Visual Studio & GitHub


3

Някой свързал ли си е вече VS директно към GitHub?

Към момента съм разгледал 2 тула.

http://visualstudiogallery.msdn.microsoft.com/abafc7d6-dcaa-40f4-8a5e-d6724bdb980c - изисква VS Update 2. Чета, че не малко хора се оплакват от проблеми след инсталирането на ъпдейта обаче.

http://visualstudiogallery.msdn.microsoft.com/63a7e40d-4d71-4fbb-a23b-d262124b8f4c - този има около 4-5 пъти повече сваляния, но пък има някои противоречиви мнения за него.

Та преди да се опитам да си счупя VS ще съм благодарен някой ако сподели опита си.
Отговори0
Успях да вържа 2рото животно за VS, но проблема ми е още че не мога да правя директен commit към GitHub, а само към локалното репо и после трябва да използвам друга програма да го бутна към GitHub. Ако някой има идея как да осъщества 2рата част от плана да пише :D

от Teodor92 (13062 точки)


0

Аз се мъчих с Git Source Control Provider преди няколко, след 3-4 часа мъка да направя commit, накрая успях, обаче нямам никаква идея как се получи.  :D

Тук  има някакъв доста базов туториъл как се слага.
ПС. Извинявам се за системните звуци от Windows, нещо не успях да разбера, как да ги намаля след като бях направил записа...


от d.georgiev.91 (813 точки)


0
Можем ли да ползваме GitHub:Windows?

от Mahata231 (1351 точки)


0
Може ама виж какъв купон е да разрешаваш конфликти в него :D

от Teodor92 (13062 точки)

0
И аз имам едни такива наблюдения за конфликтите

от Mahata231 (1351 точки)


6

Аз ползвам първия тул. Работи си перфектно за личното ми репозитори директно през VS. При качването на проекта в груповото репозитори обаче и при мен се държеше странно и трябваше след комит да синхронизирам през Github тул-а за Windows

Edit: Работи си перфектно и за груповото репозитори. Просто съм забравил да Push-на :)

Тъй като виждам, че много хора имат проблем със създаването на проекта в Github, да кажа какъв според мен е правилния начин:

1. Създаваме нова организация  - Account settings - Organizations - Create new organization

2. Добавяме колегите си като owners.

3. Локално на нашия компютър създаваме нов солюшън със името на проекта си във VS2012. Директорията, в която го създаваме трябва да е тази, която е Default storage directory на GitHub в нашия компютър - при мен е C:\Users\admin\Documents\GitHub.

4. Добавяме си проекта с класовете на нашия отбор с Add existing project

5. Трябва да превърнем така създадения солюшън в ново репозитори на нашата организация в Github. За целта аз ползвам, както вече казах Visual Studio Tools for Git. Превръщам проекта в репозитори с десен бутон върху Solution-а и после Add solution to souce control - излиза pop-up прозорец, в който избираме Git.

6. За да закачим репозиторито към нашата организация в Github ползвам тула на Github за Windows http://windows.github.com/. В него избираме Tools - Options - Scan for repositories - Маркираме нашето новосъздадено репозитори - Add - Update.

7. Сега вече може да видим новосъздаденото репозитори в local repositories. Отваряме го и най-отгоре имаме бутон Push to Github. Като го натиснем може да изберем към кой акаунт да прикачим репозиторито:

Натискаме Push и това е.  От тук нататък започва екипната работа. Успех :)


от petromaxa (577 точки)


0
Може ли да споделиш как вземаш промените дето някой друг е направил и качил в GitHub с тази програма?
Ако има конфликти какво се случва?
Visual Studio как ще разбере, че има нови файлове създадени и взети от GitHub?
Много важни въпроси си изпуснал да разрешиш ми се струва преди да се впуснеш в започването на екипната работа. На същите въороси още търся отговор и аз самия.
Най-вероятно когато някой друг човек от екипа ти създаде файл и ти го смъкнеш... не знам как с тази програма става номера... VS няма изобщо да разбере и ще ти гръмне веднага като пуснеш програмата. Ще трябва специално да импортнеш файла във VS. Ако това е начина ( не съм открил друг ) е много неудобно за работа.

от saykor (8845 точки)

0
Ето това е прекрасен кандидат за добра блог статия, която ще е полезна на много колеги.

от svetlin.nakov (31978 точки)0
Аз инсталирах първото, но то не качва нещата на сървъра. Май работи само с tfs сървър. Ако някой даде, изчистено решение, бих бил много благодарен. :)

от krasi.nikolov (1412 точки)


0
Ако някой успее да се свърже с visual studio към вече създаден проект в гит хъб ще съм безкрайно благодарен ако обясни как го е направил.

от makmidov (598 точки)


0
Зависи как е направен проекта. Аз нашия съм го създал, като съм създал нова организация и съм добавил различните членове като owner-и. Така всички имат еднакви права за четене и писане.

от petromaxa (577 точки)


0
Може да ползвате TortoiseGit.
Инсталирате си Git Source Control Provider. След това от Tools->Options->SourceControl го избирате за сорс кнтрол по подразбиране. После отивате в SourceControl->Git Source Control Provider и там настройвате Path to TortoiseGit. И так си имате ToroiseGit във VisualStudio, както и всичките му функции.1
Аз си ползвам git от терминала без никакви проблеми, Tortoise Git също е решение. Не виждам защо всичко трябва да се навързва към IDE-то, то така или иначе е достатъчно масивно (не казвам че е грешно, просто друга перспектива).

от staafl (5770 точки)


0
и аз с git bash действам, засега няма проблеми и ми се струва по-просто

от arabella (2576 точки)

0
За да може IDE-то да види новите файлове които смъкнеш от github, а не всеки път да ги импортваш ръчно.

от saykor (8845 точки)2

Аз успях да commit-на успешно с Visual Studio Tools for Git.Ще опиша накратко как става в случай че някой има проблеми.

Първо си Clone-ваме репозиторито през Team Explorer.След това създадаваме нов проект в папката на репозиторито, като избираме Add to source control.Отваряме репозиторито през Team Explorer и от Changes избираме Commit.След това в Commits избираме Push, което се намира под Outgoing Commits, за да изпратим промените на сървъра.

На този линк е обяснено по подробно как се прави Clone, Commit и Push през Visual Studio Tools for Git.


от B.Jivkov (350 точки)


1

За ентусиастите, решили да използват дървеният Github for Windows мога да предложа следното решение за справяне с конфликти:

1). След като си инсталирате Github си изтеглете KDiff3 от ТУК (или някой друг mergetool)

2). След като сте инсталирали KDiff3 отивате в потребителската директория на машината (най-често C:\Users\име-на-потребител за Windows Vista и нагоре) и отваряте .gitconfig . Там добавяте следното:

[merge]
    tool = kdiff3
[mergetool "kdiff3"]
    path = C:/Program Files/KDiff3/kdiff3.exe
    keepBackup = false
    trustExitCode = false
 
т.е. си връзвате KDiff3 като тул за мърджване.
 
3). Следващият път, когато имате конфликт изберете "Open shell" и в shell-a напишете git mergetool, което автоматично ще отвори KDiff3 с променените файлове, за да можете да решите конфликтите.
 
4). След като са решени конфликтите commit-вате и сте готови.
 
Ако сте решили да не ползвате Github for Windows, а VS можете да погледнете поста на Борислав Живков и там има много добра статия от msdn за VS и github.
 
Поздрави

от gallumbits (2371 точки)