Teamwork - a different point of view


5

Всички знаем, колко е важна отборната работа. Но сутринта случайно попаднах на една интересна статия, която дава причини и примери, когато може и да не е това оптималния вариант. 

http://www.tialoto.bg/a/76-na-rabota/28537-rabotata-v-ekip-chesto-se-nadceniava/

Какво е вашето мнение по въпроса?

 

 
Отговори5
Разбира се, че отборна работа не винаги е добра идея, защото просто не винаги е необходима. Например при много малък проект, който може бързо да се направи от един човек не винаги е добре да участват няколко човека тъй като времето необходимо за комуникация и синхронизация ще е съизмеримо с времето необходимо за целия проект. За сега отборните проекти в академията като нищо могат да се напишат от един човек, но целта при тях е точно да се научим да работим в екип, да комуникираме, да се синхронизираме и т.н.
Не виждам обаче как един човек сам ще се справи с голям проект (да речем MS Office). Дори да се справи това ще му отнеме толкова време, че всичко в продукта ще е остаряло :D ..
Отнсно статията: Всичко в нея ми се струва доста "журналистическо" написано. Този "different point of view" се основава единствено на евентуално неразбирателство в екип. Да, ако екипа не може да се сработи няма полза от него.. Но точно затова са тези учебни проекти - за да се научим да работим в екип :))

от westi3m (5621 точки)


0
Направо си ми написал мнението. :) Само да добавя, че това как ще се ръководи екип наистина е ключово. Виждал съм, как равностойни екипи имат огромна разлика в ефективността.

от krasi.nikolov (1412 точки)

0
И аз съм на същото мнение, статията не отрича екипната работа, а ни обяснява нещо абсолютно очевидно - ако екипа не е работи ефективно, то той не изпълнява своето предназначение...

от slavii (0 точки)


1

От статията може би най-вярното е това, че е от изключително значение ръководителят на този екип - какви са неговите качества и опит. 90% от успеха на екипа е ясен, преди той да започне работа - с това също съм съгласен - едно от най-важните неща е разпределението на силите и времето, без ясно разпределение на задълженията и крайния срок не се постига нужния ефект и не се достига максимална работоспособност на екипа. Но тези неща са си "дефинирани" преди много време - "Devision of Labour" - division of labour represents a qualitative increase in productivity. (Adam Smith), но той споменава и за нещо друго доста интересно alienation - или че прекалената ни съсредоточеност и изпълнение на само един вид дейност ни превръща в роботи. А това ,че понякога хората в отбора, ако всички са много отборни играчи пречи не е така, пречи ако всички се опитват да бъдат водещи и диригенти на отбори, тогава не се получава, защото се обръща много внимание на други занимания и изтъкване на лични качества пред това да се свърши най-бързо и качествено дадената работа.
6
Действие Първо: Мотивация / Де-мотивация В една клетка затворили няколко маймуни (екип). В клетката имало кашони (ресурс) и банан, закачен на тавана (награда). Една от маймуните (лидер) наредила три кашона един върху друг, покачила се по тях и взела банана. От тавана започнала да пръска студена вода (намеса на Топ мениджмънта). Маймуните се разбягали.
Закачили нов банан. Друга маймуна наредила кашоните, покачила се по тях и взела банана. Пак запръскала студена вода. Останалите маймуни я набили и изяли банана (работа в екип). Закачили нов банан. Сработил "рефлекса на Павлов" - щом една маймуна решавала да вземе банана, другите я набивали, защото знаели, че всички ще бъдат намокрени, но не всички ще ядат банан (групова отговорност).
Действие Второ: Силата на екипа Намесил се HR отдела. Подменили една от маймуните (развитие на екипа). Новата маймуна решила да вземе банана, но останалите веднага я набили (фирмена култура). Постепенно подменили всички маймуни. Последната нова маймуна решила да вземе банана. Другите усърдно я набили, без да знаят защо - те никога не били мокрени (Team Spirit)

от ttitto (1950 точки)