Има ли пренасищане в IT индустрията?


2

Здравейте,интересно ми е да зная какво мислите по този въпрос- http://www.economy.bg/business/view/6971/IT-industriyata-v-Bylgariya-dostiga-predel съгласни ли сте? Или имате друго виждане и мнение по този въпрос?


в Други от Mr-ku-ku (0 точки)


Отговори3
Аз лично не мисля, че има пренасищане. В момента се търсят много хора точно в този сектор - ако отвориш сайт за търсене на работа, ще видиш, че 70-85% от обявите са именно за този IT индрустрията. Лично аз виждам един друг проблем пред хората, които кандидатстват за работа в този сектор: университетът никак не стига, за да се изгради човек като кадърен IT специалист (дори на места си мисля, че пречи това да стане факт). Точно затова инициативи като Академията на Телерик са толкова ценни за бизнеса и България и точно заради това се появяват все повече инициативи от този род.

от vlad_karamfilov (4595 точки)


0
Какво според теб е решението? Ако уни-то не стига какво трябва да направи човек още за да почне работа? Остави в отговора Академята на страна. Тя е ясна и не всеки може да бъде тук присъствено. Какво според теб е нужно на един сега завършил студент да направи за да бъде достатъчно знаещ и можещ за да увовлетвори изискванията на ИТ компаниите.

от saykor (8845 точки)

0
Проблема е че не всички фирми разбират как стоят нещата на пазара на труда. Има много фирми които искат хем да разбираш oT 10 технологии хем да работиш без пари.
3
В момента няма пренасищане.
В бъдеще може да се получи такова, особено ако куцо, кьораво и сакато се втурне да се преквалифицира, отворят се 6-7 академии като тази на Телерик и излишно се раздуе приемът в тях. Тогава пазарът на труда за програмисти ще заприлича на този за икономисти - високоплатени работни места пак ще има, но за да се стигне до тях без да си "с връзки", ще трябва да започнеш на стартова заплата 600 лева и да работиш като вол за никакви пари 4-5 години.

от petarpenev (3148 точки)


0
Малко е обидно това определение куцо, кьораво и сакато. Всеки има възможност да се пробва но просто изискванията трябва да си високи като тези в академията. Иначе с времето и тука нещата ще приклучат ще има съкращения безработни програмисти и то добри такива но скоро това не се очаква

от borisfrenkev (165 точки)

0
Разликата е че икономистите ги произвеждат държавни университети на кило. Там няма изпити през 3 седмици, задължителни домашни и пиър оценяване. И проблемът не е че университети са лоши, а че привличат хора с определени нагласи т.е. хора които просто искат да минават. Телерик, не че нямат кусури, но хората, които завършват накрая са най-мотивираните и най-подготвените, най-малкото защото са си взимали тестовете и са си правели домашните. Плюс това ако приемем, че всяка академия я завършват около 200 човека 6-7 академии правят към 1200-1400, което не е чак толкова много все пак. Все пак тук не говорим за 3-4 университета, които всяка година бълват по 100-200 човека, че и повече, всеки с диплома по съответната специалност.

от kensen (220 точки)1
Човека говори за навлизане в "период на зрялост", което е нов етап в развитието на дадена индустрия, в което не виждам нищо лошо. В крайна сметка конкуренцията води до развитие.
Който не се развива и не е в крак с времето ще си отпадне по естествен път. Този принцип е валиден и за бизнеса и за кариерното развитие на човек.

от deyan.todorov (1019 точки)


0
Не го разбирайте грешно човека.. той не говори за пренасищане от страна на кадри.

от iwitass (3695 точки)


4
Заглавието на темата ти е малко неясно. В статията се говори за липсата на кадри и за опасността тази липса да срине индустрията. Предполагам имаш предвид пренасищането от фирми в IT индустрията, нещо, което предвид липсата на качествени кадри, които да запълнят необходимите работни места, рано или късно ще доведе до срив.
Една развиваща се фирма, която започва от малки проекти и постепенно преминава към изпълнението на по-големи такива, в един момент осъзнава необходимостта от наемане на още хора в екипа, които обаче се оказват трудно откриваеми, което от своя страна води до лоши резултати и стопиране на развитието на фирмата, с потенциал за деградация. В статията се говори точно за този предел от налични специалисти, който вече е зает в индустрията и че развитието на самата индустрия в момента е ограничено именно заради достигането на този предел.
Според мен, основната стъпка, която трябва да се предприеме е да се покаже на младото поколение, че тази професия, в цялото си разнообразие в днешно време, е достъпна за много хора и че с достатъчна мотивация и желание можеш да намериш своето място в индустрията.

от kdikov (3407 точки)


0
да,имаш право,както и колегата с горния коментар.прием забележките, явно съм чел малко между редовете.

от Mr-ku-ku (0 точки)


4
Както писах в един друг пост в България не достигат над 80% от нужните кадри, тоест има едва 20% от нужното за сектора. Пренасищане няма да има поне още 6-7 години, освен ако не ни налазят индиици и подобни азиатски хора.
Програмистите са единствената индустрия която НЯМА изискване за възраст, тоест и 20 годишен и 50 годишен може да стане много добър програмист ако приложи желание, труд и творчество (бре, че социалистически звучи).
Места като Телерик, Майскрософт и други предлагащи безплатно обучение на кадри ще помогнат за това и да се обучат кадри.
Случка: преди 10 години един академик в ТУ ми казва "добре, теб ще те науча на C++, идваш от техническо училище, имаш подход и т.н. Ама как да науча ей тази жена да програмира, като тя цял живот е била хлебар, правила е сладки и хляб." И все пак тази жена я виждах често в университета и мисля, че доста захапа материята поне щом не се беше отказала.

от ibalistix (0 точки)


0
За 10 дни съм пуснал 20 CV's и ме викнаха на 3 интервюта. За пренасищане не може да става дума.0
Би ли споделил за какво си кандидатствал и колко опит имаш по позицията за която кандидастваш ? Информативно само.

от ibalistix (0 точки)

0
Имам 6 месеца опит от самата нула, eдното interview беше tech support, второто беше .Net Junior software developer, третото беше уеб поддръжка.
3
Здравейте!
Интересна статийка. Явно става дума за пренасищане с фирми в lT индустрията, които отчаяно / ще / търсят нови кадри.
Направи ми впечатление "курса със 300 бармани и сервитьорки". Не искам да засягам никого - трябва да има хора за всякакви професии. Няма лошо и в това хората да се преквалифицират и да си потърсят друга работа. Академията / Телерик / доста амбициозно подхожда точно в тази посока. Все пак хората са казали , че от всяко дърво не става свирка. Аз съм абсолютно убеден, че от приетите през 2012г. всички са умни хора - все пак входните тестове се грижат за някакъв подбор. От там нататък всичко зависи от положените усилия, отделеното време и издържливостта на стрес и напрежение/ претоварване /. За съжаление не всички издържаха и отпаднаха на даден етап. Някои ще се включат отново и ще завършат като отличници догодина, а някои разочаровани ще си останат със сегашната професия.
Въпроса е - от къде да вземем хора, които освен желание да се преквалифицират по икономически причини , да стават по принцип за тази работа? Представете си едно езеро / обект/! В него плуват краен брой обекти - / кандидат / девелопъри. И всички видове академии и IT фирми гребат с мрежите си в това езеро. Първо с малката мрежа - 100 рибета. После 300 с по-голямата. После 3000!! Да , но до кога? Искам да кажа, че скоро ще хвърлим мрежата за 5000, но ще извадим 300 щото просто няма. И тези 300 най -вероятно сме ги върнали в езерото предната година като недохранени.
Ако все пак нещата вървят добре и България наистина се оформи като IT център на Европа - няма лошо да си внесем рибета от океана / Индийския например/. Контролирано разбира се - защото ако няма кой да яде толкова риба, тя ще почне да гние и ще и падне цената.
Поздрави и успех на всички!

от Vladi5rov (934 точки)


0
ИТ център на Европа с 3 пъти по-ниска заплата ?!?!?!

от saykor (8845 точки)

0
Ами и в Китай са с ниски заплати и точно заради това световното производство постепенно се мести натам. Продуктови компании като Телерик са малко в БГ. Доколкото съм наясно повечето аутсорсват тук точно така - наемат хора за 3 пъти по-малко пари от Европа и ги юркат два пъти повече.

от Vladi5rov (934 точки)2
Няма да коментирам интервюто, за да запазя чистоплътност, имайки предвид персоната, която го е дала. Ще се изкажа по темата обаче. В България тепърва ще се търсят ИТ и тем подобни специалисти най-вече заради достъпният и евтин труд. Без да обиждам никой, но си мисля, че е доста пресилено да се казва, че в България имало "страхотни мозъци" и специалисти. Всичко що годе кадърно отдавна се изнесе и продължава да се изнася основно в САЩ , Западна Европа , но и в Азия и дори ЮАР. Всеки родител се грижи децата му да получат добро образование в чужбина и да се устроят там. Неоспорим факт. Свидетел съм как мои близки, роднини, съседи и познати продаваха имоти, къщи, бараки, коли , зарязваха бизнеси ....и всичко в името на детето, което "трябва да се махне от тази кочина България". Не искам да излезе като политизиране, но само погледнете какви примати се изредиха последните години във властта и сега пак се канят да печелят избори. Един Бойко Борисов дали би станал и портиер в друга държава? Та той е прочел една книга и няма мозък да научи чужд език. Има два бита памет и затова знае само две-три думи - "магистрали" и "тройната коалиция". Ами президентчо? Гледам го днес събрал всички попове и щял да се моли за спасението на България. Сетил се за молитви, ама първо натрупа милиончетата, накупи си имотчетата и сега щял да се моли ...Затова ли ги избираме във властта ? Да вдигат кръвно и да киснат по болници и да ми се молят? Това отклонение беше, за да Ви покажа , че на хората с малко останал акъл България не им се вижда добро място за живеене и бизнес. За крадене, за делавери , за всякакви други шмекерии да , но за нормален бизнес не. Затова ще ни използват за евтина работна ръка и понеже в Царстото на слепите и едноокия е цар ....то ИТ специалистите в България минават за отлично платени , но на практика трудът им се ограбва. Затова и аз загубих мотивация. Разбих си нервите и здравето и сега виждам, че парите няма да ми ги компенсират. Много се разпростях, но искам да засегна с две думи и друг аспект - според мене ИТ сектора като продукция произвежда прекалено излишни неща. Уж сложни, иновативни, незнам какви си, естествено и много скъпи ....но напълно излишни. Ще дам пример - преди време си бях купил много скъп мобилен телефон с една камара екстри и аз като любознателен тип тръгнах да ги проучвам и се оказа, че повечето са не само безсмислени, но дори си пречеха взаимно и само изтощаваха батерията... Но някой велик девелопер ги е мъдрил с месеци и е взел луди пари затова. И се оказах прав , следващият модел телефон ги нямаше тези екстри и в "апокрифни статии" се признаваше, че са били гаф и грешка.... Съвет на стар човек , видял две и двеста - опичайте си акъла и каквото и да ви говорят и обещават ...четете между редовете и ...вдигайте гълъбите от България .... тука няма народ, няма общество , няма бъдеще . Нека останем само такива стари и болни тъпири като мене и ...щях да кажа циганите , обаче те май първи тръгнаха да се изнасят.

от ilv323 (803 точки)


0
100% съм съгласен с мнението - отдавна 99% от кадърните хора вече не са в тази държава. Всеки умен и разумен напусна, останаха само пълнежи за БГ университетите които вероятно ще се разкарат и те най-накрая.

от ibalistix (0 точки)

0
Като каза университети ще ти кажа, аз защо нямам висше образование и сега това е основен проблем да не могда си намеря работа ( щото и за санитар в болница искат да е бакалавър ) . Фактите са, че аз съм от старата гвардия и по моето време имаше много малко висши училища и наплива беше жесток. Аз исках да уча журналистика, но това беше мисия невъзможна. Не говорим само за много устни и писменни изпити ......там искаха и бележка от местният комитет на БКП, че си "правилно ориентиран". Е аз не "покривах критериите". Тогава имах "вредно капиталистическо мислене". :))) Странното е , че сега понеже често пиша по разни анонимни новинарски форуми .....винаги ме изкарват "мръсен комунист и турчин". :))) Всуе. Та като не станах висшист , се наложи да започна работа, щото тогава дори беше задължително и нямаше берзработни. Почнах с 120 лв. ( минималната тогава ) , обаче бях кадърно момче и за 3-4 години се "издигнах" и взимах по 350 - 400 лв. чисто. За справка - научен работник със стаж ( майка ми ) трудно взимаше чисто 320 , а току що завършил висшист почваше със 180. И затова отпадна нуждата да се пъна за висше....все пак бях практичен човек и живеех отлично. Но нещата се обърнаха и сега съм извън борда.....да бяха изчакали поне да се пенсионирам ....ама пустата им алчност ...;)))
Но темата беше за висшето образование. Сега на практика всеки може да завърши каквото си иска .....дори без да му видят очите в учебното заведение, където учи. Само да си плати таксите. Затова по презункция искат висше за всяка длъжност. Смятат, че е в реда на нещата да си имаш тапия. Но логически погледнато образованието доста се обезцени и ще продължава тази тенденция. Покрай компютрите от училищата излизат деца, които не могат да пишат на кирилица и не са прочели и една книга. Затова аз имам самочувствие и дори без тапия се чувствам като професор сред това море от посредственост и неграмостност ( да не кажа простотия , но няма ...грубичко е ;))) . Можех да взема диплома по право от СУ ...преди години ми я бутаха в ръцете и имах парите , но как така? Аз съм до болка честен и принципен. В този ред на мисли .... и Академията ще се обезцени с това желание за масовост и мащабност. Съвет към Наков - затегнете режима на приемане, вдигнете бариерите ....приемайте 200 души , дори 100 , но да знаете , че наистина стават и да имате възможност да ги учите качествено ...Сега определено сте на път да "изпуснете конеца".

от ilv323 (803 точки)0
Кратко и ясно :
Има ли пренасищане в IT индустрията? - Не
Има глад на кадри в IT индустрията и не само там.0
Това го кажи на над 400 000 безработни и над 500 000 емигрирали последните няколко години. Дали обаче ще ти повярват?

от ilv323 (803 точки)

0
Е то няма пренасищане в БГ просто защото тук заплатите са от 5 до 9 пъти по-ниски от средните в Испания например.

от ibalistix (0 точки)