Коя университетска специалност бихте ми препоръчали?


0

Здравейте.

Тъй като знам, че не малка част от хората в Академията учат или вече са завършили университетско образование в сферата на компътърните науки, мисля че тук е подходящото място да задам въпроса си.

Ситуацията е следната:

Имам вече завършено висше образование (Право) във ВТУ и мисля да се запиша в някоя от магистърските програми в сферата на компютърните науки във ВТУ. Ясно ми е, че няма да получа кой знае какви знания от университета, особено във формата на задочна магистърска програма. Затова идеята ми е да ползвам познатата формула - знания от Академията, диплома от университета (знам че предстои откриването на софтуерен университет, от който Академията ще е част, но на този етап не ме устройва този вариант).

Въпросът е следния - Коя точно специалност да избера? Ето вариантите, между които се колебая (с линк към изучаваните предмети):

Информатика. Информационни системи

http://www.uni-vt.bg/1/specinfo.aspx?spec=000113

 

Компютърни науки. Приложни компютърни науки

http://www.uni-vt.bg/1/specinfo.aspx?spec=000460

 

Информатика. Защита на информацията

http://www.uni-vt.bg/1/specinfo.aspx?spec=000112

 

Честно казано клоня към Приложни компютърни науки, тъй като ми изглежда по-съвременно като дисциплини и с по-голяма практическа насоченост.

Всяко мнение би ми било от полза. Благодаря :)
Отговори3
Проучи преподавателите и ръководителя на специалността. Често това кой и как ти преподава може да е по-решаващо за бъдещото ти развитие от това каква специалност от сферата на информатиката ще учиш.

от petarpenev (3148 точки)


0
Да, определено има огромно значение кои са преподавателите и ще се поинтересувам :)1
Здравей,
Избери това, което най-много те влече и ти харесва, в противен случай ще си изгубиш времето.
Поздрави!

от nikolaikolarov (2177 точки)


0
Така и ще направя, само че предпочитам да събера повече информация по детайлите преди да реша окончателно. Добре е, че имам около 3 месеца да си помисля и да реша окончателно.2

Избери това, което сърцето те влече. Иначе ще се насилваш и въпреки това няма да имаш същия успех, който ще имаш, ако послушаш интуицията ти. Сиреч "сърцето си".

 

С оглед на специалността ти по Право, е най-добре да се насочиш към "Защита на информацията" тъй-като електронната търговия в България тепърва ще се развива и там защитата на личните данни на клиентите корелира с твоите умения. В банките също имат нужда от такива специалисти.


от Dobromir (777 точки)


0
Това което ме влече са компютрите и по-конкретно програмирането, именно за това не мисля да продължавам да се занимавам с Право. Така или иначе в която и да е от тези специалности няма много програмиране.
Иначе ако искам да има общо с правото има и специалност "Информационни технологии в съдебната и изпълнителна власт", но то пък е съвсем пародия, а и е повече правно, отколкото колпютърно.


0
Има компютри и компютри. Така както се изразяваш като ,че ли не си много наясно с това, което желаеш и даже едва ли имаш някакъв опит с писането на най-елементарна програма.
Уроците на Телерик помагат изключително много, но те не дават най-елементарното, а именно как се пишат цикли, сортировки и бинарни логики.
Специалността, която си си избрал ще ти даде само "видимата част" от "айсберга". Трябва да си готов допълнително по още толкова да четеш в свободното си време.
И ще сполучиш!!! Дерзай!!!

от Dobromir (777 точки)0
Със сигурност не бих записах защита на информацията, невярвам че учат нещо практично. Ще ти наблъскат главата със енциклопедична теория върху която са постройли сложни и никому ненужни уравнения. Залко че завърших и се сетих за това едва когато се дипломирах, ако сега трябваше да кандидатствам бих направил следното: проучвам какви дисциплини ще се изучават и посе по тези дисциплини ще се опитам да намеря конспектите с конкретните въпроси. Това би ми дало голяма яснота. Иначе тези специалности звучат във всички университети много гръмко, но накрая си оставаме с 1 диплома за "Висшо" в ръка , ей така 5 години на вятъра за да си чешаме самолюбието.

от bgotov (1559 точки)


0
Съгласен съм. Все пак вече съм завършил една специалност и то в същия университет. Знам колко гръмко изглеждат нещата на "хартия" и колко е различно как са на практика.
А конкретно за тия магистратури съм чувал, че в някой случаи дори не им се занимава да ти преподават. Имам познат, на които за някакви математики са му казали да си ги научи сам защото нямало да преподават на 3-ма човека (толкова е бил курса им).
Така че както казах не очаквам да ме научат на много. Отделен е въпросът, че може би ако се интересувам и питам биха ми обърнали внимание.
Въпросът е по-скоро после в практиката коя диплома би била по-вървежна. След известно търсене из обявите за работа стигнах до извода, че на местата, където се иска диплома обикновено пише: Bachelor or Master's degree in Computer Science, Degree in Computer Science/Informatics, University Degree in IT, Informatics or related subject area и т.н.
Тоест май от тази гледна точка е все тая коя магистратура ще запиша.


0
Мога да кажа от не скромния си опит, че никой в частния сектор не ти гледа дипломите, нито някога са ми ги искали да ги видят, основно те преценияват от CV-to ти то е това което да ги заинтригува и да те поканят на интервю. Интервюто е втората стъпка. Там вече обикновено хора с по-добър опит те изпитват и ти задават въпроси от които веднага те преценяват , ако нямаш опит ти задават теоретични въпроси, а ако имаш опит, конкретни по технологийте за които кандидатсваш. Диплома искат само държавни организаций и дават умопомрачителни заплати от 500-600 лв.

от bgotov (1559 точки)2
Както обичам да казвам, сега не е модерно да работиш за каквото си учил (важи по-скоро за хора завършили нещо по-различно от IT специалност), но от право да минеш на информатика си е доста странно.
По скоро си задай следните въпроси - наистина ли искаш тепърва да навлизаш в софтуерното инжинерство? Тук визирам имаш ли някакъв макар и бегъл опит в сферата, така че докосвайки се до това да си кажеш - ето това е мойто място. Щом имаш вече бакалавър, мама и тати са спокойни, че момчето им се е изучило, ти сигурно също - не бързай с магистратурата. Аз например завърших бакалавър туризъм преди няколко години и ако бях избързал да запиша магистратура - тя щеше да бъде нещо свързано с туризъм или маркетинг... вместо това аз изчаках няколко години по време на които се сблъсках с IT и тогава реших че искам с това да се занимавам и въобще не съжалявам.
Магистратура е нещо което човек може винаги да запише и да изкара - дори и да работи, дори и да е семеен. Сега ти е времето за трупане на знаия, които едва ли би получил от една магистратура. Вместо това Телерик академия е доста добра алтернатива, защото тя наистина дава знания и то в изобилие и това не е реклама, смятам всеки записал академията би го потвърдил.
Ако все пак решиш да запишеш някоя от изброените магистратури, не се води от това как звучи името и, а се опитай да намериш специалностите, които се изучават и вече там в зависимост от това кое повече те влече запиши нея. Също проучи репутацията на ръководителя на специалността както и на самата специалност. Но честно казано за IT магистратура, поне за мен, има едно учебно заведение в България и това е ФМИ към Софийски университет.

от todor_pr (1527 точки)


0
Имам още 3-4 месеца да помисля като междувременно планувам да напредна с Академията пък ще видим. Честно казано преди известно време бях с друга идея - да завърша Академията и да не се занимавам с университети. Спира ме най-вече това, че накрая трябва да се преместя да живея в София за да изкарам сертификата.
Между другото не съм се отказал твърдо и от този вариант. Тъкмо сега си помагам за следващата учебна година в Академията, когато може да реша да се включа и за сертификат.


0
Това, че от сега се занимаваш с уроците би ти било много от полза. Аз започнах септември като преди това не бях изгледал нито едно видео и да си кажа през втората част на C# Fundamentals доста трудно стана. Същевременно имаше хора, които като теб бяха започнали по-отрано да се занимават - да си решават домашни, гледат видеа... ами тези хора бяха отличници във всички изпити, въпреки, че нямаха предишен опит.
Тънкия момент е, че ако си онлайн трудно можеш да минеш присъствено - трябва да си в топ 10% от студентите, а това никак не е лесно имайки предвид, че всяка година все повече хора кандидатстват => по-голяма конкуренция. Ако си присъствено трябва да дойдеш в София, което е свързано с разходи - трябва да си обезпечен за една година. Ако почнеш работа в София + това, че си начинаещ, ще закъсаш с материала към средата. Както каза имаш няколко месеца да го обмислиш.

от todor_pr (1527 точки)