Софтуерен инженер в Дания


1

Здравейте!

От Няколко седмици гледам ваще клипове в уоитубе и съм много впечатлен от начина ви на преподаване, така попаднах и на форума wink

Нямам опит в сферата на програмиране но реших да се заномавам с това.Кандидатсвах в Дания и ме приеха.Знаете ли на какво ниво е обучението там.Ще получа ли добри знания.Университета е University College of Northern Denmark.Ще уча 2 години Computer Science и 1.5 години софтурено инженерство.Програмата е следната:

Programming (red blocks):

This, among other things, covers algorithms, data structures, language theory, data bases, internet programming and distributed programming. At the moment we are working with the programming languages Java and C# /NET and we use MS SQL Server.

 

System development (yellow blocks):

This covers modelling, analysis, design, project work and prototypes. We work with UP, UML and XP among others.

 

The company (blue blocks):

This covers organisational theory, IT-based business concepts, ERP systems, IT security etc.

 

Technology (grey blocks):

This covers computer architecture, operating systems, data security, distributed systems and networks. We use MS Windows 7, Windows Server 2008 and VM-ware among others.

 

Specialisation (Green blocks):

You can influence your education through a specialisation module where you can immerse yourself in different subjects. These are examples of electives we have featured earlier:

  • Embedded Programming (Programming of Robots)
  • Agile Development
  • Databases
  • Web Development
  • Mobile Development
  • System Administration etc.

Остаряла ли е инфорамцията или ще получа добри познания.

Благодаря предеварително!


в Други от Теодор Стоянов (0 точки)


Отговори1
Мисля, че дисциплините са доста съвременни (и практически ориентирани). Дано и на практика курсовете (и преподавателите) се окажат на ниво. Дали ще получиш добри познания зависи само и единствено от теб. Пожелавам ти успех в страната на Хамлет (и Бьорн Строустроп, и Anders Hejlsberg :-D)
BTW, защо реши да се занимаваш с програмиране? Какво представляваше входният изпит?

от vic.alexiev (2299 точки)


0
Имам голям интерес компютрите.Нямам познания, знам някой основни неща.Но от към програмирането много малко.Нямаше входен изпит само по англ език.И също така забравих да добавя,че програмата е ориентирана към практира и работа в групи. - The 2.5-year AP degree in Computer Science equips you with a general all-round knowledge in the field of information technology. The programme is centred on a practical approach - “learning by doing”.
Също така ще ве помоля да ми препоръчате видео клипове с основите на копютърните системи и програмиране.Нямам възножност да ходя до софия за курсове.Намирам се в малък град и няма школи по програмиране... vic.alexiev Благодаря ти дано да се справя !

от Теодор Стоянов (0 точки)


1
Навремето като кандидатствах и аз бях прегледал опциите за Дания и Холандия, но реших да остана тук и да завърша ФМИ. Предполагам си се запознал детайлно с техните програми, но все пак да кажа - провери си внимателно кое колко време го учиш и какви кредити получаваш за него. Специално AP програмите визирам, защото те НЕ са бакълавърска степен, а са нещо като подготовка за нея. След като завършиш AP-то, трябва и нея да си вземеш. А AP две години и половина ми се струва като доста "загубено" време.
Колкото до нивото на образование - добро е и ако го сравниш с университет като ФМИ, ще получиш далеч по-практически насочени знания. Ако се кефиш на .NET обаче, такива можеш да получиш и в Telerik Academy (скоро може дори и университет с диплома да има), като междувременно ще можеш да се наслаждаваш на хубава слънчева България vs. сивата и студена Дания :)

от bmmarinov (1498 точки)


0
Човека каза "Ще уча 2 години Computer Science и 1.5 години софтурено инженерство"... това не прави ли 3.5 години? И ако тези 3.5 години не ти дават бакалавърска степен - е тва вече вярно си е загуба на време.

от todor_pr (1527 точки)


0

Програмата изглежда добре, но както e споменал колегата vic.alexiev най-голямо значение има колко добри ще са ти преподавателите. Дори и да има много добра и съвременна програма, ако няма кой с реален практически опит в тези сфери да ти го рпеподава, значи нищо няма да стане. По-принцип сега е много модерно да се ходи в страни като Дания за висше, но се огледай добре за университета. Всичко различно от топ университетите не е по-добро от предлаганото в България. В крайна сметка, естествено, че много голяма част от нещата ще си ги учиш сам и чрез практика, но особено ако досега не си се занимавал с такива работи си трябва да има някой, който да ти предаде основите и поне малко да те запали по тези неща :) Каквото и да избереш ти пожелавам успех и късмет - дано случиш на читаво обучение :)


от loloto (1073 точки)