Проблем със зареждането един и същ CSS файл


0
Здравейте ! Някой има ли някаква идея защо не мога да заредя 1 и същ css файл на различни html документи, или по точно всички стилове ? Нямам грешка в кода, мисля. Имам 3 файла - index.html ; index1.html, index2.html и един style.css. Първият ми го зарежда както трябва, но при другите 2 енкодинга липсва, както и други стилове. Странното е, че някои пък ги зарежда, примерно Background-a. Пробвах с 1 и също съдържание, копирах index1 и го сложих в 2 и 3, но ... същия проблем.Отговори0

Кратък отговор:

  • Ползвайте UTF-8 (without BOM) при работа с текстови файлове (html, css, js)
  • Валидирайте HTML-a на http://validator.w3.org/ като изберете подходящия начин за пращане на HTML-a - по URL, чрез качване на html файла или чрез пействането на HTML-а в полето

Подробен отговор:

От скрийншотовете ти в коментарите на съседния отговор виждам, че разликата е в показването на текста. Ще развия теорията си: 

Като гледам тага <meta name="author" content="Kristian Ninov, Daniel Ganev">, то по сайта работите двама души. Кристиян е написал index.html с неговия текстов редактор, който е бил настроен с кодировка windows-1251, сложил е мета таг указващ на браузъра да ползва същата кодировка, така текста се разкодирва правилно от браузъра. Той ти е пратил index.html, ти си създал index1.html и index2.html и си копирал текста от неговия файл в твоите. Но твоите файлове са създадени с твоя редактор, който е настроен с различна кодировка (вероятно UTF-8 или поне ANSI), а в HTML-а тагът остава да указва  windows-1251, при което браузъра се опитва да разкодира UTF-8/ANSI файлът ти чрез windows-1251 и се получават тези странни символи. След това проблемът е отминал, защото някой (Кристиян?) е създал файловете с един и същ редактор наново. Какво бих направил аз на твое място? Отварям всеки един HTML файл с редактора nodepad++, който виждам на скрийншота, че ползваш, избирам менюто Encoding -> Convert to UTF-8 without BOM и променям HTML тага на <meta charset="utf-8" /> . В допълнение сетвам настройката Settings -> Preferences -> New Document -> Encoding -> UTF-8 without BOM, за да се създават бъдещи файлове с подходящата за уеб кодировка utf-8. Увери се, че всички работещи по проекта сте на една вълна (кодировка). 

Тъй като от предоставените скрийншотове не виждам разлика в стиловете, предполагам си имал предвид разлика в показването на съдържанието (текста) на сайта.


от dsbonev (1234 точки)


0
Благодаря, работи :)

от Daniel_Ganev (25 точки)

0
Ако отговорът е бил полезен за теб, можеш да го маркираш като Best Answer. Това ще го придвижи непосредствено след зададения от теб въпрос и съфорумниците ще си пестят времето прекарано в прочит на останалите отговори.

от dsbonev (1234 точки)


0
Предлагам ти да пуснеш кода от HTML документите ( или поне head - a ), т.к. така на сляпо е малко трудно да ти кажем защо гърми :)

от Teodor92 (13062 точки)


0
на 3те html-a е това

от Daniel_Ganev (25 точки)

0
незнам reset.css какво прави, но да знаеш, че ако се припокриват properties, той ги override-ва ;)

от vlad0 (6103 точки)