css не пише на какво си ги писал и ако те влече, можеш да си ги пишеш и под DOS в „pе 2” редактора.

от kdikov (3407 точки)


0
Да никой не го интересува просто на какво пишеш. Интресуват се от ефективноста ти на работа. И никого не можеш да убедиш че ще си по-ефективен ако ползваш 4 различни програми за да направиш 1 нещо след като имаш 1 програма унифицирана за него.

от saykor (8845 точки)

0
Хехе а ако си малко по—advanced и в Е3 :-)

от stamopetkov (1429 точки)


5
Основният инструмент на програмиста е главата му.

Някои курсове по програмиране започват увода в програмирането с програмиране без компютър, само с лист и химикалка като за начало.

И на интервю може да Ви се случи да решите поставената задача с лист и химикалка.

Това ме подсеща че един от професорите при които съм учил, често ни казваше че човек може да ходи както с патерици, така и без патерици. Бог да го прости!

от kiril.ilarionov (1482 точки)


0
Е да първо е в главата :)
Мен на интервю са ме карали да направя обикновенна таблица в html с 1 ред и 1 колонка. После разбрах защо. Оказа се че последната 1 година само аз съм се справил със задачата заради което ме взеха на работа :D После още 1 година търсиха програмисти и пак никой не можа да напише нещо толкова просто.

от saykor (8845 точки)

0
А мен на интервю са ме карали с лист и молив да пиша SQL команди, но все пак не ме взеха тъй-като не можели да плащат толкова. Така че търсят се глави, но по-евтиничко моля :-)

от kiril.ilarionov (1482 точки)1
Аз лично не виждам какъв е проблема, започнах начинаещ също, но не мисля, че средата, на която показва лектора има някакво значение изобщо. Дали ще пишеш в конзолата на браузъра JS или в Sublime Text 2 не виждам разлика. Аз се радвам например, че на една от лекцийте показаха Sublime и от тогава ми е любим текстов редактор. Също така ако като програмист не можеш да се ориентираш в новите неща(било то редактори, технологии, синтаксиси и езици) то тогава се замисли дали това е за теб. Също така ти ако след лекцията отделяш нужното време на на домашните опитът ти с определен текстов редактор/IDE (ако това има значение за теб) няма да е от значение, най-много да ти намали прозводителността заради нарушаването на рутината, но нищо повече.
Това е моето мнение, поздрави Георги.0
Благодаря ти за мнението. Всеки има право на мнение и дава минуси. Но ако обичаш преди да съветваш за какво трябва да се замисля моля да погледнеш профила ми и да се запознаеш по-добре с мен за да разбереш от какъв поглед давам това предложение.
Поздрави, Saykor

от saykor (8845 точки)

0
Аз минуси не съм давал, а от профила ти виждам някакъв silverlight. Какъв е проблема тогава?
2
Съгласен съм със saykor, поради следната проста причина: Когато човек учи нещо от нулата добре е да се използва една единствена среда за разработка, защото по този начин човек може да се концентрира върху това което му говорят изцяло, а не да си разделя вниманието всеки път и за новопоказаната среда. Мозъкът ни е така устроен. Нагледен пример, когато се учите да карате колело на колко на брой колела се учите, всеки ден на различно?

от smg_hacker (484 точки)


0
Sublime text се оказа много приятен редактор. Леко се работи с него и не забива за разлика от други. Имам едно въпросче относно него - Как мога да си сменя браузъра при стартиране на HTML ? В момента действам така - натискам десен клавиш на мишката и ми излиза прозорец , откъдето избирам Open in Browser , но няма опция за избир на браузър и тръгва само в този по подразбиране ... Няма ли друг начин? Дайте някоя хитринка ? ;))) Идеята е да мога да си пускам програмата във всички браузъри за тест .

от ilv323 (803 точки)