Негативно мнение към PHP. Защо?!


11
Здравейте колеги.
Имам впечатлението, че никои не обича PHP-то. Всичките ни трейнери поне по веднъж са изказвали негативно мнение. В ФМИ постоянно лекторите ни обесняват как до 2-3 години няма да има PHP. На Django семинара се изля много храна по горкия езичец. Но сега като посещавам CMS лекциите, отново много се зарибих по PHP (това е първият език на който съм програмирал, и сега като слушам лекциите си припомням). Интересно ми е защо някои хора смятат, че не си заслужава да се захващаш с такава технология? Какво му е на PHP-то?
Мерси предварително.Отговори5
Здравей, аз много си го обичам PHP-то и като теб - си припомням много от нещата които съм учила.
Особено ми направи впечатление на една от лекциите, когато говореха за конкатенирането на низове с точка а не с плюс - как това било супер странно, защото в C# е с плюс. Ами мисля, че е въпрос на гледна точка, защото аз първо съм програмирала на PHP и след това като започнах C# ми се стори странно, че конкатенацията е с плюс а не с точка :)
Относно въпроса ти - и аз бих искала да чуя обосновано мнение, защо да не се захващаме с PHP. Но обикновено хората защитават тенологията в която са добри и която използват. Предполагам, че от Марио Пешев няма да чуем негативно мнение :)

от pdrenovska (2196 точки)


0
в другото ми мнение пуснах един линк с маса грешни неща в езика, а по повод точката и плюса - аз лично ги гледам от страна на масата езици. Плюс е в повечето популярни модерни езици в момента, а за точка не се сещам за нито един друг, освен PHP.

от Mario Peshev (0 точки)


6
70млн уеб сайта на Wordpress, които са писани на PHP. Едва ли до 2-3 години няма да има PHP, защото Wordpress се разраства адски много. Ако "изчезне" това означава, че милиони хора ще си загубят хляба или поне тези, които правят Wordpress теми. Хранят го, защото не им върши работа за проектите, които правят.
Трейнърите имат и негативно мнение за Java, но отворете Jobs.bg, за да видите в колко обяви се търси Java програмист. Всичко е до въпрос на препочитания/

от DGrigorov (678 точки)


0
.NET трейнърите имат лошо мнение за Java, както и всички Java-исти не обичат .NET. Вечното дерби се среща стандартно като във футбола и политиката :)

от Mario Peshev (0 точки)


6
Аз лично не съм програмирал много на PHP но имам някакво мнение по въпроса. Първо има твърде много фреймуърци, което означава, че няма някакъв конкретен стандарт. Много от големите фреймуърци (Zend, Symfony) ги пренаписаха, което кара девелопърите да се чуврстват некомфротно. Приложенията, писани на php трудно се разширяват, и станат ли големи, поддръжката им става доста трудна. Аз лично съм чел книгата за Symfony 2 от чисто любопитство към технологията и сравнявайки със примерно asp.net MVC има адски много излишни конфигурации, които трябва постоянно да бъдат добавяни и редактирани. Идеята е, че php позволява бърза разбработка на сайтове и уеб приложения, но те трябва да бъдат относително малки. Станат ли големи, работата става неприятни. Php се учи лесно и бързо но това е за сметка на другото. Това е лично мое мнение, като пак казвам, нямам много опит с php, но мнението ми е на базата на това, което сам съм изпробвал и прочел.
Поздрави.

от zlatkov (580 точки)


19

Да ти кажа не го обичат, ама това е един от най-използваните езици за разработване (той и Java заемат първите позиции). C# го няма дори в top3. 

За намиране на работа това е най-търсения и лесен език. Който каквото и да ми обяснява 11 от всеки 15 обяви са за него.
Нито Wordpress нито Joomla ползват C#/C++/APS.net и т.н. Ползват PHP.

php в google.bg -- Около 22 240 000 000 резултата
c# в google.bg -- Около 171 000 000 резултата 

коментара за теб на горните резултати.

EDIT: и да убия рибата:
sex в google.bg -- Около 2 940 000 000 резултата


от ibalistix (0 точки)


0
С твоя едит не мога да се сдържа да не напиша извода: php-то е по-търсено от секса :D

от georgi950 (64 точки)


11

За да може човек да оцени всички плюсове и минуси на два езика трябва да ги познава в дълбочина. Общото мнение на запознатите е, че PHP предразполага към "мазачески код".

Впрочем тази тема ме подсети за едно видео за един спор с участието на Наков :)

http://www.vbox7.com/play:00d2a35b

 


от v.a.vassilev (2848 точки)


0
Подкрепем мнението. PHP предразполага да пишеш кофти код. Може да пишеш и кадърно, но трябва да си добър.
На C# и Java има стандарт и той те бута в правилната посока.

от svetlin.nakov (31978 точки)


8

PHP много навлезе в България преди години когато Windows беше много скъп, съответно хостингите по-скъпи от безплатния Linux. Сложи и идиотската омраза на много хора срещу "гадните" монополисти от Microsoft и ето ти достатъчно причини за да цъфтят като глъхарчета php програмисти.

Със сигурност не само заради Wordpress ще продължава да се ползва тоя език. Това че повечето обяви за работа са за него не значи че е по-лесен. Напротив PHP е по-труден от C# който е по-интуитивен. Много по-бързо може да се направи нещо на C# от колкото на PHP. Заплатата на един PHP програмист е по-ниска от тази на C# програмиста. Много пъти хорица са се опитвали да ме плашат, че ще си намерят PHP програмист за без пари да им направи сайта. Ми да си намерят, тяхна си работа, мен какво ме интересува. Седнали да ме плашат, че като могат php програмистите да работят евтино значи всички трябва да са като тях.

Аз също съм с негативно мнение за PHP. 1во защото е по-сложен. 2ро заради постоянното подбиване на цените. 3то не съм кон с капаци да си обвържа живота с омраза Microsoft, защото виждаш ли продуктите им са платени.

Java е най-търсеният език, защото са малко java-рите. Но и са най-добре платени поради същата причина.


от saykor (8845 точки)


1
PHP го кара на инерция, общо взето съм забелязал, че повечето хора започващи сами да се занимават веднага получават следния съвет от някой, който е направил същото преди няколко години и той е - давай на PHP. Те тия хора толкова си и разбират, точно затова има много пазар за този език, но като цяло заплатите са доста по-ниски от .NET.
ASP.NET MVC разбива всичко , но трябва да си Ninja и да знаеш почти всичко, друго си е да научиш едно PHP.

от RamiAmaire (1868 точки)


2
Определено това, че PHP няма да го има до 2-3 години не е вярно. Наков не веднъж е споменавал, че няма да изчезне в близките години и аз също съм на това мнение. А това, че не е предпочитан от много хора, е нормално - той лека-полека преотстъпва влиянието си на .NET, JavaScript и др.

от vlad_karamfilov (4595 точки)


4
Първо не смятам, че е много коректно да се сравнява PHP със C# или Java. Създадени са с различна идея и не може да ги сравняваме изцяло.
Защо PHP е толкова много разпространен, ами отговора е прост. Ако не разбираш нещо от програмиране, най- бързият начин да правиш нещо което има някакъв вид е PHP. За няколко дни от нула можеш да се научиш да правиш динамичен сайт с няколко странички.
Аз почнах да се занимавам с PHP преди 7-8 години. След два месеца вече имах работещ сайт свързан с база данни. Най- простото сравнение е, че вече 8 месеца уча C# и за уеб среда все още ми е по- лесно да правя нещата с PHP.
Това за изчезването на PHP е направо смешно, ами всеки си има своята пазарна ниша. PHP се използва за едни цели ASP.NET за други. Историята с PHP е много подобна на тази с JavaScript, създаден е без много претенции за да помага да правим нещата динамични, но са се развили и е трудно да си представим интернет без тях.

от krasi.nikolov (1412 точки)


1
Аз си го харесвам. Проблема е че нашите лектори се кланят на Майкрософт, а PhP е опън соурс. В Майкрософт ориентирани фирми всичкото опън соурс е мръсна дума. Просто религиозни разлики :)
Въпрос на нагласа. Естествено всеки си има своето мнение, и не е нужно да го налага на никой.
Особено ми харесва че като кликнеш на "Inspect element" на PhP страница ти показва чист HTML, а самия сорс се изпълнява на сървъра - никой не може да ти краде процедурите :)0
Е asp.net според теб как е? Не ти ли показва чист html код и сорс-а да се изпълнява на сървъра? Искаш да ми кажеш, че можеш да ми откраднеш сорс-а и asp.net е по-незащитен от php?
В Академията и в Телерик опън соурс НЕ е мръсна дума.

от saykor (8845 точки)

0
Не знам за ASP. Гледам нещата от камбанарията на това, което познавам ама е нисичка все още. Купил съм си една книжка ама нямам време да я прочета (само я почнах). Приемам коментара ти като препоръка да се напъна да и обърна повечко внимание. :)