Хареса ли ви екипната работа по ООП?


34

Хареса ли ви екипната работа по ООП? Беше ли полезно? Научихте ли нещо? Научихте ли се да ползвате TFS? Научихте ли принципите на ООП? Хареса ли ви екипната работа? Получи ли се? Какво беше най-трудно? Бихте ли участвали пак?

Кое е по-полезно? Лекции + домашни по ООП или екипна работа по ООП?

Днес на защитите видях много вдъхновени лица. Видях много млади екипи, които се бяха борили (и по-малко хора, които бяха се скатали). Като че ли екипната работа я правите с повече ентусиазъм, дори отколкото когато се готвите за изпит. Видях енергия, въодушевление, огънчета в очите на участниците. Имаше ли го?

Споделете, няма да го считаме за спам :)

Наков
Отговори1
Да, супер беше.Едно такова особено и много приятно чувство на удовлетворение, че сме направили нещо работещо.Е, малко спането остана на заден план...Ама както се казва в един филм сънят е за ..........Но смятам, че и лекциите и домашните бяха и са също така много полезни.3
Да определено ми хареса и научих нови неща. Както знаеш с svn съм работил години но tfs-a не го знам. Беше новост за мен и в началото ме затрудни. И до момента имам чувството, че нещо ми бяга там.
Със сигурност по-малко време отнема на лявото и дясното полукълбо на мозака да се синхронизират и направят нещо :) от колкото на 5 човека, но пък никой не живее на самотен остров за това трябва да може да работи и с хората около него. Човек трябва да се отнася много сериозно към нещата особено в случайте когато работата на другите зависи от неговата. Това е нещо, което всеки трябва да го научи рано ако иска да бъде добър професионалист. Радвам се, че повечето хора в академията с които се запознах са сериозни в това отношение.
И при 2та отборни проекта съм много доволен от работата на екипите. Всички много бързо се намерихме и сработихме. Някак си от самосебе си се случиха нещата. Вече чакам следващия проект.

от saykor (8845 точки)


0
Беше много яко да работиш в екип с толкова ентусиазирани хора. Научих много нови неща. Разбрах че има много начини да се реализира една идея. Екипната работа е много по-ползотворна от писането на домашни. Аз се забавлявах много и срещнах нови приятели.2
За мен началото беше трудно. Свикнал съм да работя сам и каквото кажа аз - това да става. Докато планирахме нещата освен, че трябваше да предлагам идеи, трябваше и да ги защитавам, с което не бях свикнал. Дразнещо беше, но съм убеден, че благодарение на това достигнахме до по-добър краен резултат, понеже всяко предложение беше анализирано от повече страни. След като завършихме напълно функционалността и го видяхме в завършен вид, въпреки пречките, които изникнаха в последният момент беше много удовлетворително. И да не забравя - да добавяш функционалност, която някой друг вече е написал е най-новото готино нещо в програмирането за мен. xD
Което ме подсеща - в TFS има много възможности, които не можахме да използваме, а сигурно щяха да ни улеснят живота. В учебната програма не виждам да е заложено нещо конкретно за него - ще има ли някога лекция специално за TFS?

от georgi.ivanov (3261 точки)


0
Добре ще е да се засегне повече особено след като в Телерик работят предимно на tfs

от saykor (8845 точки)

0
Ами TFS е дебела работа. Той е цялостен ALM продукт (application lifecycle management). Мисля,че трябва да понатрупате още опит и един ден ще направим и лекция за него, за по-напреднали. Имаме колеги в Телерик, които се занимават с TFS като основен ангажимент.

от svetlin.nakov (31978 точки)2
За да правим all- nighter в Light явно не ни е бил съвсем безразличен този проект : )

от Anubis_Black (1521 точки)


3
Отборните проектите определено са нещо много по-приятно и полезно в сравнение със задачите за домашно. Аз лично с голямо удоволствие участвах. Присъеденявам се към колегите за лекция по TFS, доста функционалност има, която ми се иска да мога да използвам. Вярно, че проектите са малки, но пък са с тенденция да стават по-големи, така че няма да ни е излишно да опознаем по-добре TFS.

от valentinvs (1327 точки)


2

Аз също съм много доволен и от двете екипни задачи. Може би имах и късмета да се падна с много приятни за работа хора, но наистина беше удоволствие да работя по тези задачи.


Особено приятно ми стана и при двете задачи, когато лесно и бързо си разпределихме задачите и всеки знаеше какво се очаква от него. Когато някой имаше затруднение, веднага някой друг от екипа се появяваше да му помогне с каквото може. Атмосферата беше приятна и си беше направо забавно да работим. Не случайно презентацията ни завърши с мотото: We code for fun!

Специално при ООП задачата, в началото докато разгадаем напълно как работи TFS-а, имахме известни премеждия, но всичко все пак мина бързо и гладко. Благодарение на него и на ООП принципите успяхме да си пишем задачата и от вкъщи (поне през повечето време), без да се налага да сме през цялото време един до друг. 

Така че аз лично оценявам екипните задачи с висока оценка! 


 


от velin.koychev (1247 точки)


0
Да, много ми хареса, даже разбрах какво наистина ми харесва да правя. С отбора успяхме да пуснем неща, които преди не съм знаел как да се случат.
Яко беше!

от plamen.yovchev (3283 точки)


0

Аз съм много доволен, много готини колеги ми се паднаха.Духът в отбора беше висок и обстановката беше разведряваща и проектът който направихме ми хареса много.След презентацията отидохме и поляхме за добре свършената работа. :) 

Това домашно е изключително полезно, според мен от тук нататък във всеки от курсовете трябва да има нещо подобно.


от RamiAmaire (1868 точки)


0
И на нас ни се върти такава идея в главите: в края на всеки курс да има teamwork върху изучавания учебен материал.
Все пак не мислим да махаме домашните. Това са различни парчета от баницата: домашните дават малките елементи, от които ще градим по-големи проекти (екипните проекти). Ако не знаем малките парченца, ще ни е много трудно да направим голямата баница.

от svetlin.nakov (31978 точки)


2
В началото имах много ниски, да не кажа лоши очаквания. Но след като се срещнах с колегите от екипа и започнахме да работим се видя че всъщност имаме сходни виждания за нещата и успяхме да се сработим много добре.
ТФС-а на мен много ми хареса, доста е удобен.
Само се надявам когато пак има такава отборна работа, да не е непосредствено преди изпит, че да има време хората наистина да й се отдадат, вместо да гледат да приключат възможно най-бързо за да учат за изпита.
Искам да добавя че това не ми е първия teamwork, но определено ми беше най-приятния, защото за първи път не ми се налагаше да свърша почти цялата или направо цялата работа сам, за да има наистина приемлив или дори добър резултат.

от KrisNickson (2635 точки)


0
Имахме голямо чудене дали груповият проект да е преди или след изпита.
Ако е преди изпита, хората ползват ООП в проекта и учат един от друг и си помагат за усвояване на ООП материята по време на проекта. Така това не е изгубено време и ще им помогне за подготовката за изпита.
Ако проектът е след изпита, реално хората ще учат първо за изпит, след това се явят на изпита и ще изкарат някакви точки, след това ще правят групов проект и ще научат още от това, което не са направили на изпита. И ще стане така, че резултатът от изпита е по-нисък от реалните знания и умения на студента, защото след изпита той е учил още - чрез практическия групов проект.
Заради тези причини, решихме груповият проект да е един вид подготовка за изпит, и наистина ще е така. На изпита ще имате подобни ООП проекти като тези, които правихте като teamwork. Гледайте на teamwork проекта като практическа подготовка за изпит, а не като досадна задача, която ви губи времето.

от svetlin.nakov (31978 точки)

0
Според мен таймингът се беше перфектен, по-добра подготовка от това едвали може да има.Почти съм убеден, че на този изпит резултатите като цяло ще са много добри, защото отборният проект поне за мен са прояви като gap closer между лесните домашни и трудния изпит.

от RamiAmaire (1868 точки)