Мусала последва примера на Телерик


35

Винаги оставам с приятни чувства, когато чета, че Телерик не е единствената софтуерна фирма, която подкрепя образованието (и то не само на думи).

Колегите от Мусала Софт направиха образователно турне по училища и университети и проведоха обучения и споделиха добри практики от своя опит. Някой ще каже, че са закъсали за кадри и си рекламират стажантските програми, но дори и да има нещо вярно в това, ако всяка софтуерна фирма направи по един ден обучения в българските училища и университети (особено в по-малките градове), ще имаме светъл лъч в така закъсалото образование.

Вчера гледах по телевизията интервюта с кандидат-студенти, които искаха да учат софтуерно инженерство и компютърни науки и трима души подред не знаеха какво точно е това и защо го искат. Отговаряха в стил "ами то е модерно", "ами то е много лесно, затова ще го запиша" и "ами то всички това искат, значи и аз го искам".

Ако 30 софтуерни фирми обиколят страната и направят по един семинар за професията "софтуерен инженер" и обяснят какво представлява тя и как се става софтуерен инженер, учениците поне ще знаят с какво се захващат и какво работи един софтуерен инженер, как се става софтуерен инженер и т.н.

Дано има повече активни софтуерни фирми, които мислят освен за наемане на софтуерни инженери и поне мъничко за тяхното образование или дори запалване да се занимават с нашата професия. Има недежда, в последните години не сме само ние. Вече има софтуерни академии в ProPeople, MentorMate, HP и на други места.
Отговори1
Вие ако имате фирма и желание да помогнете на България и ИТ обществото да се развиват, каква инициатива ще измислите?

от svetlin.nakov (31978 точки)


0
Ще си добавя един бутон "Развитие" в главното меню на сайта.
В падащото меню първата връзка ще е към сайта на Академия Телерик и след това изброени още ресурси.
Една обиколка на училища и гимназий в района на общината съпроведна от :
1. Разяснение що е то ИТ сфера пред
- Настоятелството - Родителите - Учениците
2. Организиране на безплатни : Форум / Лекция / Курсове
- сформиране на екип лектори - избиране на зала за провеждането им { в търсенето ще включа : * общинските ресурси (самите училища / читалища разполагат с зали - салони ) * други местни фирми разполагащи с свободна площ }

от lordini (25 точки)


4
Може би бих направил български портал за IT freelancer-и :)

от simo.smo (727 точки)


2
Най-напред бих се заела с обучаването на обучаващите - те са хората, които трябва да имат знания, да имат умения, да бъдат нахъсени и да заразяват с ентусиазъм обучаваните. :)
Да, определено бих направила първо един курс за обучение на обучаващите. :)
Не визирам нашите трейнъри, но един такъв курс е добра идея.5
Както се казва - обединението прави силата... смятам, че създаването на единна "организация" която да извършва това запознаване на учащите със софтуерното инженерство и трудностите, които биха срещнали с него, би имала по - голям успех от това поединично фирми да посещават едни и същи училища и да говорят едно и също.
Смятам, че връзки със развиващи се инициативи като "Заедно в час" също биха били безценни

от paveld3 (17458 точки)


0
Съгласен съм напълно. Може би нещо като фондация с организационен център и вече всеки да допринася с каквото може, без значение дали е компания, организация или индивид, а труда им да се насочва там където ще е най-полезен.

от Nedko (1220 точки)

0
Аз пък мисля, че конкуренцията е най-добрия начин да се получи най-добър продукт. Според мен организирането на всички обучаващи в нещо като браншова организация по-скоро би било стъпка назад. Начина, по който го правят Телерик ми изглежда най-добър - ние го правим така, вие ако можете го правете по-добре. :)
И съответно никой не се опитва да води целия бранш в определена посока или пък да вкарва някакви политически игри.

от simo.smo (727 точки)


1

Бих отишъл в средните училища и да направя курсове кръжоци за програмиране където няма, и да финансирам обучението на най-добрите, като в последствие и висшето им образование.

Също така бих отишъл да подпомгна, там от където съм тръгнал -  компютърния техникум в Правец (УКТЦ), сега ПГ по КТС (http://www.uktc-bg.com/). Там има доста младежи, които са добри. Обучението е подобно на това в университет идеята му е много добра.
Наков насочете се натам, макар че са към ТУ,(на който не си фен), свържете с директора.


от ipenev (1013 точки)


0
Яко, чудех се дали има други УКТЦ-ари :) Доколкото знам вече ги няма запазените места за ТУ и нещата са променени доста в училището. Но, да, определено може там да се пробва с някой курс.

от naso.003 (430 точки)

0
С теб ставаме трима :)

от ipenev (1013 точки)