Кирилица в URL


7

Сигурно по това може да се спори много и всеки да е прав, дали е добре да се ползва кирилица в URL/URI.
Тоест ето конкретно за какво говоря:
www.ime.com/за-мен
www.ime.bg/галерия

Едно на ръка, че подобни линкове изглеждат доста ужасно (самия браузър ги пробразува но инак изглеждат като http://forums.academy.telerik.com/79576/%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%BE-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80 което за неформатиран линк е ужасно зле)

На много места кирилицата е изписана с латиснки букви (например галерия -> galeria).
Ясно е, че гугъл например добре познава (би трябвало по пътя на елемнтарната логика) и галерия и galeria, и ги отчита почти еднакво, но кокретно ми питане е: относно SEO и прегледност, трябва ли да се ползва кирлициа в URL ?


в SEO курс (2013) от ibalistix (0 точки)


Отговори0
Ако използваш кирилица или други специални символи, които ги има в Latin енкодинг, например, има вероятност браузъра на потребителите да не може да рендира правилно адреса и да не го зареди. Освен това вече няма чак такава тежест за Google дали URL-тата са на някакъв различен език. Субективно е, но моят опит това показва :)0
Дали е добре всеки си преценява сам. Още повече, че с Unicode не би трябвало да има проблем.За SEO не знам - мисля, че за Гугъл няма зачение, както си писал.

що се отнася до пригледността - там аргументите в полза на кирилицата май не са много, най-малкото защото всеки, който не говори български просто ще се блещи пред тия линкове и нищо няма да схваща.

от kensen (220 точки)


5

Ето ти едно мнение от SEOmoz по темата : 

http://www.seomoz.org/q/cyrillic-letter-in-url-encoding

Като цяло моето мнение дали ще напишеш
/bulgaria или /българия 

Няма разлика в това как ще се индексира дадената страница.

Много по - важно от SEO гледна точка е да предоставиш в страницата информация за езиковата версия : 


Пример :
www.example.com/bg
www.example.com/en

Поне аз това съм забелязал от различните тестови, които съм правил.
0
Аз също смятам,че няма кой знае колко значение дали ще е "За мен" или " About me" това си е избор от изработващия човек сайт :) Но наистина английските букви изглеждат много по-добре!

от overwhelmii (17 точки)

0
Димитър какво имаш в предвид под "езикова версия" ? Езика на линка да е на български, а съдържанието на страницата да е на латински (английски). Или линка да е на латиница, а съдържанието на сайта (страницата) да е на български ? Кой от вариантите как трябва да е обозначен в твоя пример от: www.example.com/bg www.example.com/en

от ibalistix (0 точки)1
Едно предимсто, което се сещам на кирилица е "Call to action", когато излязат резултатите в Гугъл. Примерно, когато търсиш за думата "ракия" и я видиш болдната в заглавие, описание и урл ще я прочетеш по-лесно, когато е на кирилица. И от там идва логиката, че е по-вероятно да кликнеш върху нея, защото ракия на латиница се изписва - rakiya, което е много по-трудно за четене.

от deyan.todorov (1019 точки)


3

Виждам че в линка от сеомоз е отговорил само един от умниците им, с някакво блаблабла, без да даде отговор на въпроса на човека защото явно и той самия не знае отговора. Да дадеш за отговор линк към мнението на гоогле по въпроса е все едно да му кажеш "губи си времето" - дори да намериш нещо полезно в документацията на гоогле, то като минимум ще загубиш толкова много време, че най-вероятно ще се откажеш преди да си намерил правилния отговор.

Та, на въпроса дали е добре да се ползва кирилица: отговора е много прост. Ако гониш ключови думи и потребители от България, ползвай урл адреси на кирилица. Но само кратки - една до две думи максимум, без наречия, предлози и т.н. в урл-а, което значи да си направиш урл-ите сам, а не сайта ти да ги генерира автоматично. Тоест урл-а: моясайт.ком/дума   е ок. Но урл адреса  моясайт.ком/предлагам-услуги-за-дума  не е ок.

1. Урл-ите на кирилица се класират по-добре при търсене на кирилица, за това е и добре да се ползват. Но ако ще правите линк билдинг на вътрешните страници на сайта си и особено ако ще правите линк билдинг в големи размери, оставете урл-ите си на латиница.

2. Стандарта за урл адреси е до 255 символа. Но сайтовете в които обикновено се прави линк билдинг обикновено приемат до 200. Тоест, ако урл-ите ви са дълги и са на кирилица, то няма да можете да пуснете линка си в поне 50% от сайтовете. Урл адреса  моясайт.ком/предлагам-услуги-за-дума в utf-8 формат е на границата като дължина и вероятно няма да може да се пусне в поне 50% от социалните мрежи.

Ако пък ключовите ви думи и потребителите на сайта ви са чужденци или са англоезични или пък сайта ви е многоезичен и е насочен и към Българи, и към чужденци, ползвайте задължително урли на латиница.

Като това важи за всички подобни сайтове, без значение дали са английски, испански, френски, немски или турски или гръцки - дори самите гърци и турци ползват предимно урл-и на латиница. smiley


от 3dwebdesign (0 точки)


0
Благодаря за насоките. Аз обаче отдавна си реших проблема - има редица плъгини и инструменти които преобразуват кирилицата в латиница и нямам проблеми с кирилицата.

от ibalistix (0 точки)

0
@3dwebdesign
+1 Много благодаря за изчерпателния отговор! Ще се радвам, ако има нещо ново по темата, да го споделиш. Все пак е изминало около година и половина от този пост. :)

от georgi.s.yankov (6219 точки)0

Здравейте колеги, да ви споделя нещо интересно :)

Когато ми се наложи да потърся информация по темата в гугъл(още преди да попадна на този пост) в търсачката си бях написал "кирилица в url" и знаете ли какъв беше резултата?

Резултатът беше, че на първо място ми беше предложен точно този пост, който е с url на кирилица -  http://forums.academy.telerik.com/80028/кирилица-в-url

Поздрави :)


от georgi.s.yankov (6219 точки)


0
Google се стремят да наложат персонализираното търсене като основен критерий, и вече посетените страници имат значително по-голям приоритет в резултатите от него.

от Flyer (1848 точки)

0
Така е, но конкретно този случай е друг. Тествах същото търсене и през други браузъри, които почти не ползвам и в които не съм логнат с гугълския си акаунт.

от georgi.s.yankov (6219 точки)


1

Според мен, ако сайта таргетира само България тогава задължително използвай кирилица, но както каза 3dwebdesign с по две думи макс (то това трябва и за латиницата да важи). Моите лични наблюдения са, че кирилицата се котира по-добре (разликата е малка, но според мен я има). 

Да гугъл разбира и шльокавица, но какво от това?

От човешка гледна точка, на мен ми много по-лесно да чета на кирилица от колкото на шльокавица, но не за всички е така (като гледам колко много хора я използват масово).

 


от dimo.petrof (2887 точки)