[Nasa] Впечатления от NasaSpaceAppsChallenge


11

Първо искам да поздравя победителите както и всички, които се престрашиха да участват независимо от тяхното ниво и постигнатите резултати. Беше страхотно изживяване. Лично аз научих ужасно много неща за последните няколко дни. Предимнпо за това как трябва/ нетрябва да се работи и да се изнася презентация (особено когато имаш едва три минути)...Какво точно се търси в подобни инициативи и как трябва да се структурират нещата. Как да избереш най-правилния проект и върху какво трябва да се концентрираш, когато времето не позволява да завършиш всичко.

Искам специално да благодаря на Никита Мошенский, затова че ме изтърпя през последните няколко дни и ми даде шанс да съм част от много готин екип и проект, въпреки слабите ми познания по програмиране. Дадохме всичко от себе си през няколкото безсънни нощи и съм адски горд с нещата, които постигнахме, въпреки че нямам особена заслуга за проекта.

Тук искам да напиша няколко реда насочени към всички, които са на моето ниво ( написах първия си ред код в академията, преди половин година) . Макар да се справям прилично добре в академията, познанията ми по конкретни технологии и въобще как да използвам наученото са все още нулеви. Когато нямам ясно определена задача (тип напиши този метод, който трябва да връща това или онова) и трябва да гледам по мащабно на нещата изпадам в истинска паника и това е нормално имайки предвид, че въобще нямам ясна представа как си взаимодействат нещата в по-голям проект. Убеден съм, че има и други като мен и може би точно това ги е спряло да участват в NSAC.

Признавам, че нямаше как да се чувствам на място и усещането никак не беше приятно, но това ме мотивира още повече да уча и колкото се може по- бързо да се запозная с повече неща. Знанията растат в геометрична прогресия и когато на начинаещия са му нужни месеци за да се запознае едва с основите на някой език, на добрия програмист му трябват дни за да научи нов език или технология. Нямам търпение да достигна до това ниво.

Точно заради това е адски полезно да се участва в повече такива инициативи. Доста ми беше тъжно когато видях 50 невзети баджа да стоят пред залата. Предполагам, че те са били ваши. Участвайте! Няма нищо страшно. Разбира се не е приятно да се „изложиш“, но вярвам, че това е най-прекият път нагоре. Опитът и мотивацията, които получаваш си струват.

Искам да благодаря на организаторите за условията, които ни предоставиха. Мисля, че няма нужда да ви обяснявам колко добре беше направено всичко.

Поздрави и успех!
Отговори3
Хубаво е, че имаш положително отношение към подобни участия.
Аз лично не участвах в SpaceApps Challange, защото съм пределно наясно, че с настоящите ми познания по софтуерни технологии не бих могъл да допринеса особено за добър проект. Предпочетох да използвам времето за наваксване със знания.

от petarpenev (3148 точки)


0
Ами не трябва да се притесняваш, че няма да можеш да допринесеш- винаги би могъл да научиш много по време на такива хакатлони. А и никога не се знае как би могъл да помогнеш и да се включиш.

от gallumbits (2371 точки)

0
Наистина тази нагласа е много грешна. Нашият отбор се хвърли да прави 3D игра с нулеви знания, но с много четене нещата винаги се получават :)

от kdikov (3407 точки)


4
Колега, изцяло подкрепям мнението ти. Само да добавя, че преживяването си струваше умората. Беше голямо предизвикателство да се събереш с хора, с които не си работил. Радвам се, че успяхме да се сработим и да направим заедно един добър проект.
Искам да кажа на колегите, които не се престрашават, да опитат. В подобни инициативи, човек научава много неща. Аз например допреди седмица, не бях докосвал ASP.NET. Така се получи, че в движение го научих и направих бек-енда на нашето приложение. Така че колеги опитвайте, най- малкото няма какво толкова да загубите.

от krasi.nikolov (1412 точки)


1
И аз съм на това мнение. Нашият екип се събра ден по-рано и нямахме никаква идея какво точно ще правим, но научихме много неща един от друг. Почти не се познавахме, но беше изключително вълнуващо да си взаимодействаме. Беше чудесно да видим толкова надъхани за знание хора!!! Атмосферата беше страхотна!

от linach (717 точки)


1
За мен беше едно страхотно изживяване. Сблъскахме се с много трудности, но в крайна сметка успяхме да се справим. За тези два дни научих доста нови неща, завързах нови приятелства, усетих колко е готино да създаваш софтуер за спорта. Лошото е, че нямаше достатъчно време за да успеем да се подготвим по-отрано. С удоволствие бих участвал отново.
И не на последно място искам да благодаря на съотборниците си!
ПП: Съветвам всеки, който го е пропуснал, да не го пропуска втори път.

Поздрави!

от nikolaikolarov (2177 точки)


3

 

Събитието беше добре организирано и атмосферата беше супер - от началото до края. Единственото време когато залата поутихна беше по малките часове, когато останахме шепа хора, но ние си го направихме весело (хубаво е че лаптопа, който даваше LiveFeed беше заспал, така че нямаше предаване на живо :D ). Доста баджове седяха самотни отвън.. дори в една от почивките отидох да разгледам имената по тях и се учудих искрено като видях някои колеги, но явно са решили да работят дистанционно.
 
За тези, които не са участвали, тъй като са сметнали че нямат достатъчно знания да допринесат по някое от предизвикателствата ще дам един пример. Един от нашите колеги, макар и сам (доколкото разбрах хората от екипа му преждевременно бяха напуснали), изобщо не се предаде, излезе на защитата и презентира само .txt документ на Notepad и серия от картинки, но желанието, с което си личеше че са направени спечели както журито, така и публиката. Този човек получи най-бурните аплодисменти от всички защити.
 
Уверен съм, че на следващото издание отборите ще са поне два пъти повече и два пъти по-добре подготвени. На всеки, който не е участвал преди в подобни инициативи, силно препоръчвам да се запише още в следващата. Ще спечели много повече отколкото е предполагал.

от bmmarinov (1498 точки)