Кой е най-големият storage с който сте работили и как го backup-вате


5
Всеки има различен подход към проблема. Най-големият storage който съм администрирал лично е 64TB. Проблемите бяха доста, като например:
1. Колко физически диска да направим
2. Колко и каква големина partitions да направим
3. Дали да му сложим LVM
4. С каква FS да го форматираме(не са много тези които го поддържаха на времето)
Backup-а беше още по-интересен със следните няколко предложения:
1. rsync (доста бавно)
2. inotify changes gathering (не тръгна)
3. SW RAID1 със NBD, като след Backup, чупехме RAID-a
4. DRBD, като след Backup, чупехме connection-aОтговори0
Ха :) .Добър въпрос..бих казал с много.Последно с HP P6000 EVA
Max capacity 240 TB.0
Добре, а ще кажеш ли какъв setup сте направили върху този device ? Колко физически устройства, колко partition-а, какви файлови системи и тн.

от hackman (3744 точки)


0
Забравих да допълня за backup software-a .HP Data Protector.0
А нещо за което да не се плаща един камион пари и две циганки с него?

от hackman (3744 точки)


0
Правил съм 8tb на ext4 от 8x2gb дискове и се е ползвал за централен backup на други машини под linux.

от markoni (55 точки)


1
Администрирам един сървър с общ капацитет на дяловете към 13 TB. Два дяла са по 1.8 TB и един около 9 TB. Върви на Smart Array P400 Raid Controller. Използва се за съхранение на снимков материал и производителността не е най-важният фактор. Относно архива го архивирам с HP Data Protector 6.11 върху ленти като преди време му пуснах един Full и сега правя ежедневни Incr архиви. Така архивирам от около 4 години и вече имам около 45 ленти по 800 GB с архивна информация. Дано никога не се наложи да го връщам целия :):):) .0
В този ред на мисли, някога тествал ли си backup-ите си ? :)

от hackman (3744 точки)

0
Здравей,за настройките на FS и devices не си спомням :)....отдавна беше.Относно бекапите ==>работят идеално.не само те и restore,copy...
0
Във фирмата, в която работя, файловият сървър е с 4х2ТВ в RAID5(5588GB). Ползваме Symantec Backup EXEC 2012(upgrade от 2011 и преди това 2010), за да backup-нем данните на касетки Ultrium Storage LTO4(800GB с компресия до 2х). Честно казано, не съм много доволен, с новия интерфейс на програмата трябва да се цъка три пъти повече, отколкото при предните версии, скоростта на сваляне зависи от атмосферното налягане и фазата на луната, error message-ите са сложени без никакъв оглед на проблемите... Станах експерт по хвърляне на боб покрай тази конфигурация, но като не поръчвам аз музиката, нищо не мога да кажа. :)

от the_hex (30 точки)