Излишно празно място


0

От доста време си блъскам главата и не мога да разбера от къде идва това празно място: http://prikachi.com/images/33/6007033W.png . Ако някой може да разгледа кода и да ми каже ще съм много благодарен :) https://github.com/dgrigorov/Imperio-1418/
Отговори0

Уау, доста големичък проект. Позициониранията по цялата ти страница са омазали размерите на контейнерите. 

position: relative;

bottom: x;

Убий ме, не мога да разбера, сигурно има някаква логика. Както и да е де. Най-варварския метод (който лично и ще предпочета) е пренаписване на layout-а. Този път с float и display: inline-block.

http://prikachi.com/images/339/6007339C.png Така изглежда твоят футър с всичките ти стилове, като само съм изтрил всичкото друго съдържание в body елемента. 

http://prikachi.com/images/343/6007343R.png  A така изглежда без position: relative

Точно като погледнах това ме наведе на мисълта, че тия позиционирания чупят всичко. Ако някой намери по-цивилизован начин да сподели, че ми стана интересно :)


от rkunev (470 точки)


0
Всичко промених на absolute и се надявам да стане

от DGrigorov (678 точки)

0
absolute приема зададените координати (left, bottom и т.н) и ги нанася директно по прозореца като точката (0,0) е с left: 0 top: 0 спрямо най-близкия си родител, на който му е зададена позиция различна от static. Накратко - не мисля, че това ще оправи нещо. В най-лошия случай няма да можеш да си познаеш страницата :D

от rkunev (470 точки)0

Здравей,

празното място ти се получава от последния див с ID="footerBase", вътре section-а прави това разстояние, задал си го в CSS-а

Най-лесно се хваща, като кликнеш с десен бутон на мишката и дадеш Inspect elements на Chrome или FireFox (инсталиран Firebug)

Поздрави,

Борис Гуцев


от Boris (3959 точки)


0
каквото и да го правя, колкото и height да задаваш на section-a нищо не се променя

от DGrigorov (678 точки)

0
Вътре в Section-a -> article имат height, от там ти идва проблема, разкарай го и няма да има проблеми :)

от Boris (3959 точки)0
След като смених всички relative с absolute и 2ч пренаписване на код...проблемът се оправи! Благодаря на всички!

от DGrigorov (678 точки)


0
С absolute не би ли трябвало да изглежда не централизирано всичко на по-широка резолюция.. Аз поне от самоуки, но работещи това дизайнери, съм чувала че много по-добра практика е relative.. Поправете ме ако не е така моля, все пак е доста важно.

от spareva (1375 точки)

0
Би било добре някой от трейнърите да изкаже мнение по въпроса.

от DGrigorov (678 точки)


0

http://jsfiddle.net/tstCr/

Надявам се това ще поопише ситуацията с absolute и relative. Тоталната смяна на всичко що е relative с absolute ще доведе до нежелано мазало. Идеята е че absolute и relative не са противоположни свойства.

@Svetlana Pareva не може да се определи дали е добра практика, като двете свойства служат за различен тип позициониране. Сравнение между круша и ябълка уви не може да се прави :) Да, и двете позиционират разни неща по страницата. Но не бива да се приемат като нещо толкова общо (то и vertical-align позиционира, ама не е при position с резон). 

Ако съм разбрал правилно въпроса за "нецентрализираността" ще се опитам да отговоря и на това. Дали е центриран даден елемент на екрана не зависи от физическата (пикселната) ширина на устройството. Ако е правилно написан css-а ще е центрирана страницата и на нокиа с 480px, и на лаптопа с 768px и на iPad с 1536px, че ако щеш и на телевизори с 4К резолюция. Идеята при такова центриране е да оставиш браузъра да си вземе сам отстоянията (hint - margin: 0 auto). С position: relative/absolute може и да успееш да го настрош да изглежда добре при теб, но така ли ще изглежда при друг потребител? Различна широчина, пикселна гъстота на екрана, браузър - тези варират и няма как да знаеш, че safari на iPod Touch 3 на Гошо или терминала в метростанцията ще изобрази правилно иначе супер файския ти сайт с релативни/абсолютни позиции.


от rkunev (470 точки)