IT Право - правилно ли разбрах едно тълкувание


1
Поздравявам водещите на днешната лекция по "IT Право". Лекцията беше много градивна и ползотворна. Ако се създаде организация за нови такива лекции ще е чудесно.
Искам да питам дали правилно съм разбрал един от казусите коментирани днес.
Имаме си ние блогове (всичко чудесно). Идва момента някой да коментира наша статия (което е идеята) обаче се заформя конфлик или пък някакъв зловреден коментар, някой избълва нещо, което накърнява нечии интереси. И тука идва моят въпрос. Някакъв орган има ли право да изиска логове от коментарите, които са оставяни дори да са били редактирани от мен. И трябва ли да пазя тези коментари/логове 6 месеца или година по изискване на някакв закон.
Мерси.Отговори0
Доколкото разбрах от обясненията на г-н Димитров, да, трябва да ги пазиш година. Те са доказателство в случай на съдебни дела и даже за теб е добре, защото ще може да докажеш, че не ти си нанесъл вредата.

от zenny (325 точки)


1
Ако използваш домашен хост на блога си - да, пазиш инфо. Но вероятността да е така е по-малко отколкото да спечелиш 6ца от тотото. Хостинга ти (който и да е) пази нужните логове (във вид на чисти логове или перманентни архиви на целия ти хостинг). И ако някой си мисли, че нет доставчиците НЕ пазят инфо кой къде ходи и какво прави из нета, лъжете се - пазят всичко. Отделно е това дали могат да го използват ей така.
Затова - показвайте им това което вие искате да видят, а това което не искате си го пазете за вас, или го пренасяйте така, че доставчика да види това което пак вие искате ! Тоест ако искаш да направиш нещо, трябва да се подсигуриш: ОС, преност на информация до доставчика, какво стига до крайната цел, какво ти връща крайната цел и т.н.

от ibalistix (0 точки)


0
За да ти е мирна главата най-хубаво да си ги пазиш тези конфликтни коментари, макар че според мен все още в тази част от нашето законодателство рядко някои има някакви претенции. Според конституцията всяко накърняване на интереси или на личността е подсъдно и се среща не в един и два параграфа. От друга страна обаче всеки има право да разпространява информация, освен това печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура, освен в случайте на накърняване на нечии интереси, права и нрави. Та с други думи, колкото по-добре можеш пред съда да защитиш твоята гледна точка в случай на съдебен конфликт, толкова по-добре. А що се отнася до това кои има право да ти изиска логовете, според мен това може да стане само по съдебно постановление. Но все пак ако има тук прависти нека се произнесат, защото аз също не съм наясно кои закон или наредба указват колко време да се пазят тези коментари и дали въобще е задължително. Защото публикувайки на твоя блог би следвало потребителите да се съгласяват с твоите условия, които може изрично да са, че ти имаш право да редактираш съдържание.

от Yuliya Dimova (0 точки)


4

Аз доколкото разбрах, 99% от всички публични информационни системи в Интернет не отговарят на законовите изисквания за пазене на логове и надеждното им съхраняване за поне 1 година. Предполагам, че гиганти като Blogger и Tumblr са се подсигурили, но не мисля, че всеки човек, който си пуска блог би могъл да знае всички закони и има технологични средства да реализира въпросните изисквания.

Става малко като със закона за движенията по пътищата. Теоретично всяко превишаване на ограничението от 50 км/ч в градски условия е нарушение на закона, но 99.9% от шьофьорите не спазват напълно тези ограничения. Има ли някой, който кара кола, и никога не е превишавал скоростта?

Има закон и теоретично могат да те съдят. А дали това ще се случи на практика, вече е друг въпрос. Може би ако имаш много пари и удариш по интересите на някой много силен, ще си имаш проблеми. Останалото е нормативна уредба, която е неприложима на практика.


от svetlin.nakov (31978 точки)


0
Предполагам, че ако има съдебно дело от някой потребител на блог/форум и тогава съдът изиска тези логове и ако те не се предадат ще се наложат съответните глоби. Едва ли някой ще седне нарочно да съди всички сайтове само, защото не спазват нормативната уредба. Това повече ми прилича на уреждане какво да се прави в случай на спорове от колкото на задължително.
Според закона за защита на потребителя всеки сайт дори и персонален трябва да има данни за връзна - адрес, телефон, име, емайл. Колко ги имат? Но никой не е отворил yellowpages и почнал да глобява по азбучен ред :) Глобата е 500лв и се налага от комисия за защита на потребителите. Точно този въпрос му зададох аз с идеята ако сайта ми е хостнат в Замбези дали могат в БГ да ме глобят. Отговора беше, че ако е насочен към българските потребители могат при условие че се намирам на БГ територия. Ако е на български език 100% горя, ако е на друг език и съдържанието му е насочено към тях пак.

от saykor (8845 точки)


0

Оставам с впечатление, че тези разпоредби са само в случай на заведено дело заради накърнени интереси. То и закона за движението по пътищата май има подобни функции на практика - като стане белата, да определи кой е виновен.

Интересното е, че веднъж ме бяха оплюли в 2 сайта/ форуми /. Тъй като ставаше дума за абсолютно хейтърство - без основание и доказателства, аз се свързах с админите и те след съответното извинение свалиха глупостите.

ОБАЧЕ !!!

Google вече беше индексирал и запомнил съответните страници и при търсене те си излизаха отново. Сайтовете се оправдаха, че нищо не могат да направят и не зависи от тях кога Google ще забрави кеша. Шах с пешка! Какво може да се направи? Закона дали казва нещо? Едва ли. Дълго време след това положението си остана така. Всъщност и до сега при търсене на дадени думи търсачката препраща към тази страница, но за щастие съдържанието е променено, а кеша е изчистен.


от Vladi5rov (934 точки)


0
Пишеш на google. В крайна сметка и те са сайт който трябва да спазва закона.

от saykor (8845 точки)